“Πάτε καλά. Συγχαρητήρια. Αγοράστε τα αεροπλάνα μας!”

Του Αλέξανδρου Λάκκα

Αν βγήκε μια είδηση από τη συνάντηση Τραμπ – Τσίπρα αυτή ήταν το πόσο θα κοστίσουν τα αεροπλάνα που θα αγοράσει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ. Θα κοστίσουν 2,4 δισεκ. –δολάρια βεβαίως- με τα οποία θα ενισχυθούν οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, όπως θα συμβεί και με την εξαγωγή αερίου- από τις ΗΠΑ.

Η συνέντευξη τύπου αποκάλυψε ακόμα πως ο Τραμπ ενδιαφερόταν –ως επιχειρηματίας- για το Ελληνικό και ρώτησε τι γίνεται. Η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες.

Το κλίμα βέβαια ήταν θαυμάσιο, η Ελλάδα είναι μια από τις όμορφες χώρες του κόσμου και το λίκνο της δημοκρατίας, αλλά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ –δύο φορές- τόνισε πως είναι κι ένας καλός αγοραστής όπλων –που ξοδεύει το 2% του προϋπολογισμού για στρατιωτικές δαπάνες, όπως είπε.

Βέβαια η Ελλάδα φεύγει από τις ΗΠΑ με τα συγχαρητήρια της «Κριστίν», όπως λέει πια ο Αλέξης Τσίπρας για το «πρόγραμμα» που τηρεί, αλλά περισσότερη σημασία έχουν οι δηλώσεις Ντάγκι. ‘Μην βγείτε στις αγορές, πριν κλείσει η αξιοολόγηση». Τα λόγια του Τραμπ- «συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»- είναι στο ίδιο μοτίβο. Η παρατήρηση για την «ιδιαιτερότητα» του Αλέξη Τσίπρα δεν πέρασε απαρατήρητη, αλλά ο συνήθως αθυρόστομος Ντόναλντ Τραμπ  έμεινε εκεί και δεν παρέλειψε να πει πως η Ελλάδα είναι «χώρα κλειδί».

Η παλιά φράση του Τσίπρα για την εκλογή Τραμπ –”πώς μας βρήκε αυτό το κακό”- σχολιάσθηκε από τον Τραμπ με ένα χαρακτηριστικό τρόπο: “Καλύτερα να μου τόχαν πει πριν κάνω τις δηλώσεις!”, αλλά εξήγησε πως με πολλούς ηγέτες είχε κακή σχέση πριν εκλεγεί, αλλά τώρα συνεργάζεται. Άλλωστε, όπως είπε, όταν γιορτάστηκε η επέτειος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας “περάσαμε καταπληκτικά”.

Ο Αμερικάνος Πρόεδρος ενδιαφέρεται περισσότερο για τις θέσεις εργασίας στις …ΗΠΑ, αλλά βλέπει την Ελλάδα ως χώρα επενδύσεων και πελάτη στο εμπόριο- όπως εννοούσε- όπλων –και συγκεκριμμένα αεροπλάνων F16. Η προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να εμφανίσει την συνάντηση ως θρίαμβο- παρατείνοντας την επίσκεψη σε πενταήμερη- θα κριθεί από τα αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ  δεν έκανε καμιά δήλωση για το Κυπριακό ή το Σκοπιανό, αλλά απέφυγε και να κάνεις σκληρές δηλώσεις για την Τουρκία. “ Η Ελλάδα πέρασε πολλά, αλλά επιστρέφει” είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια ομιλία του που απείχε από τα ζεστά λόγια του Μπαράκ Ομπάμα- που επίσης δεν απέτρεψε την παραδειγματική τιμωρία της από τους Ευρωπαίους Συμμάχους- που τελικά θα κρίνουν την πορεία της, περισσότερο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- που φαίνεται σύμμαχος στο θέμα του χρέους.

Φυσικά το τι βγήκε από τις διμερείς συναντήσεις θα φανεί στην πορεία. Η συνάντηση είχε μεγάλη πολιτική σημασία, αλλά οι δηλώσεις δεν τρώγονται, ούτε τα F16 χαρίζονται. Η Ελλάδα ενδεχομένως να ψάχνει στις ΗΠΑ κάτι που πρέπει να βρει στην Ευρώπη. Κι ίσως με το να προσφέρει μόνη της νησιά για βάσεις ή “συμφωνίες μακράς πνοής”- όπως ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- να καίει όλα τα διαπραγματευτικά της χαρτιά ως “πιστός σύμμαχος”- όταν οι άπιστοι τα παίρνουν όλα- και να μην θέτει καν θέματα όπως η ΑΟΖ -προφανώς για να μην χαλάσει το ωραίο κλίμα στον Κήπο των Ρόδων…