Ο Φαήλος ανέφερε, η Εισαγγελία διέταξε, η Ασφάλεια θα ερευνήσει: Σοβαρότης μηδέν…

Του Γιώργου Καρελιά

Ο Δήμαρχος κάνει εγκαίνια στην πλατεία Ομονοίας. Μαζεύεται πλήθος χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Η εκδήλωση είχε υπόβαθρο μόνο προπαγανδιστικό και ψηφοθηρικό. Ο εισαγγελέας δεν παρενέβη.

Στον Πειραιά γίνονται τα εγκαίνια ενός ανδριάντα. Οι φωτογραφίες δείχνουν πλήθος να συνωστίζεται χωρίς κανένα μέτρο. Μεταξύ τους υπουργοί, βουλευτές και λοιποί επώνυμοι. Ο εισαγγελέας δεν παρενέβη.

Στην Υπηρεσία Ασύλου του αρμόδιου υπουργείου μαζεύεται κάθε βδομάδα πλήθος ανθρώπων. Κανένα μέτρο δεν τηρείται. Ο εισαγγελέας δεν παρεμβαίνει.

Στη Θεσσαλονίκη πλήθος μαζεύεται στον εορτάζοντα ναό. Πλήθος και οι αρχιερείς. Χωρίς μάσκα. Λίγες μέρες μετά, τα κρούσματα στην πόλη εκτοξεύονται, οι ΜΕΘ γεμίζουν. Ο εισαγγελέας δεν παρενέβη.

Ένας βουλευτής οργανώνει ψηφοθηρικές συναντήσεις σε καφενείο. Ο εισαγγελέας δεν παρενέβη.

Ο πρωθυπουργός σε μια περιοδεία του συναντάται με τον τοπικό Μητροπολίτη. Ο πρωθυπουργός φοράει κανονικά τη μάσκα του, ο Μητροπολίτης όχι. Ο εισαγγελέας δεν παρενέβη.

Στην Αρχιεπισκοπή οργανώνεται γεύμα με συμμετοχή πλήθους Μητροπολιτών. Τις επόμενες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Ο εισαγγελέας δεν παρενέβη.

Γιατί δεν παρενέβη-και σωστά- ο εισαγγελέας σε όλες αυτές τις περιπτώσεις; Διότι δεν είχαν σχέση με τη λέξη «Πολυτεχνείο», για την οποία βγάζει σπυριά ο πολιτικός γίγαντας Φαήλος Κρανιδιώτης. Και ως αρχηγός της «Νέας Δεξιάς» που είναι (τι νέα, δηλαδή, παλαιοτάτη-και η χειρότερη-δεξιάρα είναι…), έκανε μια αναφορά, επειδή τρεις πολιτικοί αρχηγοί παραβίασαν-λέει ο Φαήλος- τα μέτρα για την πανδημία και κάλεσαν-λέει, πάλι, ο πολιτικός ηγέτης Φαήλος- σε ανυπακοή.

Τι να κάνει κι ο εισαγγελέας; Εδωσε παραγγελία να γίνει έρευνα. Ποιος θα την κάνει; Η Κρατική Ασφάλεια. Τι θα ερευνήσουν οι δυστυχείς αξιωματικοί της; Αν ο Τσίπρας, ο Κουτσούμπας και ο Βαρουφάκης παρανόμησαν. Μα, θέλει και ρώτημα; Βεβαίως και παρανόμησαν. Εσπασαν τον χρυσοχοίδειο τσαμπουκά. Και δεν ρώτησαν προηγουμένως τον συνάδελφό τους (εν ηγεσία, αρχηγός κι αυτός είναι ντε!) Φαήλο. Σιγά που θα το άφηνε έτσι (ο Φαήλος). Εχει κι αυτός ψηφοθηρικές ανάγκες, κοτζάμ κόμμα έχει. Πάρτε μια αναφορά για να μάθετε.

Λοιπόν, Τσίπρας και Βαρουφάκης ψιλά πράγματα, βλέπω να τη γλιτώνουν με κάνα πταίσμα ή πλημμέλημα. Μάλλον θα τη σκαπουλάρουν με ένα τρακοσαράκι. Ο Κουτσούμπας, μαζί με τους Κνίτες και τους Παμίτες του, κακούργημα. Για να μάθουν να αγνοούν τον Φαήλο, που θυμάται πως «έπεσε ο Γράμμος» στον Εμφύλιο (τόσο μεγάλη ιστορική μνήμη διαθέτει).

Όλα αυτά θα ήταν πολύ σοβαρά αν δεν απέπνεαν ολίγη γελοιότητα. Ο κομμουνιστοφάγος Φαήλος αναφέρει, ο τυπικότατος εισαγγελέας διατάσσει έρευνα, πλάκα θα έχει ο της κρατικής ασφαλείας να στείλει εις τον Αλέξιον Τσίπραν, τον Δημήτριον Κουτσούμπαν και τον Ιωάννην Βαρουφάκην «κλήσιν προς κατάθεσιν»!

Γίνονται αυτά; Φυσικά, δεν γίνονται και δεν θα γίνουν. Απλώς ο εισαγγελέας θα στείλει την υπόθεση στον Τασούλα της Βουλής και αυτός θα αναλάβει τα περαιτέρω, που ελπίζουμε να (φροντίσει να είναι) είναι λιγότερο γελοία.

Και ας κλείσουμε κάπως σοβαρότερα. Με τον Μοντεσκιέ (αν τον έχουν ακουστά όλοι αυτοί), που είχε πει: «Δεν μπορεί κάτι είναι απαραίτητα σωστό επειδή είναι νόμος».

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 247