Ο προϋπολογισμός αποκάλυψε τα αντικοινωνικά σχέδια και το πρωθυπουργικό … ήθος του Μητσοτάκη. Νέα ήττα του από τον Τσίπρα

Του Γ. Λακόπουλου

Ας αρχίσουμε με σύντομη δειγματοληψία κυβερνητικής δραστηριότητας, νέας εσοδείας.

-Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαπραγματεύεται με την Ιεραρχία -την οποία πληρώνει από τον κρατικό προϋπολογισμό-τα υγειονομικά μέτρα  και καθιστά μια μερίδα Ελλήνων διχασμένες προσωπικότητες: ως πολίτες υπόκειται σε περιορισμούς που δεν έχουν ως θρησκευόμενοι. Και οι μουλάδες στο Ιράν ξέρουν ότι στους θρησκευτικούς χώρους ο κορονοϊός μεταδίδεται πιο δύσκολα από την υπόλοιπη επικράτεια.

Έτσι η Ελλάδα έχει πλέον δυο πρωθυπουργούς: τον Μητσοτάκη και τον Ιερώνυμο. Ο καθένας έχει τη δική του επικράτεια, τους δικούς του νόμους, το δικό του κράτος, τη δική του κυβέρνηση, τη δική του αντιπολίτευση   τους δικούς του υγειονομικούς κανόνες.

-Η υπουργός Κεραμέως, αφού έκανε κεραμιδαριό ό,τι διαχειρίστηκε στη δημόσια εκπαίδευση, ολοκληρώνει το έργο της με την αποδιοργάνωση  του συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Κατασκευάζει επί τούτοις νομοσχέδιο -όχι για να ενισχύσει την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά για αδειάσει στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, θέσεις που θα καταλάβουν οι «τριτοβάθμιοι» αστυνομικοί του υπουργού Χρυσοχοΐδη που θα τα φρουρούν.

-Ο υπουργός Βρούτσης, αφού αποδιοργάνωσε την αγορά εργασίας και έβγαλε από τη μέση ό,τι μπορεί να θεωρηθεί δικαίωμα εργαζομένου – περιορίζοντας και την εξάρτησή του από τον μισθό του- τριπλασίασε τις  120.000 εκκρεμείς συντάξεις που παρέλαβε και έχει καλές πιθανότητες στο τέλος του τρέχοντος έτους να σπάσει το φράγμα των 400.000 και βλέπουμε.

-Ο υπουργός Θεοχάρης, αφού διαπίστωσε  πόσο καλά πήγε το τουριστικό  έτος- στην εναρκτήρια τελετή το οποίου από τη Σαντορίνη, ήταν παρών αλλά δεν φαινόταν γιατί τον σκέπαζε το ηλιοβασίλεμα ως ντεκόρ του Μητσοτάκη- βρίσκει με υπερηφάνεια  «ζηλευτούς» τους λιγότερους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες θανάτους Ελλήνων. Γραμμή Αδωνι.

-Ο ίδιος ο Άδωνις που ξεκίνησε από υπουργός Επενδύσεων και εξελίχθηκε σε υπουργό ωραρίου καταστημάτων, ολοκληρώνει το θεάρεστο έργο του μεταφέροντας τον όποιο τζίρο της χριστουγεννιάτικης αγοράς στους «μεγάλους», γιατί όπως είπε αυτοί ξοδεύουν λεφτά στην ψηφιοποίηση των παραγγελιών τους.

 Εν τω μεταξύ μετράει σε πόση απόσταση από την είσοδο του  καταστήματος μπορεί να κάνει πρόβα ο πελάτης τα παπούτσια που αγόρασε από μακριά. Όπως μετρούσε παλιότερα την απόσταση των τραπεζοκαθισμάτων, συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων.

-Ο υπουργός Μηταράκης, με το όνομα, επειδή μάλλον δεν καταλαβαίνει για τι πρόκειται, δεν είδε και δεν άκουσε για παράνομες επαναπροωθήσεις  προσφύγων στο Αιγαίο, όταν ο διεθνής Τύπος βοά, και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ετοιμάζουν τα κατηγορητήρια παραπομπής  της Ελλάδας σε  διεθνείς οργανισμούς.

-Ο υπουργός Δένδιας δεν κρύβει πλέον ότι ασκεί καθήκοντα του σα να μην ανήκει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον οποίο διαφοροποιήθηκε και στη Βουλή, ύστερα από το πρωθυπουργικό φιάσκο στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Ως αρμόδιος επί των Εξωτερικών δεν είδε τις κυρώσεις   που ανέφερε ο Πρωθυπουργός ως επιτυχία του στη Σύνοδο, επικαλούμενος το.. ΝΑΤΟ.

-Α, να μην ξεχάσουμε. Ο -ταλαίπωρος -αντιπρόεδρος Πικραμένος έπεισε τον αδάμαντα Ψαριανό να ενταχθεί στον ιδιαίτερο γραφείο του -για το οποίο δεν γνωρίζαμε καν ότι υπήρχε.  Μαζί πλέον θα σχολιάζουν το «γκομενάκι  την Αχτσιόγλου», θα κάνουν φωτοσόπ στο μπούστο της Ραλλίας, και ο Πικραμένος, αν βρει μπροστά του στη Βουλή τον Σκουρολιάκο, θα ξέρει -από τον συνεργάτη του- πώς να του μιλήσει, για τσάμικα και άλλα τινά.

 Οι προαναφερόμενοι μετέχουν -μεταξύ άλλων με αντίστοιχα επιτεύγματα- στην κυβέρνηση που κατέθεσε τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους Οι  βουλευτές  της ΝΔ  μπορεί να σέρνουν στο Μητσοτακέικο τα μύρια όσα, αλλά τον ψήφισαν. Με την προθυμία που έλεγαν στην προηγηθείσα τηλε-συνεδρίαση της Κ.Ο. ότι Μητσοτάκης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη διαχείρισης της οικονομίας, της πανδημίας και της  οικονομίας της πανδημίας.

Αυτός προϋπολογισμός έχει δυο σπάνια χαρακτηριστικά:

Πρώτο: Αποκλείεται να εκτελεστεί, έτσι όπως διαμορφώθηκε με λάθος  δεδομένα και προβλέπει ανεμόμυλους σαν τον δον Κιχώτη.  Το μόνο βέβαιο είναι οι επιπλέον 3,5 δισ. φόροι που θα πληρώνουν όσοι… ευνοούνται και ελαφρύνονται φορολογικά και κατά την πρωθυπουργική εξαγγελία. Και τα λιγότερα 572 εκατομμύρια που -δεν διατίθενται για την… “αναβάθμιση” του ΕΣΥ.

Προφανώς είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός Μητσοτάκη- που ήδη δεν εκτέλεσε κανέναν. Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 πορεύτηκε με τον προϋπολογισμό Τσίπρα -Τσακαλώτου. Το 2020 η πρόωρη ύφεση του πρώτου προϋπολογισμού υπερκαλύφθηκε από την ύφεση της πανδημίας. Την οποία ο αναπληρωτής Σκυλακάκης, που έστησε τους κωδικούς, και ο υπουργός Σταϊκούρας, που παρουσίασε, επεκτείνουν στο μέλλον με το αριστούργημά τους.

Αν η χώρα ήταν αυτοκίνητο και ο προϋπολογισμός της βενζίνη, δεν θα της έφτασε ούτε ως το Πάσχα.

Δεύτερο: Η εμφάνιση Μητσοτάκη στο βήμα της Βουλής για να υποστηρίξει τον προϋπολογισμό. Ανάμεσα σε ανυπόστατες αναφορές, ψευδείς και αυθαίρετους υπολογισμούς ρηχό ύφος και κρυάδες, που εκφωνεί ως χιούμορ, έκανε και επίδειξη ήθους.

Ειρωνεύτηκε-από ανησυχία- τον βουλευτή Νίκο Φίλη ως “ανήκοντα σε ευπαθή ομάδα” και κατήγγειλε τον Τσακαλώτο ως «υγειονομικά επικίνδυνο». Υπαινιγμούς για το εξοχικό του Τσίπρα δεν έκανε- καθότι στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάει πλέον ο υπουργός -θαλαμηπόλος Γεραπετρίτης.

Το ολίσθημα Μητσοτάκη ανάγκασε τους  επικοινωνιολόγους του να τον αναγκάσουν σε αίτηση συγγνώμης προς τον Φίλη. Μια στιγμή ξέφυγε από τους σκηνοθέτες της δημόσιας παρουσίας του και το κακό έγινε: αποκαλύφθηκε το ήθος του και πήγε περίπατο η αστική αγωγή του. Ούτε καν τους «ζηλευτούς» νεκρούς της πανδημίας δεν θυμήθηκε να αναφέρει.

Αυτά τα δυο χαρακτηριστικά στοιχεία ανέδειξαν ένα τρίτο: ο προϋπολογισμός ήταν η χαρά του Τσίπρα. Πέρασε το πιο άνετο απόγευμα στη Βουλή, αποδόμησε τον προϋπολογισμό -πακέτο με την ξεφτίλα των Βρυξελλών- και εκνεύρισε τόσο τον Μητσοτάκη, που έχασε το ρυθμό του: ενώ είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να γράψει μια ομιλία, αυτή τη φορά δεν μπορούσε ούτε να τη διαβάσει.

Η νέα ήττα του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έριξε το ηθικό της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Την απογοήτευσή τους εντόπισε η – δεν ξεχνώ τι μου έκανε ο Κυριάκος– Ντόρα Μπακογιάννη, που είχε ήδη πετάξει βιτριολικά για τον αδελφό της την ώρα που μιλούσε ο Τσίπρας:

«Τι να κάνουμε, να τον κρεμάσουμε;».

Οι διπλανοί ισχυρίζονται ότι άκουσαν να ψιθυρίζουν από πίσω οι ακροβολισμένοι βουλευτές της ΝΔ:

«Ναι, ναι…».