ΠΑΣΟΚ: Ποιος δεν ξέρει την ιστορία του κόμματος;

 

Ο ευρωβουλευτής και  υποψήφιος  για τον “νέο φορέα” Νίκος Ανδρουλάκης, ζήτησε- για πολλοστή φορά- να απολογηθεί ο  Γ. Παπανδρέου για τη συνεργασία του με τον Γ. Καρατζαφέρη στη κυβέρνηση Παπαδήμου το 2001.. Οι συνεργάτες του τότε Πρωθυπουργού του απάντησαν ότι “δεν ξέρει την ιστορία του κόμματος”.

Μάλλον προσπαθούν να θολώσουν τα νερά. Αν αποδείχθηκε ότι κάποιος δεν ξέρει τη ιστορία του κόμματος αυτός είναι ο Γ. Παπανδρέου. Αν την ήξερε δεν θα πήγαινε  τη χώρα στο ΔΝΤ, ούτε θα διασπούσε το ΠΑΣΟΚ-αφήνοντας το σε κατάσταση διάλυσης και χρεοκοπίας. Χώρια οι συναναστροφές του  με τους χειρότερους εχθρούς του ΠΑΣΟΚ και του πατέρα του.

Αλλά αν μιλάμε ειδικά για τον Καρατζαφέρη η δικαιολογία  ότι “τον ήθελε ο Σαμαράς” είναι αστεία. Το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη τη στιγμή κόμμα πλειοψηφίας στη Βουλή. Το ζητούμε δεν ήταν να φύγει το ΠΑΣΟΚ, αλλά να φύγει ο Παπανδρέου για τους  γνωστούς λόγους που αφορούν των τραγωδία του  δημοψηφίσματος που ήθελε να οργανώσει. Δηλαδή να θέσει σε αμφισβήτηση την απόφαση της Ευρωπαϊκή Ένωσής της 27ης Οκτωβρίου 2011 για την οποία πανηγύριζε προηγουμένως.

Ο Σαμαράς δεν είχε ούτε δύναμη, ούτε συμφέρον να βάλει τον Καρατζαφέρη στην κυβέρνηση και να τον νομιμοποιήσει στο χώρο της Δεξιάς. Το αντίθετο.  Είτε στη κυβέρνηση Παπαδήμου, είτε στην κυβέρνηση ….Πετσάλνικου και Ελσας Παπαδημητρίου που πρότεινε ο Παπανδρέου- την ώρα που ήταν απερχόμενος.

Αλλά οι σχέσεις Παπανδρέου- Καρατζαφέρη  είχαν προηγηθεί. Πήγε μαζί του -οι δυο τους-στο Προεδρικό Μέγαρο όταν τα άλλα κόμματα αρνήθηκαν. Συγκεκριμένοι συνεργάτες του διατηρούσαν επικοινωνία μαζί του από χρόνια γιατί νόμιζαν ότι κόβει τη ΝΔ και ειδικά τον Καραμανλή στην αρχή.

Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ επί Παπανδρέου δεν έριξε ούτε μια τουφεκιά στον Καρατζαφέρη. Τον θεωρούσαν χρήσιμο. Πόσο χρήσιμος  μπορεί να ήταν προκύπτει από μια παλιά ιστορία –για όσους “ξέρουν της ιστορία του κόμματος”.

Όταν εξελέγη το 1984 αρχηγός τη ΝΔ ο Μητσοτάκης , αξιωματούχος της τότε κυβέρνηση Παπανδρέου πλεύρισε τον Γρήγορη Μιχαλόπουλο και του υποσχέθηκε στήριξε για να ιδρύσει χουντοβασιλικό κόμμα και να κόψει ψήφους από τη ΝΔ. Όταν το έμαθε ο Παπανδρέου του διαμήνυσε : “θα σου κόψω τα πόδια

Πολλά χρόνια αργότερα  όταν ο Παπανδρέου -στην αντιπολίτευση πλέον- δέχθηκε μια πρόταση  -συμφωνημένη τους υπολοίπους εμπλεκομένους για το Μακεδονικό- την απέρριψε. Όταν τον ρώτησαν γιατί  απάντησε: “δεν σκοπεύω να  συμβάλω στη δημιουργία ακροδεξιού κόμματος στην Ελλάδα”- όπως θεωρούσε ότι θα συνέβαινε με τον Σαμαρά εκείνη τη εποχή.

Ποιος ξέρει τι και ποιος τιμά τι από το ΠΑΣΟΚ και την ιστορία του, ας το αφήσουν στην αίρεση που ονομάζει “κόμμα” ο Παπανδρέου. Και ας κάνουν αυτό που τους ζητάει ο Ανδρουλάκης…