Πάρις Καρβουνόπουλος: Η ελληνογαλλική συμφωνία προέκυψε μετά το τηλεφώνημα Μπάιντεν-Μακρόν

«Άγνωστο αν θα γίνει προμήθεια κορβετών, άγνωστο το κόστος και τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν οι γαλλικές φρεγάτες»

«Από όλο το πρόγραμμα προμήθειας των rafale, των φρεγατών και των ενδεχόμενων κορβετών, η ελληνική βιομηχανία, τα ναυπηγεία και η εθνική οικονομία δεν κερδίζουν τίποτα. Φοβάμαι ότι έχουμε τη λογική του σούπερ μάρκετ και κατεβάζουμε από τα ράφια ότι θέλουν οι άλλοι να μας πουλήσουν και όχι ότι χρειαζόμαστε», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο διευθυντής του ιστότοπου militaire.gr, Πάρις Καρβουνόπουλος.

«Δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτά που συμφωνήσαμε με τους Γάλλους. Δεν έχουμε ακόμα το ακριβές κόστος όπως και πως θα είναι διαμορφωμένα τα πλοία, όσον αφορά τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν.

Αυτή η συμφωνία συζητιόταν εδώ και πολλά χρόνια. Πέρυσι στις 17 Ιουλίου, η Ελλάδα ήταν έτοιμη να υπογράψει ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία η οποία τινάχτηκε στον αέρα λίγα εικοσιτετράωρα πριν πέσουν οι υπογραφές με μία αστεία δικαιολογία τότε, ότι είχαμε να δώσουμε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους τα οποία δεν δόθηκαν ακόμα.

Το 2018 ήταν σχεδόν έτοιμη να κλείσει και υπήρχε ένα πλαίσιο συμφωνίας. Αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι αν έπιασαν το νήμα από τότε ή ξεκίνησαν από το μηδέν. Νομίζω ότι ξεκίνησαν από το μηδέν και αυτό δεν είναι ευχάριστο, καθώς το 2018, είχε συμφωνηθεί μεταξύ άλλων η πρόβλεψη να φτιαχτεί μία βάση υποστήριξης των Γάλλων στην Κύπρο για να εξυπηρετούν τις οποίες επιχειρήσεις τους στη Μέση Ανατολή, κάτι που δεν υπάρχει στη συμφωνία.

Καθυστερήσαμε ένα χρόνο και μέχρι και πριν μία εβδομάδα, όλοι όσοι καλύπτουμε το ρεπορτάζ του υπουργείου Άμυνας, είχαμε την εικόνα με τις πληροφορίες που άφηναν να διαρρέουν ότι πηγαίνουμε σε συμφωνία για αμερικάνικες φρεγάτες. Ξαφνικά προκύπτει τηλεφώνημα Μπάιντεν Μακρόν και βρισκόμαστε με τις τρείς + 1 γαλλικές φρεγάτες Μπελχάρα και τρείς κορβέτες.

Λόγω της κατάστασης της οικονομίας δεν είναι σίγουρο ότι οι κορβέτες θα αποκτηθούν. Σημαντικό είναι ότι οι φρεγάτες δεν θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα και στα ελληνικά ναυπηγεία αλλά στα γαλλικά, με πρόσχημα ότι θα παραδοθούν στο 2025.

Είναι συγκλονιστικό ότι η Ελλάδα έχει παραγγείλει 24 Ραφάλ, τρεις φρεγάτες και εκσυγχρονίζει τα F-16 και η ελληνική συμμετοχή είναι μηδέν. Το να επικαλούμαστε συνεχώς ότι πιεζόμαστε από την Τουρκία δεν είναι δικαιολογία για να μην υπάρχει μία αμυντική στρατηγική ελληνικής βιομηχανίας. Αν δεν κερδίσουν από αυτά τα προγράμματα οι ελληνικές βιομηχανίες δεν υπάρχει καμία ελπίδα».

Αναφορικά με το αμυντικό σύμφωνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες πενταετούς διάρκειας σημείωσε: «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μας είπε ότι θα είναι αόριστης διάρκειας το σύμφωνο. Οι διαρροές που υπάρχουν στην Αθήνα λένε ότι θα είναι επ’ αόριστο αλλά ότι θα έχει το δικαίωμα κάθε πλευρά να το καταγγείλει. Πάμε σε μία τέτοια συμφωνία χωρίς να έχουμε πάρει κάτι ουσιαστικό από τους Αμερικανούς. Η Ελλάδα δεν έχει κάποιο κέρδος που να δικαιολογεί αυτή την πρεμούρα».