Ο Στέφανος -που «έχει κάτι να μας πει»-, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Instagram

Του Νίκου Λακόπουλου

Το πακέτο που φέρνει ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένα νέο κόμμα σε κάθε περίπτωση και ο διχασμός που προκαλεί μπορεί να προαναγγείλει μια δημιουργική διάσπαση.

Με την Έφη Αχτσιόγλου ή με τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος ο νέος πρόεδρος θα εκφράζει μόνο ένα μέρος του και ο αγώνας για την τελική επικράτηση δεν μπορεί να είναι χωρίς ρήξεις, συγκρούσεις, αποχωρήσεις, πιθανόν διαγραφές.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως κατάφερε να ταράξει τα νερά και να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη είδηση, πιθανόν να σήκωσε από τον καναπέ κάποιους κουρασμένους που βλέπουν σ΄αυτόν μια ελπίδα, όταν άλλοι βλέπουν μια επικοινωνιακή φούσκα με στοιχεία γραφικότητας.

Η δακρύβρεκτη ιστορία του αυτοδημιούργητου που είδε το τέρας του καπιταλισμού και το νίκησε, που θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα επειδή είναι «κουζουλός» και θέλει να αφήσει «παρακαταθήκη» μοιάζει πολύ ωραία για να είναι αληθινή και παραπέμπει πολύ σε παραμύθι -που ωστόσο αρέσει σε πολλούς Έλληνες.

Πρώτος αντέδρασε ο πρώην βουλευτής Νίκος Φίλης λέγοντας ότι «έχουμε ανάγκη από πολιτικούς που δεν θα “φυτεύονται’’ από το Instagram και τα διάφορα συμφέροντα. Δεν έχουμε ανάγκη από Μεσσίες».

Ωστόσο η ελληνική πολιτική ζωή είναι γεμάτη από Μεσσίες, ηγέτες που ήρθαν στην πολιτική ζωή με μυθιστορηματικό τρόπο και αυτό που ονομάζει Instagram είναι πλέον μέσο της πολιτικής διαδικασίας με τόσο μέλλον όσο παρελθόν είναι ο πολιτικός κόσμος του Νίκου Φίλη.

«Έχω επίγνωση ότι δε διαθέτω κομματική προϋπηρεσία. Η προϋπηρεσία μου είναι στην εργασία και στην κοινωνική ζωή. Η υποψηφιότητα που τώρα θέτω δείχνει έναν άλλο δρόμο: Από την κοινωνία, για την κοινωνία» λέει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρώην βουλευτής τον κατηγορεί ότι δεν έχει επαφή με την κοινωνία -θεωρώντας ότι ο ίδιος έχει- και η νέα διάσταση παίρνουν οι εσωκομματικές εκλογές μπορεί να είναι μια αναμέτρηση ανάμεσα στην κοινωνία και την κομματική γραφειοκρατία.

Τελικά η φωτογένεια μοιάζει με ελάττωμα και δεν μπορείς να είσαι και αριστερός και όμορφος -πολύ περισσότερο πλούσιος και μάλιστα αυτοδημιούργητος. Οι εσωκομματικές εκλογές δεν είναι καλλιστεία -όπως ειπώθηκε για την καλοντυμένη, νέα και όμορφη Αχτσιόγλου.

Από την άλλη πλευρά ο Στέφανος- Έχω-Κάτι-Να-Σας-Πω που δεν πέρασε ποτέ από τα κομματικά γραφεία της Κουμουνδούρου μάλλον επιβεβαιώνει το ότι δεν μπορείς να είσαι αριστερός και να θέλεις και την εξουσία:

«Χρειάζεται βέβαια πραγματική ενδοσκόπηση στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά αν η πρόθεση είναι να ξανακυβερνήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει απλώς να αντιγράψει τη συνταγή των ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει Δημοκρατικό Κόμμα αν θέλει να ξανακυβερνήσει. Και ο Κασσελάκης να αποδείξει ότι εκτός από άριστος, πολύ τέλειος για να είναι αληθινός, πρέπει να πείσει ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει πρόεδρός του -πράγμα απίθανο.

Προς το παρόν η υποψηφιότητά του έφερε ένα ταρακούνημα θετικό αφού κρατάει στην επικαιρότητα ένα κόμμα που όπως ο ίδιος ο πρώην πρόεδρός του έχει πει ότι έχει κλείσει ο κύκλος του και αν θέλει να υπάρχει θα πρέπει να αλλάξει.

ΑΠΟ ΤΟ RADAR.GR