Ο Σημίτης στον Τσίπρα

Του Ειδικού Συνεργάτη 

Στο Forum των Δελφών που κλείνει τις εργασίες του σήμερα, μίλησε για πρώτη φορά στα τρία χρόνια που πραγματοποιείται, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας. Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του βρισκόταν ο κ. Κ. Σημίτης.

Αυτό δεν εμπόδισε τον Τσίπρα να επιτεθεί με σφοδρότητα στο «παλιό» πολιτικό σύστημα που ενεργούσε, κατ’ αυτόν, «με όρους μαφίας». Προφανώς, σ’ αυτό το παλιό σύστημα, ζωγράφιζε πρωτίστως τον κ. Σημίτη, δεδομένου ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι, ακόμη, εκτός του κάδρου που μονίμως φιλοτεχνεί ο κ. Τσίπρας.

Την επίθεση Τσίπρα, παρακολούθησε ατάραχος ο κ. Σημίτης, ο οποίος μιλώντας την προηγούμενη μέρα στο ίδιο Forum, τόνισε ότι η υποτιθέμενη «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο είναι «παραμύθι».

Ποιο είναι το «καθαρό μήνυμα»;

Ο κ. Σημίτης, φρόντισε να πει ότι αυτό που τον χωρίζει πλέον από τον κ. Τσίπρα, είναι μόνο η αποδοχή της προληπτικής γραμμής για την έξοδο από το μνημόνιο. Και ότι αν ο Τσίπρας προσχωρήσει, όπως είναι πολύ πιθανό, στην άποψη αυτή, ο κ. Σημίτης θα είναι μαζί του.

Το συμπέρασμα αυτό θα μπορούσε να φαντάζει αυθαίρετο, αν δεν είχαν προηγηθεί συγκεκριμένες υποστηρικτικές ενέργειες του κ. Σημίτη προς τον κ. Τσίπρα.

Η πιο εμφανής ήταν η υποστήριξη που του προσέφερε στο λεγόμενο «Μακεδονικό», όπου ο κ. Σημίτης όχι μόνο έσπευσε να κάνει προσωπική υποστηρικτική δήλωση προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά τοποθέτησε τον στενό του συνεργάτη κ. Ροζάκη, ως επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε την κυβερνητική πρόταση για το θέμα των Σκοπίων. Όλα αυτά, προφανώς, σε συνεννόηση με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά, στο οποίο υπάγεται η επιτροπή αυτή.

Κατά την ομιλία του στο ίδιο Forum, ο κ. Σημίτης αναφερόμενος σε θέματα Παιδείας, φρόντισε να απαξιώσει την παρούσα στην αίθουσα κ. Διαμαντοπούλου λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια δεν έγινε τίποτα αξιόλογο στην Παιδεία!

Μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό. Την ίδια άποψη έχει και ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚ, του γνωστού Ομίλου Προβληματισμού του κ. Σημίτη, κ. Λιάκος, ο οποίος προέβη σε συκοφαντικά δημοσιεύματα εναντίον της κ. Διαμαντοπούλου και τώρα βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Δικαιοσύνης.

Όλος ο παλιός κύκλος της προσωπικής παρέας του κ. Σημίτη, βρίσκεται από καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Ο Γ. Βέλτσος είναι ένθερμος υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αποβιώσας Κ. Βεργόπουλος το ίδιο. Ο κ. Λιάκος το ίδιο. Ο κ. Νίκος Μουζέλης το ίδιο. Όλοι αυτοί υπήρξαν και είναι, πλην φυσικά του αποβιώσαντος Βεργόπουλου, βασικοί συνδαιτημόνες του κ. Σημίτη. Η κ. Θάλεια Δραγώνα, υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Σημίτη, είναι στην επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπόθεση του ζεύγους Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου για το χιλιάρικο του ενοικίου, χάλασε, έστω προσώρας, τα σχέδια του Τσίπρα για έναν προεκλογικό ανασχηματισμό με κάποια στελέχη της κεντροαριστεράς και του πάλαι ποτέ εκσυγχρονισμού, με τις ευλογίες του κ. Σημίτη. Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης φέρεται εσαεί διαθέσιμος για κάτι τέτοιο. Και όχι μόνο αυτός.

Όλα αυτά, γιατί ο Κ. Σημίτης φέρεται απογοητευμένος  από την εξέλιξη του Κινήματος Αλλαγής, στην οποία είχε επενδύσει πολιτικά, υποστηρίζοντας τον Γ. Καμίνη και εξαναγκάζοντας τον Στ. Θεοδωράκη να συμμετάσχει. Η δημοσκοπική κατάρρευση του «αβάπτιστου της Φώφης», η οποία μέσα στη σκληρή πόλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ αναμένεται να συνεχιστεί, τον οδηγεί πλέον σε δεύτερες σκέψεις.

Φαίνεται ότι και αυτή η απόπειρα, που ακολούθησε την απόφασή του να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012 όπου υποστήριξε την ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη και την εκ νέου διάσπαση που επιχείρησε το 2015 υποστηρίζοντας το ΠΟΤΑΜΙ του κ. Θεοδωράκη, απέτυχε οικτρά.

Αποδέχεται ότι ο Τσίπρας θα κυριαρχήσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς και επομένως σπεύδει, με τον δικό του τρόπο, να συνταχθεί μαζί του.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, που αυτή την περίοδο, απογοητευμένος και αυτός από το Κίνημα Αλλαγής, φλερτάρει με την υποψηφιότητά του στο Δήμο της Αθήνας με την ανοχή, αν όχι την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αναλάβει τον ρόλο του προπομπού.

Το αστείο είναι ότι ο Κώστας Λαλιώτης, που τόσο μοχθεί για τον εναγκαλισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, όταν αυτό συμβεί, θα βρει κάποιους «εκσυγχρονιστές», τους οποίους απεχθάνεται πολιτικά, να έχουν ήδη πάει εκεί.