Πένθος, στη χώρα που δεν μαθαίνει ποτέ

Του Στ. Κούλογλου

 

Κανονικά, η ΝΔ θα έπρεπε να πανηγυρίζει με την διαφαινόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Ο κ. Μητσοτάκης υπέστη μια ψυχρολουσία κατά την επίσκεψη του τη προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο. Η Μέρκελ ήταν επιφυλακτική, ο ψυχρός Σόιμπλε δεν δέχθηκε να βγάλει ούτε μια φωτογραφία με τον πρόεδρο της ΝΔ και όλοι οι Γερμανοί συνομιλητές τού τόνισαν ότι θεωρούν το ελληνικό πολιτικό σύστημα αναξιόπιστο.

AdTech AdΟ βασικός λόγος για αυτό είναι ότι θεωρούν πως οι Έλληνες πολιτικοί νοιάζονται για την εξουσία, αλλά όχι για την χώρα τους. Την ώρα δηλαδή η τύχη της κρέμεται από μία κλωστή, η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει και το grexit από την ευρωζώνη ξαναμπαίνει στη δημόσια συζήτηση, το τελευταίο που θα έπρεπε κανείς να ζητήσει είναι πρόωρες εκλογές. Η πολιτική και οικονομική κρίση που θα προκαλούσαν, θα γύριζαν τη κατάσταση χρόνια πίσω. Θα διευκόλυναν τα σχέδια του φον Σόιμπλε που θέλει να χρησιμοποιήσει μια νέα ελληνική κρίση για να προσαρμόσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στα γερμανικά μέτρα.

Είναι οι διαφορές μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ και οι νέες απαιτήσεις που προβάλλει το τελευταίο μετά από κάθε ελληνικό συμβιβασμό, που βασικά ευθύνονται για την καθυστέρηση της αξιολόγησης: μετά το καλοκαίρι, ζητούσε πρόσθετα μέτρα 2 δις. Όταν τα οικονομικά αποτελέσματα δεν τα δικαιολογούσαν, άρχισε να ζητάει “κόφτη” για τις συντάξεις και το αφορολόγητο για μετά το 2018, παρότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από το μνημόνιο Όταν η κυβέρνηση έδειξε να το συζητάει, ελπίζοντας ότι ο κόφτης δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί,το ΔΝΤ επανήλθε απαιτώντας τα μέτρα να νομοθετηθούν εκ των προτέρων.

Τη προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, στη συζήτηση για την Ελλάδα, δεξιοί ή αριστεροί, σύσσωμοι οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες, επαινούσαν τις προσπάθειες της χώρας και τα θετικά αποτελέσματα(στους αριθμούς γιατί οι άνθρωποι εξακολουθούν να υποφέρουν) και ζητούσαν από Σόιμπλε και ΔΝΤ να σταματήσουν τις κωλυσιεργίες. Μόνο οι  ευρωβουλευτής της ΝΔ κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας ο ένας μετά τον άλλο εκλογές. Πως να σε πάρουν μετά στα σοβαρά;

Το 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου βρισκόταν σε στρατηγικό αδιέξοδο. Τα μέτρα που καλείτο να πάρει για να κλείσει η αξιολόγηση ήταν εξαιρετικά δύσκολο να περάσουν από το Κοινοβούλιο και σε κάθε περίπτωση θα την έφθειραν ανεπανόρθωτα. Για το 2016 το τότε μνημόνιο προέβλεπε ένα θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,5% που σημαίνει ότι θα έπρεπε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ύψους πάνω από 7 δις. Ήταν κυριολεκτικά ακατόρθωτο.

Αντί να περιμένει τον κ. Σαμαρά να κάνει τη “βρόμικη δουλειά”- τα πρόσθετα δηλαδή  μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές- κι ύστερα να πέσει σαν ώριμο φρούτο, ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε πρόωρες εκλογές. Αν είχαν γίνει στην ώρα τους θα είχε κερδίσει με απόλυτη πλειοψηφία, ενώ θα είχε χρησιμοποιήσει τον χρόνο που απέμενε ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα για να κυβερνήσει. Οι πρόωρες εκλογές έβγαλαν τον κ. Σαμαρά από το αδιέξοδο και τον διευκόλυναν να υποστηρίζει, αβάσιμα, ότι πήγαινε να βγάλει τη χώρα από τη κρίση αλλά δεν τον άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κυριότερο, ο τελευταίος παρέλαβε τη καυτή πατάτα και υποχρεώθηκε να πάρει μέτρα που και δεν του ταιριάζουν και θα είχε αποφύγει.

Με τη διαφαινόμενη συμφωνία, η κατάσταση μπορεί κάπως να σταθεροποιηθεί. Τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν ίσως φθείρουν περισσότερο τη κυβέρνηση, ίσως όμως η ομαλοποίηση να την βοηθήσει να ανακάμψει. Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα έχει κερδίσει χρόνο και ομαλότητα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι νέος σε ηλικία και μπορεί να περιμένει να έρθει η σειρά του. Αλλά είναι τέτοια η δίψα για την εξουσία ώστε αδυνατεί να μάθει από τα λάθη των προκατόχων του και να σκεφτεί το γενικότερο συμφέρον. Αντί να βγάλει ένα  στεναγμό ανακούφισης που απέφυγε να παραλάβει, όχι καυτή πατάτα αυτή τη φορά αλλά ωρολογιακή βόμβα, η ΝΔ  άρχισε να καταγγέλλει τη χθεσινή προκαταρκτική συμφωνία και να πενθεί. Πως μπορεί να προχωρήσει μπροστά μια χώρα, όταν δεν μαθαίνει ποτέ από τα λάθη της;

 

ΑΠΟ ΤΟ  NEWS 247