Ο τελευταίος κατήφορος του Γ. Παπανδρέου

Γράφει ο Συγκλητικός

gennimata-i-prosklisi-apeuthunetai-kai-ston-papandreou.w_hrΣτην πολιτική όταν σε πάρει η κατηφόρα είναι δύσκολο να σταματήσεις και συνήθως καταλήγεις εκεί που θα έπρεπε να είσαι εξ αρχής. Συμβαίνει αυτή την περίοδο με τον Γ. Παπανδρέου και μια παρέα τελειωμένων που ονομάζει “κίνημα”.

Στην τελευταία ανακοίνωσή του το Κίνημα, δηλαδή ο ίδιος ο Παπανδρέου- αναφέρει το έξης μεταξύ άλλων. “ Αν η κυρία Γεννηματά και το κόμμα της ενδιαφέρονται πραγματικά για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων…..”

Προσοχή στη διατύπωση: η Γεννηματά και το … “κόμμα της”. Προφανώς κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον νεώτερο Παπανδρέου ότι αυτό το κόμμα δεν είναι της Γεννηματά. Όπως δεν ήταν προηγουμένως και δικό του. Είναι το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου με άξια πολιτικά στελέχη και το ακoλούθησαν εκατομμύρια Έλληνες. Μέχρι να το παραλάβει οι ίδιος -ως κληρονόμος- να το αλλοιώσει, να το διαλύσει, να το καταχρεώσει και στο τέλος να το διασπάσει.

Είναι το κόμμα από το οποίο ο ίδιος ευεργετήθηκε ποικιλοτρόπως, εκμεταλλευόμενος τη συγγενική σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, οι πολιτικές διαφορές του με τον οποίο -και ενίοτε και οι προσωπικές τους- είναι γνωστές σε όλους.

Αυτό το κόμμα τον τίμησε όταν τον έκανε αρχηγό του χωρίς προφανώς να φαντάζεται κανείς πως θα το καταντούσε. Όπως τον τίμησε και η χώρα όταν τον έκανε Πρωθυπουργό, χωρίς να διανοείται ότι θα προσπαθήσει να την κυβερνήσει με την παρέα του και θα την οδηγήσει στο τέλος σε διεθνή οικονομικό έλεγχο.

Προφανώς ο καθένας από πολιτική φέρει την ευθύνη των επιλογών του και των λόγων του. Αλλά η διατύπωση “η Γεννηματά και το κόμμα της” συνιστά αυτοεξετελισμό για τον Γ. Παπανδρέου. Δεν είναι το κόμμα της Γεννηματά, είναι το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο μάλλον πολύ του χαρίστηκε.