ΠΑΣΟΚ: Ο Ροβέρτος θα πληρώσει το μάρμαρο;

Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, με τη δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ' όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν. Μα είναι ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας μας από τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου που διαμορφώνει την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική μας πορεία, σύμφωνα με τα συμφέροντα όχι του Λαού αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας. Και βέβαια πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει και από το στρατιωτικό και από το πολιτικό ΝΑΤΟ.

Του  Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)Πρώτα δυο παρατηρήσεις. Πρώτον η δίωξη κατά  του Ροβέρτου Σπυρόπουλου για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ  έχει  τυπικό χαρακτήρα. Διώκεται γιατί ήταν τύποις υπεύθυνος.  Στην ουσία για την οικονομική διαχείριση ενός κόμματος  αποφασίζει ο αρχηγός του.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι η δίωξη -για κακουργηματική απιστία και απάτη- δεν ολοκληρώθηκε. Τώρα αρχίζει  και ενδέχεται ο ανακριτής να εντοπίσει και άλλα πρόσωπα. Υπήρξαν και άλλοι γενικοί διευθυντές επί Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Και  ίσως να αγγίξει και πολιτικά πρόσωπα-  οπότε θα εμπλακεί και η Βουλή.

Βρισκόμαστε δηλαδή μπροστά μια δικαστική διερεύνηση που δεν αποκλείεται να καταλήξει σε  σκάνδαλο  που θα πλήξει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ  της υπό διερεύνηση περιόδου. Δηλαδή τον Γ. Παπανδρέου προσωπικά.

Στο σημείο αυτό έχουν σημασία οι κομματικές αντιδράσεις.

-Πριν από όλους οι Συριζαίοι  έσπευσαν να …χαιρετίσουν την άσκηση δίωξης προβοκάροντας τον εαυτό τους και αδυνατίζοντας  τη  δικαστική αξία της. Πολιτικοποίησαν ανοήτως μια υπόθεση για την οποία δεν είχαν παρά να περιμένουν. Έτσι   διευκόλυναν όσους μιλούν για κατευθυνόμενη δίωξη –άρα προβοκάρουν και τη Δικαιοσύνη. Πού τους βρήκε αυτούς τους αστέρες της επικοινωνίας ο Τσίπρας;

ΠΑΣΟΚ-Γεννηματά-Δεύτερον το ΠΑΣΟΚ  έσπευσε να εκμεταλλευτεί την κυβερνητική παρέμβαση για να βγει από τη δύσκολη θέση. Αντέδρασε καταγγέλλοντας – δικαίως- τον  ΣΥΡΙΖΑ ότι παρεμβαίνει συκοφαντικά προτού να αποφανθεί η Δικαιοσύνη. “Η υπόθεση αυτή πήρε το δρόμο του ελέγχου από την δικαιοσύνη, εδώ και χρόνια, με αποκλειστική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ”.- Αυτό είναι αλήθεια.

Το ΠΑΣΟΚ δηλαδή δεν κάλυπτε τον Γ. Παπανδρέου. Η Φώφη Γεννηματά  δεν δείχνει να στενοχωριέται με τη εξέλιξη-μάλλον το  απολαμβάνει.

-Τρίτον  το λεγόμενο “Κίνημα” του Γ. Παπανδρέου απάντησε  με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και όχι με  προσωπική δήλωση του ιδίου που είναι κατ’ ουσίαν ο  ελεγχόμενος. Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμιά συγκεκριμένη αναφορά στην υπόθεση και  παραδόξως δεν προσφέρεται στήριξη  στον διωκόμενο πρώην γενικό διευθυντή-  ο οποίος στον ανακριτή έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται “όλα στο φως, για όλους και για όλα” και  ότι το «Βρώμικο ’16» που επιχειρείται να στηθεί, κάνει το «Βρώμικο ’89» να μοιάζει νηπιαγωγείο”(!).

Είναι προφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός  βρίσκεται σε δύσκολη θέση και αναζητεί συμμάχους στα ιστορικά αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ. Από τη στιγμή όμως που ο ίδιος το διέσπασε πώς να έχει την υποστήριξή  του; Αντίθετα η ανακοίνωση  της Χαρ. Τρικούπη μάλλον προς την … αυτοκάθαρση το πάει  – όπως έκανε ο ίδιος στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου.

Η Φώφη έχει το πάνω χέρι σ’ αυτή την υπόθεση. Το πολύ να τσακωθούν πάλι οι δυο προκάτοχοι της. Η δίωξη στηρίζεται στα πορίσματα έξι έγκυρων ελεγκτικών εταιριών στις οποίες ο  Ευάγγελος Βενιζέλος  ανέθεσε τον έλεγχο των οικονομικών- ασκώντας το προνόμιο  της απογραφής- όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ.

Όσα  είχαν γίνει γνωστά από τα πορίσματα -τα οποία προκάλεσαν δυο επισκέψεις του Γ. Παπανδρέου στο γραφείο του  διαδόχου του-  δεν ήταν καθόλου  κολακευτικά για την οικονομική διαχείριση της περιόδου Παπανδρέου.

Αυτό ακριβώς είναι που καθιστά καρικατούρα την επίκληση του “Βρόμικου 89” από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού. Η εισαγγελική δίωξη  στηρίζεται σε εκείνα τα πορίσματα.  Το ΠΑΣΟΚ στήνει το “Βρόμικο 16”;

Άλλωστε το “Βρόμικο 89” αφορούσε το σκάνδαλο Κοσκωτά, για το οποίο μάλλον δεν τα μάθαμε όλα και για όλους.

Γ. ΠαπανδρέουΗ αξίωση που προβάλει το “Κίνημα”, “όλα στο φως για  όλους”, είναι ωραίο σλόγκαν. Αλλά  εδώ έχουμε να κάνουμε με μια συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση στην οποία αναφέρονται συγκεκριμένα πράγματα. Ότι πρέπει να ελεγχθούν όλα τα κόμματα  είναι σωστό. Αλλά ότι δεν έχουν ελεγχτεί δεν αίρει τα ευρήματα για ένα από αυτά.

Κανείς δεν πρέπει να σπεύσει να καταδικάσει από πριν κανέναν. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει και καλά θα κάνουν να την αφήσουν όλοι να κάνει τη δουλειά της. Αλλά υπάρχει ένα στοιχείο που δεν μπορεί να μην επισημανθεί: είναι  ο άδικος χαρακτήρας της δίωξης Σπυρόπουλου.

Μπορεί να έβαζε την υπογραφή του ως γενικός διευθυντής, αλλά είναι προφανές ότι αυτή η υπογραφή έμπαινε καθ’ υπόδειξη, ή κατ’ εντολή.

Ο  Σπυρόπουλος αποφάσιζε να πάρει δάνεια -χρησιμοποιώντας μάλιστα τις  ίδιες εγγυήσεις πολλές φορές; Το όνομά του ήταν αυτό που έπειθε τις τράπεζες  να δώσουν τα λεφτά;

Ο γενικός διευθυντής  αποφάσιζε τις δράσεις στις οποίες διοχετεύονταν τα χρήματα του ΠΑΣΟΚ -από τους  μεγάλους μισθούς μέχρι τις εκδηλώσεις και τις  δραστηριότητες και εκτός  Ελλάδας;

spiropoulos-478x330Ο Ροβέρτος – μαχητικός συνδικαλιστής παλαιότερα και πρόσωπο χωρίς στίγματα στην πολιτική διαδρομή του- απλώς πληρώνει εκ της θέσης του. Αλλά αυτή η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή για να τη φορτώσουν στης πλάτες του. Εμπιστεύτηκε τον Παπανδρέου που του εμπιστεύτηκε την διοικητική διοίκηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ως εκεί.

Το ΠΑΣΟΚ είχε πρόεδρο εκείνη την περίοδο και μάλιστα πρόεδρο με απόλυτη  κυριαρχία στο  κόμμα του και στελέχωση κατ’ επιλογή του.  Δεν θα ήταν γενναιότερο να απαλλάξει εκ των προτέρων -εκτός αν έχει κάτι εναντίον τους-  όσους ο ίδιος επιφόρτιζε με τη ευθύνη της υπογραφής  για δικές του αποφάσεις; Γιατί δεν αναλαμβάνει ο ίδιος  την ευθύνη θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση της Δικαιοσύνης;  Πρέπει να τον καλέσουν.

Τι νόημα έχει να κρύβεται πίσω από ανοησίες για …”Βρόμικο 16″ και ανιστόρητες συνδέσεις με το 1989;

Είχε την εμπιστοσύνη του ΠΑΣΟΚ για το επίμαχο διάστημα. Είναι  προτιμότερο να  επαναλάβει τον Σημίτη που άφησε στον Θ. Τσουκάτο την ευθύνη για τα λεφτά που έστελναν- κατά τις μαρτυρίες- διάφοροι στο ΠΑΣΟΚ, επί των ημερών του, κηρύσσοντας άγνοια;  Θα αφήσει τον σταυρό του μαρτυρίου σε κάποιον που δεν του ανήκει;  Κοντά στο νου κι η γνώση.