Ο “διάλογος” για μια προοδευτική κυβέρνηση με ‘σοσιαλδημοκρατικό κορμό” και η επιχείρηση Μητσοτάκη να “προσαρτήσει” το Κινάλ χωρίς τον Ανδρουλάκη

Του Νίκου Λακόπουλου

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως ο λαός θα αποφασίσει αν θα κυβερνηθεί από ένα ή δύο κόμματα ερμηνεύθηκε ως παραδοχή πως δεν ελπίζει πια σε αυτοδυναμία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πλέον πως η Νέα Δημοκρατία κάθε μήνα πέφτει και μια μονάδα και ορισμένες πως έχει πέσει κάτω από 30% και παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην ωφελείται πολύ από την πτώση για πρώτη φορά τρεμοπαίζει και η υποψία πως το κόμμα του Μητσοτάκη μπορεί να μην είναι καν πρώτο κόμμα.

Η δήλωση που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι οι τρικλοποδιές του Μητσοτάκη στον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά η δική του δήλωση πως “η πρώτη Κυριακή δεν θα είναι τυπική διαδικασία”.

Ο πρόεδρος του Κινάλ- ΠΑΣΟΚ με καμμιά πενηνταριά έδρες την επόμενη των εκλογών δεν θέλει να πάει σε δεύτερες εκλογές -όπου το πρώτο κόμμα θα είναι ενισχυμένο και άρα θα μπορεί να επιβάλλει τους δικούς του όρους σε μια κυβερνητική συνεργασία.

Δεν θα δώσει σωσίβιο -λέει στον Μητσοτάκη, αλλά ούτε θα υποταγεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης -“σοσιαλδημοκρατικής”- με έμφαση σε “νέο πολιτικό προσωπικό”.

«Θέλουμε αξιόπιστο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και νέο πολιτικό προσωπικό. Θέλουμε να γίνουμε κυβερνητική δύναμη. Οσο πιο ισχυροί είμαστε τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να έχει ο ελληνικός λαός σταθερότητα και σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση. Σέβομαι το Σύνταγμα και λέω ότι στις πρώτες εκλογές η παράταξή μας θα δώσει μάχη να πάρει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και να είναι κυβερνητική δύναμη με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα».

Προφανώς η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν θα συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία και θα είναι “κυβερνητική δύναμη με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα” αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ -δεν αφορά τον Μητσοτάκη που ωστόσο σπεύδει να δηλώσει πως τώρα πια δεν έχει στόχο την αυτοδυναμία, αλλά κυβέρνηση τουλάχιστο δύο κομμάτων.

Μια ανάγνωση αυτής της πρότασης μπορεί να είναι πως στην κυβέρνηση αυτή δεν θα είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας και δεν θα πάρουν υπουργικές θέσεις πρόσωπα που δεν αποτελούν “νέο πολιτικό προσωπικό”.

Ο Μητσοτάκης επιδιώκει τη διάσπαση του Κινάλ

Ένα ερώτημα είναι πόσοι δεν θα ακολουθήσουν σε μια τέτοια προοπτική -δηλαδή αν το Κινάλ- ΠΑΣΟΚ θα διασπαστεί την επόμενη των εκλογών: το κόμμα παραμένει ενωμένο υπό την πίεση της βάσης του και όσο ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ανοίγει τα χαρτιά του -αν το κάνει θα έχει αντιδράσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιδιώκει συνεργασία με το Κινάλ- ΠΑΣΟΚ, αλλά να του θέσει ασφυκτικά αυτό το δίλημμα πριν τις εκλογές ώστε να αποσπάσει ψήφους που πιστεύει ότι του… ανήκουν -αφού στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ως εκφραστής του Κέντρου το ίδιο και περισσότερο με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης δηλώνει πως ανήκει στο «προοδευτικό κέντρο» -που το «εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές». Πρόσφατα δή΄λωσε πως «η αυτοδυναμία δεν μας εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη ΝΔ” -καλώντας βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.

«Αυτοί οι 30 μήνες έδειξαν ότι αυτή η μονοκομματική κυβέρνηση που ενσωμάτωσε στελέχη που δεν ήταν από την παραδοσιακή κομματική μήτρα, μια ευρεία κυβέρνηση που προτάσσει την αποτελεσματικότητα και είναι πιο κατάλληλες αυτές οι κυβερνήσεις».

Είναι σαφές ότι μέσα στο ΚΙΝΑΛ υπάρχουν στελέχη που θ΄έλουν συνεργασία με τη ΝΔ, όπως και ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του. Σ αυτούς΄απευθύνεται ο Μητσοτάκης θ΄έλοντας να παγιδεύσει τον Νίκο Ανδρουλάκη.

¨”Θέλετε μια κυβέρνηση με τη ΝΔ ή μια κυβέρνηση με τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη΄΄;”. Αυτό το δίλημμα θα ενταθεί μέχρι τις εκλογές με στόχο την απόσπαση ψήφων και βουλευτών μετά. Παλιά μέθοδος που εφαρμόστηκε με το Ποτάμι, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που το βράδυ των εκλογών ήταν στα κομματικά του γραφεία και την επόμενη βρέθηκαν σε κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τι σημαίνει κυβέρνηση με “σοσιαλδημοκρατικό κορμό”;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αντιληφθεί το παιχνίδι του Μητσοτάκη: ” Αν ο κ. Μητσοτάκης εννοεί συνεργασίες, όχι την πρώτη Κυριακή, αλλά τη δεύτερη Κυριακή, πάει να πει ότι δεν το πιστεύει και κάνει στυγνούς τακτικισμούς. Βλέπει τις δημοσκοπήσεις, βλέπει πως δεν του βγαίνουν τα κουκιά και κάνει τώρα μια στροφή νομίζοντας πως θα μας πιέσει.

Αλλά δεν πιεζόμαστε – κι αυτό το λέω και προς τον ΣΥΡΙΖΑ – το βράδυ των εκλογών θα υπάρχουν δύο όχθες, αυτοί που θα πανηγυρίζουν και εκείνοι που θα έχουν κατεβάσει πλερέζες. Εγώ φιλοδοξώ να είμαι στην όχθη των νικητών και να βάλω τους όρους ώστε η πατρίδα μας να αλλάξει κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος του Κινάλ- ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι αντι΄λαμβάνεται πως όλα για το κόμμα του θα κριθούν την πρώτη Κυριακή και επιχειρεί να βρει από τώρα συναινέσεις μιλώντας για τη στιγμή που θα “πάρουμε την εντολή για να πρωταγωνιστήσουμε ως σοσιαλδημοκρατικός κορμός σε μια κυβέρνηση που δεν θα είναι της φθοροποιού στασιμότητας, όπως είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά μια κυβέρνηση της σταθερότητας, της προόδου, μια κυβέρνηση που θα βελτιώσει τη χώρα μας, τη ζωή του ελληνικού λαού».

Μια κυβέρνηση δηλαδ΄η με τον ΣΥΡΙΖΑ που όμως “δεν έχει συγκεκριμένες θέσεις και στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ουσιαστικά δεν έμαθε τίποτε από την αποτυχία της διακυβέρνησής του”.

Προφανώς όλα θα κριθούν από τα αποτελ΄έσματα της πρώτης Κυριακής. Όταν θα κριθεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με ένα δεύτερο κόμμα ή όχι. Ή αν τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ – Κινάλ αθροιζόμενα -με τη συνεργασία ή την ανοχή του Μέρα 25- μπορούν να διαμορφώσουν πλειοψηφία στη Βουλή.