Ο κορωνοϊός, η Εκκλησία και το διάγγελμα Μητσοτάκη: Ας μάθουμε ότι δεν είναι όλα πολιτική και επικοινωνία

Του Νίκου Λακόπουλου

«Ως πρωθυπουργός οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -με διάγγελμα- έκρινε αναγκαίο να επαναφέρει τη χώρα στον 21ο αιώνα- όταν η Ιερά Σύνοδος δημιούργησε την εντύπωση πως ζούμε σε άλλους αιώνες -όπου η Εκκλησία μπορεί να αποφαίνεται και το πόσο επικίνδυνη επίστημη είναι η Ιατρική ή η Φυσική.

Ο Πάπας έστειλε διαδικτυακά μήνυμα και η Καθολική Εκκλησία σταμάτησε λειτουργίες, αακομα και η …Μέκκα πήρε σωστή θέση -όσο στην Τουρκία επικρατούν απόψεις όπως ότι το DNA των Τούρκων τους προστατεύει από τον ιό..

Η Ιερά Σύνοδος όμως έστειλε το δικό της μήνυμα -όπως ταιριάζει σε θεοκρατικά καθεστώτα. Ο ιός δεν μεταδίδεται με την θεία κοινωνία. Και παραδίπλα αρχηγός πολιτικός κόμματος -που βλέπει τα ποσοστά του μάλιστα ανεβαίνουν- άρχισε να πουλάει κηραλοιφές για την …θεραπεία του ιού -στο ίδιο πνεύμα- και να θησαυρίζει. Ώσπου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε να πάει στον Άρειο Πάγο που πέρασε την υπόθεση στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Κανονικά θάπρεπε αν όχι να ασκηθεί δίωξη στην Ιερά Σύνοδο ως δημόσιο κίνδυνο, η κυβέρνηση έπρεπε να την βάλει αμέσως στη θέση της. Αλλά είθισται στην Ελλάδα η Εκκλησία να περιφέρει λείψανα θαυματουργά και η κυβέρνηση να υποδέχεται το Άγιο Φως με τιμές αρχηγού κράτους. Ποιος θα εισαγγελέας θα σκεφθεί ότι οι νόμοι αφορούν και τους εκπροσώπους του Θεού;

Mερικοί το πήγαν ακόμα πιο μακρυά και υποστήριξαν πως η θεία κοινωνία είναι και φάρμακο αφού περιέχει …αντιμικροβιακή αλκοόλη, εξήγησαν άλλοι. Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών διαπιστώνει ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει κινητοποιηθεί αρκετά και αποκαλύπτει πως οι ιατρικοί φορείς εκλιπαρούν για μια συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.

Το μάθημα της Ιταλίας

Στο μεταξύ το… Οικουμενικό Πατριαρχείο ευθέως “άδειασε’ την Ιερά Σύνοδο κι αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση ότι πρέπει να ακούμε τους γιατρούς. Η κυβέρνηση έστω και αργά προσλαμβάνει προσωπικό, ανοίγει νέες εντατικές και τολμά μέτρα -που έπρεπε να είχε ήδη πάρει. Αν εμφανιστούν πολλά κρούσματα ταυτόχρονα -προειδοποιεί η ΕΙΝΑΠ- το σύστημα θα καταρρεύσει.

“Δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνει διαρκώς η πολιτική ηγεσία τα περί δήθεν «θωρακισμένης χώρας» και ταυτόχρονα να μην έχει λάβει ούτε ένα πρακτικό μέτρο ενίσχυσης των ΜΕΘ, των ΤΕΠ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμο προσωπικό, ούτε να είχε φροντίσει για αύξηση στην κεντρική προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών και την εξασφάλιση επάρκειας σε υλικά προφύλαξης των εργαζομένων στο σύστημα υγείας”.

Η άποψη της Ιεράς Συνόδου ότι η αγάπη θα νικήσει τον ιό αφού η θεία κοινωνία είναι σώμα του Χριστού -πέρα από άλλες ψυχαναλυτικές αναλύσεις- δεν απέχει πολύ από το “η χώρα είναι θωρακισμένη” του Βασίλη Κικίλια, όταν ακούστηκε ότι πέρα μακρυά από μας κάτι συμβαίνει. Ώσπου ο ιός χτύπησε άγρια την Ιταλία.

“Η αλαζονεία της άγνοιας οδήγησε τον υπεύθυνο επικοινωνίας της ιταλικής πρωθυπουργίας να θεωρήσει πολύ καλή ιδέα να χρησιμοποιηθεί πολιτικά ο κορονοϊός” γράφει στο Slpress.gr o Δημήτρης Δεληολάνης. ” Ξεκίνησαν έτσι οι ειρωνείες για τον περιφερειάρχη Λομβαρδίας (της Λέγκας) που κυκλοφόρησε βίντεο ενώ φορούσε μάσκα και τα άστοχα σχόλια για τις δημαγωγικές τοποθετήσεις του Σαλβίνι –«Τον ιό τον φέρνουν οι λαθρομετανάστες». Παράλληλα, ο επικοινωνιολόγος-τηλεαστέρας προσπάθησε να προστατεύσει τον Τζουζέπε Κόντε, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις δημόσιες δηλώσεις του για το θέμα.

Ως αποτέλεσμα αυτής τη ευφυούς στρατηγικής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, η κυβέρνηση εμφανίστηκε να υποβαθμίζει το πρόβλημα. Παράλληλα δημιουργήθηκε κατά κάποιον τρόπο η εντύπωση ότι όποιος ακολουθούσε τις υποδείξεις των αρχών ήταν οπαδός της κυβέρνησης, ενώ όποιος αδιαφορούσε έδειχνε πως ήταν “εξεγερμένος” οπαδός της δεξιάς αντιπολίτευσης”.

Στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε πρόβλημα από τον Αλέξη Τσίπρα που ασκεί και στο θέμα αυτό υπεύθυνη αντιπολίτευση -αντίθετα από ότι έκανε ο ίδιος. Το πρόβλημά του ήταν ο ίδιος που θάπρεπε να πάρει αποφάσεις με πολιτικό κόστος -απέναντι στην Ιερά Σύνοδο και στελέχη του που θα πάνε κοινωνήσουν -στέλνοντας μηνύματα στον κόσμο να κάνει το ίδιο.

Η Ιταλία από χθες θρηνεί 613 θύματα, τα περισσότερα μετά την Κίνα. Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χθες πρωτοφανείς περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών. Στα σούπερ μάρκετ δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων. Στο Μιλάνο, αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούν τους μεγάλους δρόμους.- που είναι άδειοι. Ο ναός του Αγίου Πέτρου έκλεισε τις πόρτες του για τους τουρίστες.

Οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων μιλάνε για έξαρση της νόσου σε περίπου 3 με 4 εβδομάδες. Ο πρώτος νεκρός στην Ελλάδα ανακοινώθηκε χθες και η Πολιτική Προστασία εμφανίστηκε με ένα μήνυμα:

“Ευπαθείς ομάδες: Μείνετε σπίτι όσο γίνεται περισσότερο. Γενικός πληθυσμός: Μείνετε σπίτι με το παραμικρό σύμπτωμα ίωσης. Αν έχετε συμπτώματα, μιλήστε με γιατρό πριν πάτε νοσοκομείο. Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής. Μην βάζετε εσάς και άλλους σε κίνδυνο».

Μάλλον δεν είναι ώρα για να συζητήσουμε θεολογικά ζητήματα ή αν βλάπτουν την χώρα περισσότερο οι παπάδες, οι πολιτικοί, οι συνδικαλιστές ή οι δημοσιογράφοι – ιδιαίτερα όσοι βρίσκουν ευκαιρία να εκθειάσουν τον Μητσοτάκη και να μας πουν πόσο κακός θα ήταν ο Τσίπρας σε ένα θέμα που αντιμετωπίζεται με όρους πολιτικής επικοινωνίας και ευκαιρία για πολιτική αντιπαράθεση.

Ενώ μάλλον η κυβέρνηση αυτό που μπορεί να κάνει δεν είναι παρά μόνο να αφήσει αυτούς που μπορεί να λύσουν ή να περιορίσουν το πρόβλημα είναι να τους αφήσει να κάνουν την δουλειά τους. Έστω κι αν δυσαρεστήσουν την Ιερά Σύνοδο ή τα “γαϊδούρια” -όπως είπε ο Ηλίας Μόσιαλος πριν αποχωρήσει από τον αγώνα:

“Είπα ότι τώρα προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι η περαιτέρω μείωση των φόρων. Αυτό δυσαρέστησε πολλούς φίλους στο κεντροδεξιό φάσμα του πολιτικού συστήματος”.

Μάλλον δεν κατάλαβε πως δεν έχει τόση σημασία η προστασία της δημόσιας υγείας, ούτε πόσοι νεκροί θα υπάρξουν, όσο ποιος θα αναλάβει την ευθύνη γι΄αυτό. Άλλωστε όχι μόνο στην Ελλάδα το καμπανάκι χτύπησε μόνο όταν τα χρηματιστήρια βρέθηκαν μπροστά σε κραχ. Κι ο Μητσοτάκης μίλησε -και μάλιστα με διάγγελμα- όταν διαπίστωσε πως αυτό ωφελεί την δημόσια εικόνα του.

Να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν την δουλειά τους

Το ότι η Γενική Γραμματεία αναλαμβάνει τώρα τον συντονισμό δείχνει ως δεν τον είχε ως τώρα και το ερώτημα είναι ποιος και γιατί τον είχε. Το ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει να δώσει ως γιατρός οδηγίες -σε προσωπικό τόνο- την ώρα που επαίρεται και για τις επιτυχίες του στο μεταναστευτικό μπορεί να μας κάνει να μην ανησυχούμε.

Ή να μας κάνει να ανησυχούμε: η κυβέρνηση -ευτυχώς- δεν επιτρέπει στους ιεράρχες να αποφασίζουν για μας, αλλά δεν θα αφήσει και τους γιατρούς να κάνουν την δική τους.

“Οφείλω να ακούσω τους ειδικούς” είπε στο διάγγελμα ο πρωθυπουργός. “Ότι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας”. Αλλά δεν αποφάσισε και να τις κλείσει όπως τα σχολεία.

Το βασικό μήνυμα στο διάγγελμα του πρωθυπουργού είναι η λέξη (εγώ) “αποφάσισα”. Και πέρα από τα μέτρα -που ευτυχώς ανακοίνωσε- η σωστή φράση είναι “αποφάσισα να ακούσω τους ειδικούς, αφού άκουσα τους επικοινωνιολόγους μου”.

Μόνο που το θέμα δεν είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης και πόσο αποφασιστικός είναι, αλλά το σύστημα υγείας και πόσο μπορεί να αντιμετωπίσει έναν τόσο μεγάλο κίνδυνο. Και εδώ δεν χωράνε πολιτικά παιχνίδια, ισορροπίες και επικοινωνιακά κόλπα: αν όλα πάνε καλά δοξάζεται ο πρωθυπουργός. Αν δεν πάνε φταίει ο κρατικός μηχανισμός- ίσως και η αντιπολίτευση που τον είχε αποδιαρθρώσει.

ΥΓ: Αντίθετα με τον Μητσοτάκη της αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να αξιοποιήσει ένα τέτοιο γεγονός για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και βρήκε την ευκαιρία με τον Ερντογάν να στείλει μήνυμα εθνικής ενότητας -μάλλον δυσαρεστώντας ορισμένα πολιτικά στελέχη του.

Ίσως είναι μια ευκαιρία για να δούμε ποιος είναι σ΄αυτή τη χώρα ο πραγματικός εχθρός και από πού προέρχεται ο πραγματικός κίνδυνος -δεδομένου του ότι όπως έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις “η βλακεία δεν είναι προνόμιο μιας παράταξης”.