Παύλος Χαϊκάλης:  Το σήμα-κατατεθέν του ανασχηματισμού

Φωτό: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (ΑΠΕ).

Tου Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ   

Εκεί που κρεμούσαν οι Κλέφτες τα άρματα, κρεμούν οι Γύφτοι τα νταούλια.  Ή μήπως προτιμάτε το άλλο το πιο σόκιν: οι μούτσοι που  …γίναν καπεταναίοι.  Όποια  ατάκα και από λαϊκή σοφία και αν διαλέξει κανείς, δεν θα μπορέσει να αποδώσει μια από τις πιο απίστευτες  καταστάσεις του  ανασχηματισμού: εκεί που  ήταν ο Τάσος Γιαννίτσης βρίσκεται σήμερα ο Παύλος Χαϊκάλης. Δεν καταπίνεται. Ώρα που βρήκε και Τσίπρας να μας κάνει πλάκα.

Ο Χαϊκάλης, ως ταλαντούχος ηθοποιός του συρμού, έγινε φίρμα από τον Λαζόπουλο την εποχή των «Μήτσων». Μετά  κάτι  συνέβη μεταξύ τους και τα χάλασαν, ώστε ο Λαζόπουλος να τον οικτίρει δημοσίως, αλλά μετά τα ξαναβρήκαν. Έγιναν πλέον τόσο κολλητοί ώστε ο -πολιτικός πλέον- Χαϊκάλης  ανέθεσε στον Αρχηγό του Τσαντιριού να μοντάρει το υλικό από το λούμπεν κατασκοπευτικό θρίλερ  στην  τραγελαφική- και τρισάθλια- υπόθεση του «Μεριντιέν».

Κρατείστε στην αναπνοή σας-και τη μύτη σας: τότε που ο Χαϊκάλης προσφέρονταν να ψηφίσει για πρόεδρο της Δημοκρατίας -παρά την αντίθετη εντολή Καμμένου-επειδή είχε κάτι γραμμάτια- ένας μυστήριος τύπος -Αποστολόπουλος με τόνομα- , έσπευσε να τον εξαγοράσει καθώς είχαν κάτι νταραβέρια με πεντοχίλιαρα που θα έπαιζε στο χρηματιστήριο. Αλλά μετά η πλοκή του έργου αλλάζει: ο Χαϊκάλης δεν προσφερόταν για εξαγορά, αλλά έπαιζε ένα ρόλο που του ανέθεσε ο αρχηγός-σερίφης για να τσακώσουν τα πράσα όσους κυκλοφορούσαν με βαλίτσες τίγκα στα πεντακοσάρικα, για να εξασφαλίσουν την προεδρική εκλογή ποντάροντας -οι άθλιοι-στην ελαφρά συνείδηση των βουλευτών του κόμματος Καμμένου. Μέχρι και δια του Facebook το επιχείρησαν,αλλά έπεσαν σε βράχους ηθικής και αποκαλύφθηκαν. Πλην όμως,  το υλικό της αποκάλυψης που υποσχέθηκε ο  αρχηγός των βράχων δεν το είδαμε ποτέ- άλλη μια συνεισφορά του στο δημόσιο βίο. Σαν τις παλιές, που αποκάλυπτε ότι 17Ν  ίσον ΠΑΣΟΚ και Ανδρέας Παπανδρέου αυτοπροσώπως. Πάρτε ανάσα.

Εν πάση περιπτώσει, το θέμα εν προκειμένω είναι ο Χαϊκάλης και όχι ο Καμένος. Ο υπουργός-  σήμα κατατεθέν το  ανασχηματισμού-  ήθελε  από νωρίς να κάνει καριέρα στην πολιτική, όπως στο  θέατρο Στις εκλογές του 1993 ήταν υποψήφιος βουλευτής του Σαμαρά στην Αχαΐα και βγήκε πέμπτος ανάμεσα στους έντεκα υποψηφίους του κόμματος. Όχι κι άσχημα.

Τον Μαΐου του 2010 όμως άλλαξε κόμμα και περιφέρεια και έκτοτες η  περιφέρεια  Αττικής εκπροσωπείται από αυτόν με δόξα και τιμή. Αρκεί να δει κανείς τι γράφει κατά καιρούς στο Τουίτερ  για κατανοήσει το υψηλό επίπεδο ιδεολογικής αντίληψης, πολιτικής ηθικής και γλωσσικής επαρκείας που διακρίνει τον άνδρα, που στις πιο κρίσιμες στιγμές του αντιμνημονιακού αγώνα παρήλαυνε ντυμένος Γερμανός-όχι αυτός με τις …μπαταρίες- για να κατανοήσει ο λαός ότι  η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή.  Συχνά  αυτός ο άνθρωπος έδινε την εντύπωση ότι  η πολιτική  δράση του δεν ήταν παρά ένα τρέιλερ για την επομένη θεατρική δουλειά του. Απίστευτη  αντίληψη ανακύκλωσης: γίνεσαι γνωστός από το θέατρο και μπαίνεις στη Βουλή, από όπου γίνει ακόμη πιο γνωστός, για να ξαναμπείς στο θέατρο.

Ο εν λογω Χαϊκάλης, λοιπόν, ανέλαβε να διαχειριστεί το πιο δύσκολο χαρτοφυλάκιο όλων των κυβερνήσεων την τελευταία 20ετια. Τόπιασε αμέσως όμως. Το μόνο που κατάλαβε ότι η δουλειά του είναι να δροσίσει μια καυτή πατάτα.

Το μόνο που κατάλαβαν οι υπόλοιποι  είναι ότι, πρώτον, ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να  ασχοληθεί σοβαρά με το πιο κρίσιμο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Ούτε και με κανένα άλλο αν ληφθεί υπόψη ότι ανέθεσε το συντονισμό των επιλύσεων στον Τέρενς Κουίκ. Και, δεύτερον, κάθε φορά που βρίσκεται στα δύσκολα ο  συνέταιρος Καμμένος του αρπάζει και από ένα υφυπουργείο  στο παιχνίδι των ποσοστώσεων μεταξύ τους.

Μελαγχολικός επίλογος. Η υπουργοποίηση του Παύλου Χαϊκάλη συμβολίζει τη διολίσθηση της κυβέρνησης της Αριστεράς. Και κάνει πιο επίκαιρο τον στίχο του Σεφέρη: “Κύριε, όχι μ’ αυτούς . Ας γίνει αλλιώς το θέλημά Σου”