Περάστε από το τμήμα δι’ υπόθεσίν σας!

Του Τάκη Ψαρίδη

Στην αστυνομική διεύθυνση Νάουσας κλήθηκαν οι διευθυντές των γυμνασίων της πόλης για να απολογηθούν διότι στα σχολεία διδάσκουν τα βιβλία των θρησκευτικών που είχαν εγκριθεί επί της προηγούμενης κυβερνήσεως!

Φυσικά προηγήθηκε καταγγελία των γνωστών «αρίστων» νοικοκυραίων του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Σε ανακοίνωση του ο σύλλογος θεωρεί ότι με την διδασκαλία αυτών των βιβλίων, που κρίθηκαν αντισυνταγματικά από το ΣτΕ, «διαπράττεται αξιόποινη πράξη»!

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι για την παιδεία μας αποφασίζει η εκκλησία λες και βρισκόμαστε στον Μεσαίωνα. Ξέραμε επίσης ότι τα καλλιτεχνικά μαθήματα καταργήθηκαν στην Γ Λυκείου καθώς και οι κοινωνιολογία διότι είναι εχθρική στην αγορά και νομίζαμε ότι πιάσαμε πάτο και πως δεν έχει πάρα κάτω.

Τώρα μαθαίνουμε ότι για την παιδεία μας δεν θα αποφασίζει μόνο η εκκλησία αλλά και η αστυνομία και μάλιστα η ανάγνωση των μην εγκεκριμένων βιβλίων θεωρείται «αξιόποινη πράξη». Ειλικρινά δεν ξέρω πόσο απέχει όλο αυτό από τα βιβλία στην «πυρά» και αν στην γείτονα χώρα του Ερτογάν συμβαίνει το ίδιο.

Θεωρώ ότι πρόκειται για την συγκλονιστικότερη είδηση των ημερών. Ποιος κορωνοϊός, ποια πανδημία, ποια οικονομική κρίση, ποια Νοβάρτις; Μέρα με τη μέρα μια παντελώς ανεξέλεγκτη από τα μίντια εξουσία μας βυθίζει ολοένα και πιο βαθιά σε μια μαυρίλα χωρίς πάτο.

Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα δημοκρατίας μπροστά στο οποίο όλα τα άλλα ωχριούν. Όσο τα μίντια δεν ελέγχουν την εξουσία αλλά την λιβανίζουν, με το αζημίωτο βέβαια, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί εξουδετερώνονται διότι και ο έλεγχος στο κοινοβούλιο καθίσταται μάταιος εφόσον και αυτός γίνεται γνωστός επιλεκτικά. Μόνο οι ιστορικοί του μέλλοντος κάτι θα μάθουν από τα πρακτικά.

Βιώνουμε μία πραγματικότητα όπου ό,τι δεν γίνεται γνωστό απλώς δεν έχει συμβεί και δεν υπάρχει. Και αυτό που έχει συμβεί μπορεί να παρουσιαστεί με ένα τρόπο που δεν έχει συμβεί. Θα αγωνιστώ λέει για το δικαίωμα να λες την άποψη σου αρκεί να μην ακούγεται!

Ας κατατεθεί λοιπόν και αυτή η άποψη στα πρακτικά και εμείς ας συνεχίσουμε να ακούμε τις κασέτες μας και ας κοιμηθούμε ήσυχοι. Με εκκλησία και αστυνομία να ελέγχουν την παιδεία, το μέλλον μας διαγράφεται λαμπρό και «άριστο» και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα.-