Ο Κυριάκος γίνεται όλο και πιο πολύ Μητσοτάκης

Του Γ. Λακόπουλου

Μια δικαιολογία θα μπορούσε να είναι ότι μπέρδεψε τα χειρόγραφα και διάβασε μια ομιλία που προορίζονταν για τοπική οργάνωση του κόμματός του. Αλλά δεν ισχύει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε  πλήρη επίγνωση ότι μιλούσε στην Ευρω-αραβική  σύνοδο.  Σε ένα ακροατήριο δηλαδή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όχι μόνο για οικονομικούς και επενδυτικούς  λόγους αλλά και γεωπολιτικούς.

Στην αρχή της ομιλία του ορισμένοι αιφνιδιάσθηκαν. Δεν τον είχαν ξανακούσει να λέει  ότι «η Ελλάδα είναι σήμερα  ένας εξαιρετικά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο», ότι «η προσφέρεται σήμερα για κάθε φιλόδοξο επιχειρηματικό σχέδιο» και να απαριθμεί  συγκεκριμένους τομείς και προγράμματα, όπου εξελίσσονται επενδύσεις ή προβάλουν ευκαιρίες. Σήμερα, φυσικά.

Κάποιοι ενδεχομένως σκέφθηκαν ότι αποφάσισε να παίξει σωστά το ρόλο  του σε έναν διεθνές φόρουμ ως αρχηγός της αξιωματικής  αντιπολίτευσης. Αλλά στη συνέχεια… άλλαξε ο συγγραφέας της ομιλίας του. Και άρχισε να λέει τα αντίθετα. Να ελεεινολογεί αποκάλυπτα τη χώρα και την κυβέρνησή της. «Την περίοδο 2015-2017, τα καλά χρόνια της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, η Ελλάδα αποτέλεσε, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη μοναδική αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών».  

Και τι δεν είπε. «Η σημερινή κυβέρνηση κράτησε τη χώρα όμηρο μιας επικίνδυνης οικονομικής πολιτικής” -και ας είναι αυτή η οικονομική πολιτική που επαινείται από τα ευρωπαϊκά όργανα, τους διεθνείς οργανισμούς, τους οίκους αξιολόγησης και τα μεγάλα ΜΜΕ.

Παρέθετε ασυναρτησίες για «έμπρακτη άρνηση των μεταρρυθμίσεων» και ας μιλούν οι πάντες διεθνώς για το αντίθετο. Παραβίασε κάθε όριο κοινής λογικής και αλήθειας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «ανικανότητα να θωρακίσει το  τραπεζικό σύστημα”, “εμμονή σε έναν εντελώς παρωχημένο κρατισμό” και ότι «αυτά πήγαν τη χώρα πίσω». Όταν ο πλανήτης βοά ότι πήγε μπροστά: βγήκε από το Μνημόνιο, με θεμελιωμένες αναπτυξιακές προοπτικές που καταγράφονται  σε όλες τις εκθέσεις.

Ήταν απίστευτο. Μιλούσε σε ανθρώπους που  ξέρουν να διαβάζουν τα στοιχεία, είναι ενημερωμένοι για τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών και συζητούν στην  Ελλάδα – με τις αρχές, τους φορείς και της κυβέρνησή της, όχι  φυσικά με τον ίδιο και την αντιπολίτευση- επενδυτικά σχέδια. Δεν πρέπει να έχουν ξανακούσει κάποιον που θέλει να γίνει Πρωθυπουργός  σ’ αυτή τη  χώρα να τους λέει: Μακριά. Εδώ είναι καταστροφή.

Η αγωνία του να τους πείσει δεν έμεινε στα οικονομικά. Με τρόπο απροκάλυπτα αθέμιτο για Έλληνα πολιτικό παρέθετε τη φτηνή ρητορική που χρησιμοποιεί στα εσωκομματικά ακροατήρια, για «διάλυση του κράτους, κοινωνική αποσύνθεση, τοξική πολιτική ατμόσφαιρα, έντονη πόλωση, διχαστικό λόγο, που υπονομεύουν τα θεμέλια των θεσμών και τελικά της ίδιας της χώρας.

Αυτά ήταν όλα; Όχι, έχει και  χειρότερα. Ο Κυριάκος που όσο πάει γίνεται όλο και περισσότερο Μητσοτάκης με αδίστακτο  τρόπο είπε στους εμβρόντητους ακροατές του ότι «κάτι είναι σάπιο στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα». Τι ακριβώς; «Μέσα στο υπουργικό συμβούλιο υπουργοί ερίζουν για μυστικά κονδύλια και, ενδεχομένως, για μίζες γύρω από αυτά», «τα ευρωπαϊκά όργανα ελέγχουν ήδη σημαντικά ποσά που δόθηκαν στην κυβέρνηση ως αρωγή για τους πρόσφυγες», «οι πολίτες έχουν γίνει όμηροι του εγκλήματος μέσα στις ίδιες τις γειτονιές τους.

Περιοχές ολόκληρες, όπως τα Εξάρχεια, ελέγχονται από κουκουλοφόρους, οι εξτρεμιστές καίνε αστυνομικά τμήματα, απειλούν πολίτες, βανδαλίζουν μέχρι και ξένες πρεσβείες»,«τα πανεπιστήμιά  που έχουν μετατραπεί σε «άσυλο» μολότοφ και ναρκωτικών». «Τρομοκράτες παίρνουν άδειες από τις φυλακές και βγαίνουν σαν κύριοι”. Αυτά σε ξένους που αναζητούν πεδία για να βάλουν τα λεφτά τους.

Προφανώς όλοι έπιασαν το υπονοούμενο αυτής της μισαλλόδοξης, παραπλανητικής και κάθε άλλο πάρα ωφέλιμης για τη χώρα εμφάνισης του πρόεδρου της ΝΔ: θέλει να γίνει  Πρωθυπουργός. Γι’ αυτό  ζήτησε  στην … Ευρωαραβική σύνοδο επιχειρηματιών, να… γίνουν εκλογές!

Ακολούθησε κρεσέντο αερολογίας και υποσχέσεων με κάτι παραισθησιακό: κατά διαστήματα μιλούσε σαν να είναι ήδη Πρωθυπουργός λέγοντας π.χ. «Προχωρούμε άμεσα σε σύσταση  θέσης υφυπουργού για επενδύσεις». «Προχωράμε στη δραστική  απλούστευση των δανειοδοτήσεων…». Να κι  ένας πολιτικός που δεν λέει «θα». Φαντασιώνεται ότι κυβερνάει και αποφασίζει.

Κάποιος  ξένος ανυποψίαστος θα έλεγε «τι ήταν αυτό που είδαμε σήμερα;». Στην Ελλάδα όμως έχουμε συνηθίσει την ιλαροτραγική πορεία του Μητσοτάκη προς την κυβέρνηση, με μια μέθοδο που δεν έκρυψε ούτε σ’ αυτή την ομιλία. «Περιέγραψα μια Ελλάδα με αρκετά σκοτεινά στοιχεία»-αυτά που κατασκεύασε για την ακρίβεια. Γιατί; «Πρέπει να τα ξέρουν οι επενδυτές».

Γιατί  να τα ξέρουν; Γιατί «σε κάθε πρόβλημα υπάρχει και μια λύση». Ποια είναι η λύση; Ο ίδιος: Κυριάκος Μητσοτάκης του Κώστα. Με αυτόν και μόνο με αυτόν «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει -αυτό που είδατε σήμερα το πρωί αντικρύζοντας το λαμπερό της ήλιο: Μια χώρα γεμάτη φως».

Εντάξει, είπαμε ότι ο Τσίπρας κατέστρεψε τη χώρα. Αλλά ότι μείωσε και το… φως δεν το είχε σκεφθεί κανείς ως τώρα. Κι εδώ που τα λέμε, μήπως να ψάξουμε μήπως κρύβεται και πίσω από το σεισμό στη Ζάκυνθο;  Άλλωστε τη φωτιά στο Μάτι ξέρουμε ότι την έβαλε ο ίδιος και η Δούρου κρατούσε τσίλιες.

ΥΓ. Η μακρόσυρτη υποσχεσιολογία  Μητσοτάκης είχε και χαριστική βολή: τους είπε ότι ο ίδιος  που «έχει την τιμή να είναι πρόεδρος της ΝΔ» τους “κοιτάει στα μάτια και τους προκαλεί να επενδύσουν”. Όχι τώρα. Μόλις «η χώρα  αποκτήσει επιτέλους μια σοβαρή αξιόπιστη, αποτελεσματική κυβέρνηση». Τη δική του. Μια κυβέρνηση περιβόλι -σαν την ομιλία του…