Παύλος Μαρινάκης: Αντιγραφή

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο Πρωθυπουργός καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για τους περιορισμούς που επιβάλει στην ενημέρωση, που δεν του αρέσει αν τον αντιπολιτεύεται.

Στο εξαιρετικό βιβλίο της Ελευθερίας Κόλλια «Στα χρόνια του Χρήστου Λαμπράκη» – εκδόσεις Πατάκη – ο Ριχάρδος Σωμερίτης, από τα «ιερά τέρατα» της γενιάς του στα ΜΜΕ, λέει: «Για έναν δημοσιογράφο δεν απαγορεύεται τίποτα, πηδάει από τη μάντρα».

Με άλλα λόγια: Η δημοσιογραφία είναι «ασεβές» επάγγελμα. Δεν μπαίνει σε καλούπια καθωσπρεπισμού.

Σε όσες χώρες αυτή η δουλειά γίνεται με αποστολή την αποκάλυψη της αλήθειας, οι δημοσιογράφοι δεν τηρούν προσχήματα, ειδικά απέναντι στους πολιτικούς.

Δεν τους μιλάνε με «σεβασμό», δεν τους ζητούν την άδεια για «να τους κάνουν μια δύσκολη ερώτηση», δεν αποφεύγουν αναφορές σε θέματα που τους ενοχλούν.

Πρωτίστως δεν τους κολακεύουν, δεν τους κοινοποιούν εκ των προτέρων τη θεματολογία για να …προετοιμαστούν και δεν διαπραγματεύονται το ύφος του λόγου τους.

Αυτά συμβαίνουν στην «Ελλάδα 107». Υπήρχαν και παλιά, αλλά δεν ήταν κανόνας. Επί Μητσοτάκη η δημοσιογραφία υπαλληλοποιήθηκε, όπου προσφέρεται και η ίδια βεβαίως.

Ο Πρωθυπουργός καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για τους περιορισμούς που επιβάλει στην ενημέρωση, που δεν του αρέσει αν τον αντιπολιτεύεται.

Δεν δίνεις συνεντεύξεις αν πρόκειται να δεχθεί ανεπιθύμητες ερωτήσεις και φροντίζει να έχει μπροστά του τις απαντήσεις που θα δώσει. Πάντα σε δημοσιογράφους που αποκλείεται να τον δυσαρεστήσουν ή εξαρτώνται από την κυβέρνησή του.

Ακόμη και στην παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ, οι άνθρωποι του μοιράζουν από πριν τις… ερωτήσεις.

Με εντολή του προφανώς, αποκλείουν δημοσιογράφους από το «Documento» του Κ. Βαξεβάνη, ή τη «Δημοκρατία» του Γ. Φιλιππάκη και στέλνουν προς το …τέλος της συνέντευξης εκπροσώπους μέσων, όπως το ieidiseis.gr και η ΕφΣυν.

Ενώ ο ίδιος κρεμάει συχνά στα μανταλάκια την οικογένειά του με αναρτήσεις θεωρεί…«στοχοποίηση» όταν τα ΜΜΕ ελέγχουν δραστηριότητες του ιδίου ή της συζύγου του.

«Μπροστά πηγαίνει ο αρχηγός και πίσω του οι σκύλοι, που τραγουδούσε» ο Ανδρεάδης. Υπουργοί και οι βουλευτές του αντιγράφουν τις μεθόδους του.

Θεωρούν ότι οι δημοσιογράφοι είναι… εντολοδόχοι, βοηθοί, συνεργάτες, ή συμπληρώματά τους και αξιώνουν να γράφουν μόνο ό,τι τους είναι αρεστό.

Αλλιώς, αντί να απαντήσουν με την υπογραφή τους, τηλεφωνούν, ζητούν απολύσεις ή αυτομαστίγωμα του δημοσιογράφου.

Εσχάτως, επικαλούνται «σαβουάρ βιβρ» από τους δημοσιογράφους στα πάνελ, απαιτώντας να μην …διακόπτουν τους μονολόγους τους. .

Αν δεν διακόψει ο δημοσιογράφος και αφήσει να αραδιάσει ο πολιτικός τα δικά του, δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Έλεγχο της εξουσίας ασκεί, δεν μετέχει σε κοινωνική συνάθροιση.

Τα κρούσματα αυξάνονται. Ο Μαρκόπουλος , παλιός δημοσιογράφος, πρόεδρος στη Εξεταστική των Τεμπών, τσαμπουκαλεύεται συχνά με δημοσιογράφους και έφτασε να χαρακτηρίζει την Ελένη Καλογεροπούλου “γιουσουφάκι”. Τι κύριος…

Επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αρμόδιος για τα ΜΜΕ, Παύλος Μαρινάκης, τον επιβράβευσε επαναλαμβάνοντας την εκτροπή, απέναντι στον Γιάννη Μακρυγιάννη [«Είσαι εντεταλμένος»] και αποχώρησε γιατί τον διέκοπτε.

Κρίμα που ο πολύπειρος Γιώργος Παπαδάκης δεν του κούνησε το μαντήλι: Στο καλό και να μας γράφεις.

Είναι μακρύς ο κατάλογος Νεοδημοκρατών που χρεώνουν τους δημοσιογράφους στον …ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι ερωτήσεις είναι «απρεπείς» και δεν μπορούν να απαντήσουν.

Η συμπεριφορά Μαρινάκη δείχνει ότι δεν κατανοεί – ή δεν σέβεται – τη συνάφεια της δουλειάς του με τη δημοσιογραφία. Προτιμάει την αντιγραφή του αφεντικού του: Ξέρει πάντα τις απαντήσεις, αρκεί να μην του αλλάξουν τις ερωτήσεις…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR