Πόσοι από τους “Δέκα” του σκανδάλου Νοβάρτις, τα κόμματά τους και τους φίλους τους στα ΜΜΕ, θα ζητήσουν συγγνώμη από τη “συμμορίτισσα” Τουλουπάκη συκοφαντούσαν;

Του Γ. Λακόπουλου

Η είδηση για την παραπομπή της Ελένης Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για  την έρευνα που έκανε για τους δέκα πολιτικούς του σκανδάλου Νοβάρτις τους έκανε ευτυχείς: Τόλμησε να μην τους αναγνωρίσει ακαταδίωκτο; Θα πληρώσει.

Ο ένας από αυτούς ήταν πιο ευτυχής από τους άλλους. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μπορεί πλέον να ανασάνει: εφόσον η εισαγγελέας που του άσκησε η τη δίωξη για δωροδοκία θα καθίσει στο σκαμνί,  αυξάνουν οι πιθανότητες να μην καθίσει ο ίδιος- αφού οι μεθοδεύσεις για την απαλλαγή του διευκολύνονται.

Η χαρά του κράτησε μόλις μερικές ώρες.  Η διευκρίνιση ότι η παραπομπή δεν αφορά τους δέκα,  πρέπει να του έκοψε την ανάσα.

Παιχνίδια της μοίρας. Ο πολιτικός που μαζί με τον Άδωνι- έβριζε και απειλούσε, περισσότερο από κάθε άλλον, την εισαγγελέα που τον ερευνούσε είδε τη λάμψη της διαφυγής του και αμέσως μετά αποδείχθηκε αντικατοπτρισμός. 

Εδώ ανοίγει μέγα θέμα για τους δέκα πολιτικούς, τα κόμματά τους και τα ΜΜΕ- ειδικά κάποιους συγκεκριμένους δημοσιογράφους- που συνέπραξαν στη μεταμόρφωση του σκάνδαλο σε σκευωρία και την συκοφάντηση της εισαγγελέως Τουλουπάκη. Τι έχουν να πουν τώρα; 

Ας αφήσουμε τις αστειότητες για τις ποινικές ευθύνες της σε ό,τι αφορά χειρισμούς της για τον Κουρουμπλή και τον Ξανθό.

Η ουσία βρίσκεται στο ίδιο το σκάνδαλο που ερευνούσε και γι’ αυτό  κηρύχθηκε υπό διωγμό. Οι θριαμβολογίες  το πρωί  της Παρασκευής  για την  παραπομπή κράτησαν ελάχιστα.  Παραπέμπεται, αλλά όχι για τους  “δέκα”.

Να το κάνουμε πιο απλό, ώστε να αντιλαμβάνονται μέγιστοι νομομαθείς, όπως ο Βενιζέλος, ο Λοβέρδος  και ο – “φίλος της Οικογένειας  Μητσοτάκη -Πικραμένος, ο πολυτάλαντος Στουρνάρας ο, θολωμένος τις τελευταίες μέρες,  Άδωνις Γεωργιάδης και Σαμαράς που θα πήγαινε ως το τέλος. Αυτό ειναι το τέλος

Από το πραγματικό βούλευμα προκύπτει ότι η Τουλουπάκη, καλώς ερεύνησε υπαρκτές καταγγελίες, όπως είχε υποχρέωση.

Ενας  περίεργος μηχανισμός έσπευσε να εμφανίσει αλλοιωμένο το βούλευμα, που όχι μόνο δεν  της καταλογίζει ευθύνες, αλλά μέμφεται όσους τη στοχοποίησαν.

Οι ενέργειές της ήταν νόμιμες και επιβεβλημένες, όπως ήξερε όλος ο κόσμος -πλην όσων ενεπλάκησαν στη “σκευρωροποίηση” του σκανδάλου. 

Οι  “κουκουλοφόροι” για τους οποίους ωρύονταν οι ερευνώμενοι και οι φίλοι τους στα μίντια ήταν κανονικοί μάρτυρες και μπήκαν νομίμως  σε καθεστώς προστασίας.

Το κατηγορητήριο κατά Τουλουπάκη κατέρρευσε. Μαζί με την κατάρρευση όσων πήγαν να στήσουν κατηγορίες κατά των δημοσιογράφων Κ. Βαξεβάνη, Γιάννας  Παπαδάκου, Γ. Φιλιππάκη, Αλ Τράκα, που επίσης έκαναν τη  δουλειά τους.

Αλλά ας δεχθούμε ότι αυτό είναι μια συνήθης εξέλιξη στη διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης. Δεν κατέρρευσαν όμως τα ερωτήματα για τη συμπεριφορά όσων καθύβριζαν τους εισαγγελείς.  

Για όσους -πολιτικούς, σχολιαστές των ΜΜΕ και δαιμόνιους ρεπόρτερς- που μιλούσαν περί  “συμμορίας”με…”αρχισυμμορίτες” τον Τσίπρα και την Τουλουπάκη.

Για τους αρχηγούς κομμάτων που έσπευσαν να βγάλουν δικαστικές αποφάσεις  κηρύσσοντας αθώα τα μέλη των κομμάτων τους, που είχαν τεθεί υπό έρευνα.

Τι έχει να πει ο Ανδρουλάκης που έβαλε στο ΠΣ του κόμματός του τον Λοβέρδο; Ο Μητσοτάκης που κάλυπτε τους υπό έρευνα Νεοδημοκράτες – και έδωσε ρεσιτάλ εξαχρείωσης στη Βουλή,  αποφαινόμενος για την ενοχή των δημοσιογράφων. Αυτό το βούλευμα θα τους καταδιώκει.

Αργά ή γρήγορα η έρευνα για το σκάνδαλο θα συνεχιστεί -προφανώς με  βάση τους φακέλους της Τουλουπάκη και κάποια στιγμή θα μάθουμε την αλήθεια για τα πάντα. Όχι μόνο για τον Λοβέρδο που  μένει με τον  μουτζούρη στο χέρι.  Και τότε θα δούμε την πραγματική όψη του σκανδάλου.

Εν τω μεταξύ η κοινή γνώμη αναμένει από όσους είχαν στραφεί κατά της εισαγγελέως με ύβρεις και  απειλές να ζητήσουν τουλάχιστον συγνώμη…  Κόμματα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι…

Τα αρμόδια δικαστικά όργανα οφείλουν να ερευνήσουν ποια αδικήματα διέπραξαν όσοι φοβέριζαν τη θαρραλέα εισαγγελέα και να πράξουν τα νόμιμα. Είναι θέμα στοιχειώδους προστασίας των λειτουργών της Δικαιοσύνης από όσους νομίζουν ότι είναι υπεράνω του νόμου… 

ΥΓ. Εννοείται ότι η κατάρρευση της πλεκτάνης κατά της Τουλουπάκη και των δημοσιογράφων, εξελίσσεται στο πλαίσιο της κατάρρευσης του “συστήματoς Μητσοτάκη”.