Ο εξευτελισμός των θεσμών την ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας: όταν η Πρόεδρος διεκπεραιώνει και ανακαλεί τις προσκλήσεις της κυβέρνησης

Του Νίκου Λακόπουλου

Η φετινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μάλλον είχε θύμα τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ή τουλάχιστο την σημερινή Πρόεδρο Δημοκρατίας που μάλλον ξέχασε το λόγο της επετείου και επιχείρησε μια γιορτή με άλλο θέμα.

Η Πρόεδρος βέβαια από την αρχή έδειξε πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο της όταν οργανώνει γεύμα με τον Πρωθυπουργό -που την πρότεινε- αγνοώντας τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Ή όταν εμφανίσθηκε σε εκδήλωση του γαλλικού οίκου υψηλής ραπτικής με φόρεμα αποκλειστικά για την εκδήλωση και την ίδια από μεταξωτό crepe cady με ασύμμετρη απλικέ δαντέλα σαντιγί, σε χρώμα βαθύ μπλε του Αιγαίου.

Βέβαια ήταν η φινέτσα της ελληνικής μόδας το μήνυμα -μαζί με την φινέτσα του φράχτη στον Έβρο το μήνυμα που ήθελε να περάσει η Πρόεδρος που στη δεξίωση της Προεδρίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας σκέφτηκε να τιμήσει έναν διασώστη μεταξύ άλλων προσώπων που δεν συνδέονται με την επέτειο, αλλά με την ανάγκη να εκφραστεί όλη η κοινωνία.

Εκ των υστέρων μάθαμε πως η Μάγδα Φύσσα προσκλήθηκε, αλλά δεν παρέστη στη γιορτή, ένας αρχηγός κόμματος επίσης γιατί δεν ενέκρινε ορισμένους προσκεκλημένους και ένας βουλευτής προανήγγειλε ότι δεν θα βραβευθεί τελικά και ο διασώστης -καθώς ο ίδιος έπραξε γι΄αυτό τα δέοντα.

Το υπουργείο Εξωτερικών είχε προτείνει για βράβευση τον Ιάσονα Αποστολόπουλο, Έλληνα διασώστη, ο οποίος συμμετέχει εδώ και χρόνια σε πληρώματα πλοίων που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες. Ο ίδιος έλαβε την πρόσκληση και βρισκόταν σε επικοινωνία με την ΠτΔ, που του ζητούσαν τα στοιχεία του για δημοσίευση στο ΦΕΚ, όταν δέχτηκε την παραμονή τηλεφώνημα από το ΥΠ.ΕΞ. ότι η πρόσκληση ανακλήθηκε!

Τι του είπαν δεν έγινε γνωστό, αλλά ο βουλευτής Κων. Μπογδάνος με θριαμβευτικό τουίτ πληροφόρησε το κοινό του πως ο κ. Ιάσωνας Αποστολόπουλος ήταν επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας!

Ο εξευτελισμός της Προεδρίας

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ που θα υποβάλλει ερώτηση στη Βουλή μιλά για “εξευτελισμό” της Προεδρίας. “ «Είναι δυνατόν να ανακλήθηκε στο και πέντε απόφαση παρασημοφόρησης; Είναι δυνατόν το ΥΠΕΞ να επέβαλε παρόμοιο εξευτελισμό στην Προεδρία; Για ποιο λόγο;”.

Φαίνεται πώς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε και ξεκάλεσε τον διασώστη ύστερα από ενστάσεις του βουλευτή που έκρινε ότι ήταν επικριτής των Σωμάτων Ασφαλείας κι αυτό έγινε την ημέρα του γιορτασμού της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Δηλαδή ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος επιβάλλει στο υπουργείο Εξωτερικών και την Πρόεδρο Δημοκρατίας ποιον θα καλέσει και ποιον όχι στη δεξίωσή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας;

O εξευτελισμός των θεσμών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν λίγο πολύ εμφανής από την πρώτη στιγμή με κομματικές επιλογές στη θέση ανεξάρτητων αρχών ή όταν ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί στρατιωτικά μέσα ως ταξί για να πάει με τη συζυγό του στην Επίδαυρο -να δει τον Λιγνάδη- ή στη Αντίπαρο να συναντήσει ιδιωτικά τον Μπέζος.

Όταν ο Πρόεδρος της Βουλής κλείνει τα μικρόφωνα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή όταν η σύζυγος του Πρωθυπουργού πετάγεται συνοδεία υφυπουργού στα Τρίκαλα ή σπάει τα κυβερνητικά μέτρα για να συνοδεύσει στελέχη του οίκου μόδας Dior στην Καλαμάτα.

Προφανώς να εμφανίζει ο Πρωθυπουργός την ….πεθερά του στον Πρόεδρο της Αιγύπτου ή τον γιο του στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ είναι είναι μέρος του πρωτόκολλου Μητσοτάκη που θεωρεί ότι ανέλαβε την κυβέρνηση μαζί με όλη του την οικογένεια και γι΄αυτό είναι θεμιτό να διορίζει ανιψιούς και θείες της γυναίκας του σε κρατικά πόστα.

Η Προεδρία σε ρόλο γραμματείας της κυβέρνησης

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο της Δημοκρατίας Μητσοτάκη όλα αυτά είναι πταίσματα μπροστά στις απευθείας αναθέσεις, την χρήση κρατικών κονδυλίων για να μετατραπούν μέσα ενημέρωσης σε μηχανισμούς προώθησης του ίδιου του Μητσοτάκη και την χρησιμοποίηση των κοινοτικών πακέτων και δανείων για να πάρει η κυβέρνηση τις εκλογές.

Η υποβάθμιση όμως του ρόλου της Προέδρου της Δημοκρατίας και ο διασυρμός του θεσμού μάλλον θα πρέπει να προβληματίσει περισσότερο τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που βλέπουν το Γραφείο Τύπου του κόμματός του να απαντά για το πόθεν έσχες της συζύγου του Πρωθυπουργού.

Ένα κόμμα Ιδιωτικής Χρήσεως, ένα κράτος στα χέρια μιας οικογένειας και η Προεδρία της Δημοκρατίας σε ρόλο γραμματείας της κυβέρνησης, με υπουργούς που έχουν καταργηθεί -χωρίς …ανασχηματισμό ή έχουν αναδομηθεί και δεν το ξέρουν.

Κι όλα αυτά στην επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Λογικό να τίθεται το ερώτημα “ποιος κυβερνά -και πώς κυβερνά” αυτή τη χώρα.

Υ.Γ. Όταν προ καιρού το Γραφείο του Πρωθυπουργού λογόκρινε δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας που δεν άρεσε δεν δόθηκε στο γεγονός η πρέπουσα σημασία. Τώρα η Πρόεδρος αναγκάζεται να ανακαλέσει πρόσκληση που είχε κάνει και την ανακοίνωση κάνει βουλευτής χωρίς να υπάρξει ενημέρωση από την ίδια την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Άραγε τι θα συμβεί αν οι πολιτικές εξελίξεις απαιτήσουν από την Πρόεδρο να παίξει τον ρόλο της, όταν μάλλον δεν γνωρίζει ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της;