Ποια θέματα “τσαλακώνουν” το ευρωπαϊκό προφίλ της ΝΔ και πώς σκοπεύει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Σωτήρη Μπολάκη
Ένα τρίπτυχο σοβαρών απειλών για την κοινωνία βάζει φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση και ταλανίζει την κυβέρνηση: Η υγειονομική κρίση που δεν φαίνεται να τιθασεύεται παρά τις ευοίωνες προβλέψεις για ύφεση της πανδημίας – πάνω από 101 νεκροί χθες. Η ακρίβεια η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι απόρροια της πανδημίας. Και εσχάτως η αναθέρμανση των δικαστικών εξελίξεων για υποθέσεις μείζονος δημοσίου συμφέροντος με κορωνίδα τη δίωξη δημοσιογράφων για την υπόθεση Novartis.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στις εξελίξεις αυτές δεν μένει παθητικός θεατής και σηκώνει τους τόνους αλλά παίρνει και θέση. Στο άρθρο του στο Documento με τον τίτλο «η αρχή του τέλους για το καθεστώς Μητσοτάκη» δείχνει τις πραγματικές προθέσεις του για το επόμενο διάστημα.

Από την Κουμουνδούρου είναι αποφασισμένοι κεντρικά να σηκώσουν κατακόρυφα τους τόνους. Η δίωξη είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία και πλήγμα για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό σημειώνουν από το ΣΥΡΙΖΑ.

Με τις αρνητικές εκθέσεις από την Ευρώπη να διαδέχονται η μια την άλλη για το επίπεδο της ελευθεροτυπίας ο κ. Τσίπρας πλέον από τις κατηγορίες του για ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας και με τον Αυστριακό  Κούρτς να έχει παραιτηθεί μετά το σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού η Κουμουνδούρου κάνει λόγο τώρα για ερντογανοποίηση.

Κι αυτό γιατί από την Κουμουνδούρου συμπεραίνουν ότι οι σπασμωδικές κινήσεις της ΝΔ να εργαλειοποιεί κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής για να δίνει τον τόνο της κατάλυσης των θεσμών από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη και με το χιλιοπαιγμένο έργο που σηκώνει με τον Παύλο Πολάκη σε νέες περιπέτειες κάθε φορά, δεν είναι παρά η αρχή του τέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη ή πιο σωστά του καθεστώτος Μητσοτάκη.

Στην προκειμένη περίπτωση με αφορμή τόσο το τελευταίο επεισόδιο στην ψαροταβέρνα με τον Πολάκη όσο και τις δημοσιογραφικές διώξεις των ανθρώπων οι οποίοι συνέβαλαν με αποκαλύψεις στην υπόθεση Novartis δεν είναι άλλο σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ από την προσπάθεια ωμού αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ και των δικών παρεμβάσεων στο έργο της Δικαιοσύνης.

Έρχεται και καμπάνα;

Πληροφορίες εκ Βρυξελλών θέλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη κάτω από αυστηρό έλεγχο για ζητήματα διαφάνειας και δημοκρατικής λειτουργίας θεσμών όπως η ελευθερία του Τύπου και της δικαιοσύνης. Ήδη πάντως το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και διεθνείς οργανισμοί κατατάσσουν τη χώρα πολύ χαμηλά στην αξιολόγηση για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης και της ασφάλειας των δημοσιογράφων.

  • Το μυστικό ίσως και να το αποκαλύπτει ουσιαστικά ένας γαλάζιος ευρωβουλευτής ο οποίος και αυτός με τη σειρά πήρε σαφή θέση στην υπόθεση της δίωξης Βαξεβάνη. «Είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε φθορά ευρωπαϊκού επιπέδου κυνηγώντας τον Βαξεβάνη; Πρέπει να συζητάμε αν υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και αν είμαστε η Ουγγαρία ή Πολωνία της Μεσογείου;»

Αυτή ήταν η ανάρτηση του «κομμένου» Γιώργου Κύρτσου με την αντιπαράθεση με το Μέγαρο Μαξίμου να χτυπά κόκκινο και το μέλλον του ευρωβουλευτή να είναι πλέον αβέβαιο μετά και από αυτή την σκληρή επίθεσή του. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ακριβώς την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος για τη χώρα φρόντισε να την επαναλάβει και στην απάντησή του στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ στη τοποθέτησή του για την περίπτωση του γαλάζιου ευρωβουλευτή παρέπεμπε στο αλήστου μνήμης ανδρεοπαπανδρεϊκό σύστημα διαγραφών:  «έθεσε εαυτόν εκτός».

«Κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου» σημείωσε ο κ. Κύρτσος στοχεύοντας στο μαλακό υπογάστριο της ευρωπαϊκής κουλτούρας και ταυτότητας στην οποία ομνύουν όλοι στη ΝΔ.

Τίποτα δεν θα ξεχαστεί

Η υπόθεση με τον Κώστα Βαξεβάνη δεν είναι άλλωστε μια υπόθεση εντελώς αποκομμένη από τη συνολικότερη αντιπαράθεση για θέματα διαφθοράς. Η εφημερίδα Documento ήταν το πανελλαδικό εκείνο φύλλο που εξαιρέθηκε από την καμπάνια ενημέρωσης για την πανδημία από όλες τις λίστες Πέτσα. Και η συζήτηση αυτή έρχεται να συνδέσει πράγματα και καταστάσεις τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να ξεχαστούν.

Πριν λίγους μήνες κατά τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα και την εταιρεία opinion poll ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής απέναντι στην κυβέρνηση και τη ΝΔ. Την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι έχει πετάξει λευκή πετσέτα στο γήπεδο της πανδημίας την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυε στον πολιτικό του αντίπαλο ότι η «πανδημία απευθείας αναθέσεων» δεν θα ξεχαστεί.

  • «Μη νομίζετε ότι θα ξεχαστούν, ότι θα είστε σε θέση για πάντα να τα καλύπτετε, οι μέρες της αφθονίας σας τελειώνουν. Έρχεται η ώρα που θα ελεγχθούν όλα. Τίποτα δε θα μείνει κρυφό» σημείωνε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον περασμένο Νοέμβριο.

Λίγους μήνες μετά ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει το πόρισμα στην ολομέλεια με την πρόταση για παραπομπή του φακέλου με τις χρηματοδοτήσεις σε ιστοσελίδες και μέσα ενημέρωσης για περαιτέρω έλεγχο στη Δικαιοσύνη.

Εξοπλιστικά

Οσμή σκανδάλου ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκει μόνο στα εξόφθαλμα ζητήματα των απευθείας αναθέσεων και το διευκολύνσεων ή των παρατυπιών για την κατοχύρωση συμβάσεων σε εταιρείας της μιας νύχτας για να κατευθυνθούν δημόσιες σyμβάσεις υλικού σε κομματικούς φίλους.

Οσμή σκανδάλου για την οποία έχει προειδοποιήσει και από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εντοπίσει και στην υπόθεση της παραχώρησης του κέντρου εκπαίδευσης στην Καλαμάτα με τις υπερκοστολογήσεις να χτυπούν κόκκινο. Ο κ. Τσίπρας είχε επαναφέρει το ζήτημα μετά και από αλλεπάλληλες ερωτήσεις των αρμόδιων τομεαρχών στον Υπουργό άμυνας και κατά τη συζήτηση της ελληνογαλλικής συμφωνίας.

Και το πιθανότερο είναι ότι και αυτή η υπόθεση θα έρθει η ώρα που κινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναζήτηση ευθυνών.

Cisco

Μείζονος σημασίας για την Κουμουνδούρου είναι και το ζήτημα της διαρροής των προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ χιλιάδων παιδιών και εκπαιδευτικών είναι και η πλατφόρμα της cisco για την τηλεκπαίδευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για σκάνδαλο Cisco και για καταδικαστικές αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με το Υπουργείο Παιδείας και την ίδια την κα Κεραμέως, που έκανε διαπρύσιους λόγους από τη Βουλή για τις «ανυπόστατες» κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην προσφεύγει δικαστικά κατά της καταδικαστικής απόφασης της ανεξάρτητης αρχής.

Τα ζητήματα της διαφθοράς και των θεσμών θα είναι το βασικό συστατικό της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνο που ανοίγει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών στην Κουμουνδούρου και όχι μόνο τον ασκό των εκλογικών σεναρίων.

Το μείγμα διαφθορά – καθεστωτισμός – αυταρχισμός θα είναι η συνταγή που θα κουμπώσει δίπλα στην αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και την έκρηξη της ακρίβειας. Με τα φαινόμενα αυτά να ρίχνουν βαριά σκιά στο δημόσιο βίο με τον κίνδυνο πάντα η πολιτική ζωή να βουτηχτεί και πάλι στο βούρκο της διαφθοράς η διέξοδος των εκλογών δεν αποκλείεται όπως εκτιμάται να είναι μια λύση εκτόνωσης εν μέσω πόλωσης.

Το μόνο βέβαιο για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι ο πρωθυπουργός στο εξής θα αναζητά μονίμως την καταλληλότερη ευκαιρία για να προσφύγει στην κάλπη ώστε να περιορίσει όπως εκτιμάται τη ραγδαία φθορά του.

AΠΟ ΤΟ LIBRE.GR