Ο εκφυλισμός του κράτους δικαίου: Σε άλλη χώρα ο Πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί – Στην Ελλάδα μπορεί να παρανομεί και να καταστρατηγεί το Σύνταγμα – Αρκεί να έχει πλειοψηφία στη Βουλή και να… μην το ξέρει ο ίδιος…

Του Νίκου Λακόπουλου

“Σε όλες τις προηγμένες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, είθισται πράγματι οι κυβερνήσεις – και όχι απλώς οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί – να παραιτούνται όταν αποκαλύπτονται μείζονα σκάνδαλα· και τούτο όταν σε αυτά εντοπίζονται και πρωθυπουργικές ευθύνες. Δεν χρειάζεται, με άλλα λόγια, η κυβέρνηση να χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής”.

“Αυτό, κατά τη γνώμη μου, θα συμβεί και σε μας, αν η υπό εξέλιξη δικαστική έρευνα και η έρευνα της ΑΔΑΕ αποκαλύψουν ότι, εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη, η ΕΥΠ παρακολουθούσε τα τελευταία χρόνια και άλλους πολιτικούς ηγέτες – είτε το ήξερε ο κ. Μητσοτάκης είτε όχι”.

Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος προσθέτει την δική του άποψη στην Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας του Κράτους Δικαίου που υπογρ΄άφουν πολλοί πανεπιστημιακοί που καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εν λόγω πρωτοβουλία.

“Θα είμαστε άξιοι του θλιβερού εκφυλισμού της δημοκρατίας μας» εάν δεν υπάρξει ισχυρή απάντηση” και επισημαίνουν πως η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και ενώ τελούσε υπό την πολιτική εποπτεία του πιο στενού συνεργάτη και συγγενή του Πρωθυπουργού, Γενικού του Γραμματέα, παραβίασε το απόρρητο των συνδιαλέξεων σύμφωνα με πολλές αξιόπιστες πηγές, περίπου 15 χιλιάδων ανθρώπων μόνο εντός του 2021.

Είναι μια διάσταση που δεν έχει γίνει αντιληπτή για το τι σημαίνει -καθώς ο Πρωθυπουργός ανέλαβε -ή καλύτερα μετέθεσε στην ευθύνη μόνο για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του ευρωβουλευτή τότε Νίκου Ανδρουλάκη -που αν τόξερε, δεν θα τόκανε.

Δηλαδή είναι αποδεκτό να παρακολουθούνται δημοσιογράφοι και χιλιάδες πολίτες, αλλά είναι λάθος να παρακολουθούνται πολιτικοί κι όταν αυτό αποκαλύπτεται ο Πρωθυπουργός δεν παραιτείται -΄όπως θα συνέβαινε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Η παραίτηση απαιτεί ευθιξία, αλλά ο Μητσοτάκης δεν έχει

Προφανώς -παρά την εκτίμηση του καθηγητή Αλιβιζάτου- ακόμα κι αποκαλυφθεί ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τα τελευταία χρόνια και άλλους πολιτικούς ηγέτες ο Πρωθυπουργός δεν θα παραιτηθεί, αφού δεν… το ξέρει.

Θα αποδεχθεί έρευνα και Εξεταστική Επιτροπή για… τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τον έλεγχο της ΕΥΠ από μια επιτροπή στην οποία υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία και “θεσμικές” παρεμβάσεις οι οποίες δεν αγγίζουν τον πυρήνα του προβλήματος που είναι ο ασφυκτικός έλεγχος μιας εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών.

“Ακόμα χειρότερα, οι μετατάξεις και οι νέες συμβάσεις της ΕΥΠ, πολλώ δε μάλλον αυτές του νεοσύστατου Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας εντός της ΕΥΠ, καλύπτονται από απόλυτη αδιαφάνεια” αναφέρει η Πρωτοβουλία.

“Είναι ενδεικτικό ότι το Κέντρο αυτό συστάθηκε με πρωθυπουργική απόφαση (και κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης) η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ. Ναι, απόρρητη πρωθυπουργική απόφαση! Στην Ελλάδα του 2022″.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει διαπιστώσει ότι κρατικοί αξιωματούχοι λένε ψέματα, αλλά δεν κάνει κάτι γι’ αυτό. Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου δεν ασχολείται με τις υποκλοπές, αλλα με τις διαρροές πληροφοριών. Και η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών δεν έχει πρόσβαση στις υποθέσεις άρσης του απορρήτου!

Η κυβέρνηση θα μπορούσε απλά να επιτρέψει τη δυνατότητα να πληροφορηθούν ότι έπεσαν θύματα υποκλοπών όσοι έχουν παρακολουθηθεί -κι όχι μόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Θα μπορούσε να θέσει την ΕΥΠ στον έλεγχο της Βουλής. Να βοηθήσει την ποινική δικαιοσύνη και να επιτρέψει σε ανεξάρτητη αρχή να μπει στα άδυτα της υπηρεσίας. Να ελέγξει τις εταιρείες που εμπορεύονται το παράνομο λογισμικό. Να συνεργαστεί με την Europol ή έστω να ζητήσει στοιχεία από την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερεύνησε το θέμα της απόπειρας παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και να ρίξει φως στην Υπόθεση Κουκάκη.

Αλλά όπως έχει παρατηρήσει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ξεν. Κοντιάδης “η καταστρατήγηση του Συντάγματος συνεπάγεται πολιτικές και ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων προσώπων, που θα πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν προκειμένου να μην κατατάσσεται η χώρα μας ανάμεσα σε εκείνες που παραβιάζουν θεμελιώδεις εγγυήσεις του κράτους δικαίου”.

“Ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού για τη νομιμότητα των ενεργειών της ΕΥΠ σημαίνει στην πράξη ότι θεωρεί νόμιμη την παρακολούθηση ευρωβουλευτή και αρχηγού πολιτικού κόμματος ως ύποπτου για προσβολή της εθνικής ασφάλειας”.

Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στις υποκλοπές!

«Να κινηθούν αμέσως τα αρμόδια όργανα της ποινικής δικαιοσύνης που δεν έχουν να περιμένουν καμία κοινοβουλευτική διαδικασία» έχει ζητήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. : ‘Αλήθεια, γιατί καθυστερεί ο κ. Ντογιάκος;» αναρωτιέτι ο Νίκος Αλιβιζάτος.

Δεν καθυστερεί. Δεν θα ασχοληθεί με άλλο θέμα πέρα από τις διαρροές και την υπόθεση έχει αναλ΄άβει… πταισματοδίκης. Αν όμως ήταν παράνομη η πράξη του διοικητή της ΕΥΠ και γι’ αυτό έχει ποινικές ευθύνες οι ευθύνες αυτές επεκτείνονται στον πολιτικό του προϊστάμενο που συμβαίνει να είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός μπορεί να παρανομεί αρκεί να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μπορεί να θέτει την κρατική υπηρεσία πληροφοριών στον απόλυτο έλεγχο του. Να την αναθέτει στον… ανιψιό του σαν οικογενειακή επιχείρηση και να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους του αρκεί να… μην το ξέρει ο ίδιος.

Άλλωστε αφού ο Πρωθυπουργός μπορεί να αναθ΄έτει την ΕΥΠ σε όποιον θέλει, ακόμα και στον ανηψιό του, όπως φέρεται να είπε ο γραμματέας της ΝΔ: Οποιοσδήποτε πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους όποτε θέλει. 

Και σε ό,τι αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη -που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν τόξερε δεν θα τον παρακολουθούσε,-αν και ήταν νόμιμο- ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας είναι αποστομωτικός: ¨

“Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι το νόμο”!