Πιστοποιητικό νόσησης από την Πολιτική προστασία …χωρίς νόσηση! Λάθος, σκάνδαλο ή προβοκάτσια κατά Στυλιανίδη;

Του Ειδικού Συνεργάτη

Αναφορά για ένα περίεργο περιστατικό έφτασε στο γραφείο του υπουργού Πολιτικής Προστασίας  Χρήστου Στυλιανίδη. Πρόκειται για καταγγελία  πολίτη σχετική με τη λειτουργία του κλιμακίου του υπουργείου που είχε εγκατασταθεί στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας πριν την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην καταγγελία η Πολιτική Προστασία  εξέδωσε  πιστοποιητικό νόσησης  σε συγκεκριμένο πρόσωπο , χωρίς  να έχει εξακριβώσει ότι πράγματι νοσεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η καταγγέλλουσα  έφτασε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες με την καθυστερημένη πτήση της Aegean  A3623 το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στις 02:00  το πρωί. 

Παρότι διέθετε και επέδειξε απόδειξη αρνητικού PCR της προηγούμενης ημέρας Ιατρικού Κέντρου των Βρυξελλών υπεβλήθη σε νέο τεστ. Κάτω από ακατάλληλες συνθήκες: χωρίς παραβάν και χωρίς γάντια και ιατρική  ποδιά από τη λήπτρια του δείγματος-, όπως αναφέρει.

Το πρωί της επομένης με τηλεφώνημα από την Πολιτική Προστασία ενημερώθηκε ότι το τεστ ήταν θετικό. Ωστόσο η υπάλληλος, που δεν έδωσε τα στοιχεία της, αρνήθηκε να της  αποστείλουν το αποτέλεσμα με μήνυμα όπως γίνεται συνήθως. 

Λίγο αργότερα ενημερώθηκε από τον ΕΟΔΥ  ότι πρέπει να μπει σε καραντίνα 7 ημερών.

Εν τω μεταξύ  η ίδια, σε λιγότερο από οκτώ ώρες μετά το “θετικό” τεστ του αεροδρομίου, έσπευσε σε ιδιωτικό  Ιατρικό Κέντρο, όπου τα  αποτελέσματα από το Rapid τεστ και το PCR  που έκανε ήταν αρνητικά. 

Απευθυνόμενη στο γραφείο του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας  ο υπάλληλος που της απάντησε -τα στοιχεία του στη διάθεση του ΑΠ, αρνήθηκε επίσης να της στείλει το “θετικό” τεστ -χωρίς εξήγηση.

Μετά την επιμονή της ότι πέραν του ότι είναι προσωπικό δεδομένο της,  το χρειάζεται για να δικαιολογήσει την απουσία της από την εργασία της, ο υπάλληλος , αφού  διέκοψε τη συνομιλία -για συνεννόηση άγνωστο με ποιον-  της αντιπρότεινε να της εκδώσει ένα πιστοποιητικό νόησης βάσει του Rapid τεστ του αεροδρομίου. 

Πράγματι της απεστάλη από την Πολιτική Προστασία πιστοποιητικό νόσησης,  για χρήση από τις 5 Μαρτίου.  

Για να εξακριβώσει τις συνθήκες έκδοσης του πιστοποιητικό κατέθεσε έγγραφη  καταγγελία  στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας  Παπαγεωργίου. 

Αφού παρήλθε δεκαήμερο επικοινώνησε μαζί της η νομική σύμβουλος του υπουργείου – το όνομα της στη διάθεση του ΑΠ-   αναφέροντας ότι  τηλεφωνεί εκ μέρους του υπουργού-, κάτι που η καταγγέλλουσα έχει λόγους να το αμφισβητεί.

Η εν λόγω νομική συμβουλος στην πραγματικότητα προσπάθησε να  υποβαθμίσει την καταγγελία, ισχυριζόμενη  κατ’ αρχάς ότι “καλώς δεν έλαβε το τεστ του αεροδρομίου” για να καταλήξει ότι “εν πάση περιπτώσει οφείλει να ξέρει τη νομοθεσία της χώρας που επισκέπτεται”.  

Παρεμπιπτόντως η εν λόγω σύμβουλος είναι ενεργό στέλεχος της ΝΔ στο Βόλο -είχε προσπαθήσει να μπει και στο ψηφοδέλτιο της- και λέγεται ότι διατηρεί στενές κομματικες σχέσεις με τον Νίκο Χαρδαλιά. 

Χωρίς αυτό να συνδέεται με την υπόθεση, η έγγραφη απάντηση που ζήτησε η καταγγέλλουσα δεν έχει ληφθεί ακόμη- ώστε να ασκήσει περαιτέρω τα δικαιώματά της. 

Το περιστατικό δημιουργεί ερωτήματα. Πρόκειται για λάθος, ή αποκαλύπτει, κατά τύχη, ότι υπάρχουν κενά στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας στο Αεροδρόμιο, που επιτρέπουν πιθανόν να εκδίδονται πιστοποιητικά νόσησης κατά βούληση; 

Θεωρείται αδύνατο να εκδόθηκε πιστοποιητικό νόσησης με βαση το “θετικό” τεστ του αεροδρομίου,  αφού -πέρα του ότι δεν υπήρξε   υπηρεσιακή προσπάθεια για επιβεβαίωση-τα  αρνητικά τεστ PCR της  προηγούμενης  και των επόμενων ημερών  αποκλείουν τη νόσηση. 

Θετικότητα μιας ημέρας δεν νοείται και πάντως δεν δικαιολογεί έκδοση πιστοποιητικού.

Σε κάθε περίπτωση όσοι πήραν την απόφαση για την έκδοση του– που εξασφαλίζει ελεύθερη κυκλοφορία, χωρίς επιβεβαίωση για τη νόσηση που επικαλείται- οφείλουν εξηγήσεις. 

Στέλεχος της Πολιτικής δεν αποκλείει και οιονεί προβοκατόρικη ενέργεια κατά του νέου υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη, δεδομένου ότι και κατά την προηγούμενη κακοκαιρία υπήρξαν δημοσιεύματα που επιχείρησαν να τον αναδείξουν ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την κρατική παράλυση.