Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία: “Χάσαμε”, λέει, “αλλά δεν θα κάνουμε αυτό το λάθος δεύτερη φορά»

Του Νίκου Λακόπουλου

Καθώς οι Ρώσοι ισοπεδώνουν τηνΟυκρανία, ο ηγέτης ζητά αεροπλάνα κι απαγόρευση πτήσεων κ΄άτι που λέει ωμά ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα σημάνει παγκόσμιο πόλεμο. Χωρίς να χρειάζεται: οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν ούτε ένα στρατιώτη στην Ουκρανία.

«Δυστυχώς, αυτό μπορεί να μην τελειώσει σύντομα» θα πει ο ‘Αντονι Μπλίνκεν, με την υπόσχεση “ο πόλεμος να σταματήσει, οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και οι Ουκρανοί να ανακτήσουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους.

“Δεσμευόμαστε να το κάνουμε». Να βοηθήσουν δηλαδή στην ανάκτηση της ανεξαρτησίας -αφού όμως οι Ουκρανοί θα την έχουν ΄χάσει. Ο Πόύτιν απειλεί να δούμε το τέλος του κόσμου σε ζωντανή μετάδοση και ο Μπάιντεν υπόσχεται ότι θα τιμωρήσει τον Πούτιν, χωρίς να δούμε το τέλος του κόσμου. Μόνο το τέλος του Πούτιν.

Φαίνεται πως το σχέδιο Πούτιν για ένα στρατιωτικό περίπατο να έχει καταρρεύσει από την ηρωική αντίσταση του Ουκρανικού λαο΄ύ -που θα συνεχιστεί ακόμα και αν η ουκρανική πρωτεύουσα πέσει. Ο Πούτιν δεν θα μπορέσει να επιβάλλει μια κυβέρνηση ανδρείκελο και το ερώτημα πλέον δεν είναι πως θα μπει στο Κίεβο, αλλά πώς θα φύγει.

Ήδη πολλοί βλέπουν τον Πούτιν να δικάζεται ως εγκληματίας πολέμου, άλλοι να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και τελικά να ανατρέπεται και ορισμένοι να εισβάλλει ως νέος Χίτλερ σε άλλες γειτονικές χώρες.

Προφανώς αφού ο Πούτιν βομβαρδίζει τη μια μ΄΄ερα και την άλλη κάνει διαπραγματεύσεις δεν έχει στόχο να υποτάξει όλη την Ουκρανία, αλλά να φύγει νικητής χωρίς να πάει σε ένα πόλεμο που θα κρατ΄ήσει πολύ.

Δεν ζητά πια την απομάκρυνση του “ναρκομανο΄΄υς” ηγ΄έτη της “ναζιστικής κυβέρνησης” -που δια στόματος Λ¨αβρόφ αναγνωρίζει- και μάλλον στοχεύει στον τεμαχισμό της Ουκρανίας με ανεξάρτητες “λαϊκές δημοκρατίες”, ουδέτερη και αποστρατιωκοποιημένη.

Το ερώτημα είναι αν αυτό θα γίνει αποδεκτό από τον Ζελένσκι -που σε μια νύχτα έγινε από κλόουν ηγέτης και ήρωας και τι συζητά αφού αποδέχεται να κάνει διαπραγματεύσεις.

Ο Πούτιν θα χάσει τον πόλεμο

Με άρθρο του στην Guardian, ο ιστορικός Γιουβάλ Νώε Χαράρι υποστηρίζει πως ο Πούτιν έχει ήδη χάσει τον πόλεμο. Δεν θα καταφέρει ποτέ να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: τη μεγάλη ρωσική αυτοκρατορία. Όπως λέει: «Μπορεί οι Ρώσοι να κατακτήσουν την Ουκρανία, αλλά οι Ουκρανοί έδειξαν τις τελευταίες ημέρες πως δεν θα τους αφήσουν να την κρατήσουν».

Ο Πο΄ύτιν δηλαδή μπορεί να κερδίσει όλες τις μάχες, αλλά να χάσει τον πόλεμο. “Χύνοντας όλο και περισσότερο ουκρανικό αίμα, ο Πούτιν διασφαλίζει ότι το όνειρό του δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Δεν θα είναι το όνομα του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ γραμμένο στο πιστοποιητικό θανάτου της ρωσικής αυτοκρατορίας: θα είναι του Πούτιν”.

Όσοι βλέπουν ομοιότητες ανάμεσα στον Χίτλερ και τον Πούτιν -΄άτομα κομπλεξικ΄ά και παρανοϊκά μέσα στην λογική τους που εκφρ΄άζουν ταπεινωμένα ΄έθνη που ζητάνε ρεβάνς ως απόστολοι της Ιστορίας, προφανώς έχουν υπόψη τους πως ο πρώτος δεν νίκησε στο τέλος και οδηγήθηκε στην αυτοκτονία.

Η Ρωσία -που βρίσκεται μπροστά στην χρεοκοπία- θα πληρ΄ώσει ακριβά αυτόν τον πόλεμο που πέρα από όσα συμβαίνουν στο έδαφος της Ουκρανίας είναι οικονομικός και επικοινωνιακός αφού όπως φαίνεται ένα κινητό που μεταδίδει πλάνα πολέμου και κινητοποιεί σε διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο και είναι πιο ισχυρό από ένα ρώσικο τανκ.

Πιθανότατα ο Τσάρος δεν θέλει μόνο να διορθώσει τη Ιστορία, αλλά να διατηρήσει την εξουσία ξαναπαίρνοντας τις εκλογές ή αναστέλλοντάς τις όποιες «δημοκρατικές» διαδικασίες, αφού η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Το ότι διέψευσε ότι θα επιβάλλει στρατιωτικ΄ό νόμο, δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνει -όταν αυτό επιβάλλει ο πόλεμος.

Το κωμικοτραγικ΄ό είναι ότι ο Πούτιν όταν έγινε πρόεδρος της Ρωσίας το 2000 είχε σε συνέντευξη στο BBC υποστηρίξει ότι δεν θα απέκλειε την ένταξη στο ΝΑΤΟ «εάν και εφόσον ληφθούν υπόψη οι απόψεις της Ρωσίας ως ισότιμη εταίρος»!

«Η Ρωσία είναι μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και δεν μπορώ να φανταστώ τη χώρα μου απομονωμένη από την Ευρώπη και από αυτό που συχνά αποκαλούμε πολιτισμένο κόσμο».

Ωστόσο μια αποστροφή στο διάγγελμά του πριν εισβάλλει δείχνει πως αυτό δεν ΄ήταν ΄ή δεν είναι πια στις προθέσεις του. «Μας έχουν εξαπατήσει ή, για να το θέσω απλά, έχουν παίξει με εμάς. Πού είναι εδώ η δικαιοσύνη και η αλήθεια; Μόνο ψέματα και υποκρισία παντού».

“Προσπάθησαν να καταστρέψουν τις παραδοσιακές αξίες μας και να μας επιβάλουν τις ψεύτικες αξίες τους που θα διέβρωναν εμάς, τους ανθρώπους μας από μέσα, τις συμπεριφορές που επέβαλαν επιθετικά. στις χώρες τους, συμπεριφορές που οδηγούν άμεσα σε υποβάθμιση και εκφυλισμό, γιατί είναι αντίθετες με την ανθρώπινη φύση».

Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία

Ο Πούτιν είναι σαφής όταν θέλει να διορθώσει τα λάθη της Ιστορίας και του Λένιν ή όταν αναφέρεται στην εποχή του Β Παγκοσμίου Πολέμου και στην εχθρική και αλαζονική στάση των Δυτικών απέναντι στη Ρωσία, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ:

«Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Σοβιετική Ένωση έγινε πιο αδύναμη και στη συνέχεια διαλύθηκε. Αυτή η εμπειρία πρέπει να μας χρησιμεύσει ως καλό μάθημα, γιατί μας έδειξε ότι η παράλυση της δύναμης και της θέλησης είναι το πρώτο βήμα προς την πλήρη υποβάθμιση και λήθη. Χάσαμε την αυτοπεποίθηση μας μόνο για μια στιγμή, αλλά ήταν αρκετή για να διαταραχθεί η ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο.

Ως αποτέλεσμα, οι παλιές συνθήκες και συμφωνίες δεν είναι πλέον αποτελεσματικές. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης οδήγησε σε μια αναδιανομή του κόσμου και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου που αναπτύχθηκαν εκείνη την εποχή – και οι σημαντικότεροι από αυτούς, οι θεμελιώδεις κανόνες που υιοθετήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και επισημοποίησαν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμά του – ήρθαν με τον τρόπο όσων δήλωσαν νικητές του Ψυχρού Πολέμου.

΄΄¨Ο ηγέτης της Ρωσίας με ένα ύφος αδικημένου εκδικητή μιλάει για ένα «θέμα ζωής και θανάτου, θέμα ιστορικού μας μέλλοντος ως έθνους» φλερτάροντας με την Ιστορία την οποία θέλει να διορθώσει όταν λ΄΄΄έει χάσαμε τεράστιες περιοχές στρατηγικής σημασίας, καθώς και εκατομμύρια ζωές. Δεν θα κάνουμε αυτό το λάθος δεύτερη φορά».

Η σημερινή Ρωσία παραμένει ένα από τα ισχυρότερα πυρηνικά κράτη» λέει και “επιπλέον, έχει ένα ορισμένο πλεονέκτημα σε πολλά όπλα αιχμής. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για κανέναν ότι οποιοσδήποτε δυνητικός επιτιθέμενος θα αντιμετωπίσει την ήττα και δυσοίωνες συνέπειες εάν επιτεθεί άμεσα στη χώρα μας».

Μόνο που δεν επιτέθηκε κανείς στη χώρα του, αλλά ο ίδιος εισέβαλε σε μια άλλη χ΄΄ωρα με σκοπό το καθεστώς της να δικαστεί για «πολυάριθμα αιματηρά εγκλήματα κατά αμάχων».

Μάλλον όμως αν δεν δούμε το τέλος του κόσμου σε ζωντανή μετάδοση αυτός που θα δικαστεί για εγκλήματα πολέμου είναι ο ίδιος.