«Ο Κάτω Παρθενώνας» του Μηνά Βιντιάδη

Ένα έργο για την Ελλάδα της κρίσης

main_PHOTO_PARTHENONAS3

Το έργο του Μηνά Βιντιάδη είναι ένα δράμα που αποδεικνύεται μια… κωμωδία για την Ελλάδα της κρίσης. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Περικλή Χούρσογλου, ο Νίκος Γεωργάκης και ο Γιώργος Καύκας θα υποδυθούν έναν άστεγο και έναν χρηματιστή, αντιστοίχως, που ζουν στον Κάτω Παρθενώνα. Ένα μικρό «οικισμό» κάτω από την Ακρόπολη.

Ο «Νεοάστεγος», ο οποίος πουλάει βιβλία για να βγάλει τα προς το ζην, πλένεται σε δημόσιες τουαλέτες και τρώει στα συσσίτια του δήμου και της εκκλησίας. Από την άλλη, ο «Νεόπτωχος», μεγαλοστέλεχος επενδυτικής εταιρίας αν και ζει στο μοντέρνο διαμέρισμά του, έχει χάσει όλη την οικονομική του δύναμη και βρίσκεται σε απόγνωση. Οι δρόμοι των δυο αυτών ανθρώπων συναντιούνται ένα απόγευμα και η ζωή τους αλλάζει ολοσχερώς σε μια παρτίδα συγκρούσεων και αποκαλύψεων…

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας: «Ο ένας είναι “γιάπι” κι ο άλλος “κλοσάρ”. Πιο σωστά (και πιο ελληνικά…), ο ένας είναι ο “Νεόπτωχος” κι ο άλλος ο “Νεοάστεγος”. Ανάμεσά τους ένας τοίχος, διάφανος σαν καθρέφτης. Ένα μυστικό main_PHOTO_PARTHENONAS2και μια αλήθεια. Η πραγματικότητα και η φαντασία. Ποιος είσαι εσύ; Ποιος είμαι εγώ; Ποιοι είμαστε «εμείς» και ποιοι οι «άλλοι»; Όταν πέσει η αυλαία θα ξέρουμε την απάντηση…».
Σκηνικά-κοστούμια: Δημήτρης Πολυχρονιάδης. Φωτισμοί-Βίντεο: Σταμάτης Γιαννούλης. Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Σκυλογιάννη. Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος.

30 Οκτωβρίου και  κάθε Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00. Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών.