Οργή στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ: Ο Βενιζέλος τίμησε για το ΕΣΥ τον Παρ. Αυγερινό – άγνωστο ως τι, εκατέρωθεν- προσβάλλοντας τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και το έργο του Γ. Γεννηματά

Του Γ. Λακόπουλου

Για να λέει κάποιος ότι ο Παρασκευάς Αυγερινός είναι αρχιτέκτονάς του ΕΣΥ και μια από τις μεγαλύτερες εμβληματικές προσωπικότητες του δημοσίου βίου, ότι  συνδέθηκε από την πρώτη στιγμή με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ότι υπήρξε συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ– που δεν το λέει ούτε ο ίδιος, – δύο πράγματα μπορεί να  συμβαίνουν:

-Είτε να είναι παντελώς άσχετος με την ίδρυση και την Ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

-Είτε προσπαθεί να πλήξει ακόμη και νεκρή τη Φώφη Γεννηματά,  απομειώνοντας το ρόλο του πατέρα της στην κορυφαία μεταρρύθμισή του ΠΑΣΟΚ.

Αν τα βάλουμε κάτω αυτά τα στοιχεία μόνο ένας μπορεί να τα έχει: ο  Βαγγέλης Βενιζέλος.  Τον οποίο η Φώφη δεν διόρισε βουλευτή Επικρατείας- καθώς στην  εκλογικη του περιφερεια αδυνατούσε να νικήσει τον Χάρη Καστανίδη.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν είχε σχέση, αλλά για χρόνια ήταν απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου προσωπικά. Ως νεολαίος στη Μεταπολίτευση συντάχθηκε με το κομματικό μόρφωμα όσων -δεν ζουν οι περισσότεροι- έλεγαν “κάθε ψήφος στον Παπανδρέου είναι σφαίρα στην καρδιά της Δημοκρατίας”. 

Άλλωστε ήταν πολλοί παρόντες στη συνεδρίαση της ΕΦΕΕ το 1975 όταν ο τότε πρόεδρός της Στέφανος Τζουμάκας τον πέταξε έξω γιατί έλεγε τον Παπανδρέου πράκτορα της ΣΙΑ.

Με την αποτυχία της Συμμαχίας το 1977 γύρισε στα μαθήματα του – που θα έλεγε και ο Χριστόδουλος- και έκανε καριέρα στο πανεπιστήμιο.

Το 1987 τον στρατολόγησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος για να συνδράμει τον Αντώνη  Βγόντζα στην κατάρτιση εκλογικού νόμου.

Ένα χρόνο αργότερα ο Λαλιώτης τον συνέδεσε με τον Παπανδρέου, από όπου άρχισε λαμπρή καριέρα: όπου έβαλε το χέρι του άφησε στάχτη και μπούρμπερη- μέχρι που τον έκανε αλοιφή ο Γ. Παπανδρέου.

Γι’ αυτό άλλωστε, παρά  τα  συναρπαστικά προσόντα του ως ρήτορας- υπέκυψε στην αλαζονεία του και την  αίσθηση ότι μιλάει με την Ιστορία και κατέληξε εκτός Βουλής, χωρίς κανείς να  τον θέλει στο  κόμμα του. Ούτε ο  Ανδρουλάκης στο ΠΑΣΟΚ – από το οποίο αλλωστε αποχώρησε χολωμένος το 2019…

Σωστή ή λανθασμένη, δίκαιη ή άδικη, αυτή η αξιολόγηση για τον άνδρα, θα το βρουν οι ιστορικοί. Ο ίδιος μάλλον  κάνει λάθος αν νομίζει ότι δικαιούται  να εισβάλει στην Ιστορία του ΠΑΣΟΚ. 

Αυτό έκανε με τον Κύκλο Ιδεών  -που χρησιμοποιεί ως όχημα δημόσιας παρουσίας -με πρόσχημα ότι τιμά τον Παρασκευά Αυγερινό για το ΕΣΥ.

Το κακό και για τον Βενιζέλο και τον τιμηθέντα ήταν ότι οι άνθρωποι που διαμορφώσαν το ΠΑΣΟΚ  είναι ζώντες και η μαρτυρία τους να καταρρίπτει την παρέμβαση Βενιζέλου στο παρελθόν τους  με ανιστόρητες αναφορές.

Ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, παλαιοί φίλοι του Γ. Γεννηματά, και κυρίως συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου εξοργίσθηκαν με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία Βενιζελου. Του καταλογίζουν ότι δεν αποδίδει την ιστορική αλήθεια, για συγκεκριμένους λόγους.

Ο Αυγερινός δεν εξέλεγη ποτέ του τίποτα, στην πολιτική: διορίστηκε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και επί… τρεις φορές ευρωβουλευτής από τον Ανδρέα Παπανδρέου και μια φορά βουλευτής Επικρατείας από τον Σημίτη. Εμβληματικός πολιτικός με συνεχείς διορισμούς δεν υπάρχει. 

Άλλωστε ο Αυγερινός δεν κατάφερε να κρατήσει ούτε καν το ρόλο του  εκλογολόγου που διεκδικούσε για τον εαυτό του,  σπεύδοντας να ανακοινώνει αποτέλεσμα που επεξεργάζονταν το  ΠΑΣΟΚ.

Ο μύθος καταρρίφθηκε άδοξα και ο πρώτος που το γνωρίζει είναι ο Κ. Σημίτης. Τον οποίο βράδυ των εκλογών του 2000 παρότρυνε -στο Μέγαρο Μαξίμου:  Κώστα μην εξευτελίζεται βγες έξω και κάνε δήλωση ότι ηττήθηκες.  

Με το ζόρι τον κράτησε ο Κ. Λαλιώτης, μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα. Αλλιώς ο Σημίτης θα ήταν ο πολιτικός  που έκανε δήλωση ήττας, πριν ανακηρυχθεί Πρωθυπουργός.

Επί Αυγερινού στο υπουργείο Υγείας νομοθετήθηκε το ΕΣΥ- ως προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον απέλυσε πριν  αρχίσει η υλοποίηση του: ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 1993 με υπουργό τον Αυγερινό που εξεδιώχθη το Ιανουάριο του 1994- χωρίς να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Οι παλαιοί του ΠΑΣΟΚ  έχουν πλήξει εξήγησή γι’ αυτό.

Η εφαρμογή του ΕΣΥ έχει εξ ολοκλήρου την υπογραφή του Γεννηματά και συνιστά σφετερισμό να αποδίδεται στον Αυγερινό.

Πάμε παρακάτω. Ο ευεργετηθείς από τον Παπανδρέου με 15ετή διορισμό στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν το 1990 ο άνθρωπος που χρησιμοποίησε στο Πεντελικό ο Σημίτης για να ανατρέψει τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Με κίνδυνο, αν το κατάφερνε, να υποκύψει στη εύθραυστη υγεία του και να μείνει στην Ιστορία ως  κλέφτης, αφού ήταν υπόδικος για το σκάνδαλο Κοσκωτα, με το βρόμικο 89  που έστησε ο Μητσοτάκης και το τότε ΚΚΕ.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο Παπανδρέου κατήγγειλε ευθέως τον Αυγερινό για εκβιασμό στον οποίο δεν υπέκυψε.

Δεν ίδρωσε το αυτί του. Συνέχιζε να υπονομεύει τον Παπανδρέου και υπήρξε  μέλος της Ομάδαε των Τεσσάρων, που επιδίωξε να τον ανατρέψει εν ζωή. Υπάρχουν και χειρότερα. Σε αυτοβιογραφικό βιβλίο που εξέδωσε -με επίνευση Σημίτη, όπως έλεγε- ο Αυγερινός το 2013 απέδιδε τον Παπανδρέου διπολική διαταραχή από τη δεκαετία του ‘70.

Πιο απλά ισχυρίσθηκε ότι η χώρα κυβερνήθηκε και το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε από κάποιον που έπαιρνε ψυχοφάρμακα και τελούσε υπό την παρακολούθηση ψυχιάτρου-όπως λέει με κυνισμό.

Ακόμη και ιδιότητα του ως γιατρού – που δεν είχε καμία σχέση όμως με το αντικείμενο- χρησιμοποίησε, επικαλούμενος ότι τον κάλεσε στο Καστρί η Μαργαρίτα και διάφορα αντεπιστημονικά του τύπου έτσι κατάλαβα. 

Στο ίδιο βιβλίο, διέψευσε την εικόνα του σοβαρού και σεμνού ανθρώπου που του αποδίδεται διολισθαίνοντας σε  κουτσομπολιά, ανάξια πολιτικού άνδρα:

– Εμφάνιζε ότι τον Παπανδρέου επειδή θα γίνονταν Πρωθυπουργός κάποιοι τον ανάγκασαν να διακόψει μια ερωτική σχέση –αναφερόμενος σε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Παίζοντας με την αξιοπρέπειά της, αφού την εμφάνισε ως απομακρυνθείσα ερωμένη.

Στο ίδιο κλίμα σχολίασε για τον Παπανδρέου ότι επιδίωκε ερωτικές σχέσεις με νεαρές γυναίκες γιατί του έλειψαν στην εφηβεία του.

Άξιος ο μισθός του ανθρώπου που έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και λίγο έλειψε να το αφήσει εκτός Βουλής. Προφανώς καλώντας τον Αυγερινό αγνόησε μια παλιά άποψη του για τον ίδιο: δεν έβλεπε να έχει μέλλον το ΠΑΣΟΚ όταν έγινε πρόεδρος.  

Επειδη “ο Βενιζέλος μοιάζει να θέλει να απαλλαγεί ακόμη και από το υγιές εκσυγχρονιστικό του τμήμα, έχω την εντύπωση ότι δεν έχει γύρω του ανθρώπους να τον συμβουλέψουν. Ίσως, επειδή έχει μια αίσθηση υπερεπάρκειας των δυνατοτήτων του, θεωρεί ότι δεν τους χρειάζεται”…