Ποιος φοβάται τον Αλέξη Τσίπρα; Γιατί το σύστημα Μητσοτάκη σπεύδει να αποδομήσει τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο;

Tου Γ. Λακόπουλου

Η  κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την εξής ιδιαιτερότητα: ό,τι καλό έχει κάνει ως τώρα οφείλεται…στην προηγουμένη κυβέρνηση. Π.χ. ο Πρωθυπουργός κάνει τον καμπόσο εκτελώντας τον προϋπολογισμό του Τσίπρα για το 2019.

Να οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ,  να τα επιδόματα, να το τέλος με το ΔΝΤ.  Όλα γραμμένα με κωδικούς στην οικονομική βίβλο που έχει συντάξει τέτοιο καιρό πέρυσι ο Τσακαλώτος και ενέκριναν οι Θεσμοί.

 Τώρα που ήλθε η ώρα να συντάξει τον δικό του προϋπολογισμό στέλνει τις υποσχέσεις στο μέλλον προς ΜΗ πραγματοποίηση. Διότι με προβλεπόμενη ανάπτυξη μόλις το μισό από το 4% που υπόσχονταν, είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν οι οιμωγές και οι κατάρες από τους εξαπατηθέντες.  Όπως ήδη συμβαίνει στο Μακεδονικό και το Μεταναστευτικό.

Αν παρακάμψουμε το πάρτι με τα λεφτά που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα  ο  απολογισμός των πρώτων μηνών της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι καθόλου κολακευτικός.

Κάτω από το πολύχρωμο σελοφάν των ΜΜΕ για τον «καλύτερα προετοιμασμένο Πρωθυπουργό» υπάρχει ένας Πρωθυπουργός που δεν μπόρεσε να πάρει ούτε μια πρωτοβουλία ως τώρα. 

Τα κάνει θάλασσα στα ελληνοτουρκικά, έκανε ήδη μια γκάφα με τη Βόρεια Μακεδονία, ξεχνώντας να διαχωρίσει την ένταξή της από την Αλβανία. Γύρισε με άδεια χέρια από την Αμερική και την Ευρώπη και δεν υπάρχει σε  μια ευρωπαϊκή διαβούλευση στο παρασκήνιο.

Εμφανίζεται πάντα μόνο σκηνοθετημένος και πολιτεύεται με το Facebook και το twiter,  για να  καλλιεργεί – αυτοί που τα χειρίζονται για λογαριασμό του δηλαδή- το προφίλ του. Αλλά στις αναμετρήσεις του με τον Τσίπρα στη Βουλή απέναντι στον αντίπαλό του, ήταν το ίδιο χάλια- όπως τον ξέραμε και από την αντιπολίτευση.

Οι “μάνατζερ” είναι… αποτυχημένοι πολιτευτές

Πίσω από την προσπάθεια κάποιων ανέλεγκτων δημοσκοπήσεων να   ξαναλειτουργήσουν σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν δείχνει ότι μπορεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

Οι «καλοπληρωμένες δουλειές» υπάρχουν μόνο για όσους είχαν την πρόνοια να εγγραφούν στο… Μητρώο Μελών της ΝΔ και να γίνουν μετακλητοί με υψηλές αμοιβές.

Οι ημέτεροι κατέλαβαν στο κράτος με το όργιο βολέματος κολλητών, πολιτευτών, κομματικών στελεχών  και… δημοσιογράφων. Οι «μάνατζερ» που θα έβαζε ο Κυριάκος είναι οι αποτυχημένοι πολιτευτές και οι κολαούζοι υπουργών. Οι τοποθετήσεις στα  νοσοκομεία- χωρίς προκηρύξεις φυσικά- είναι η επιτομή της φαυλότητας.

Αντίστοιχες είναι οι κυβερνητικές επιδόσεις με το «επιτελικό κράτος» που  κατέληξε στο υδροκέφαλο Μαξίμου με υπαλλήλους που λύνουν και δένουν στα υπουργεία και έχουν τους υπουργούς στην υπηρεσίας τους.

Η «καλή νομοθέτηση» εξαντλείται σε μονομερείς παλαιοκομματικές ρυθμίσεις. Διατάξεις εναντίον των εργαζομένων και εξυπηρετήσεις των ολίγων. Διευκόλυνση υπόπτων για μαύρο χρήμα με την  αποδέσμευση των λογαριασμών τους. Ασυλία σε πράξεις απιστίας. Φωτογραφική απαλλαγή από το πόθεν έσχες. Μεθοδεύσεις για ενταφιασμό του σκανδάλου Νοβάρτις εκτός από τους πολιτικούς και για τους γιατρούς.

Η κορύφωση του κομματισμού επέρχεται με την ένταξη στο Σύνταγμα κομματικών επιδιώξεων. Την ευχέρεια διορισμού του κηπουρού του Πρωθυπουργού στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Την κάλυψη -αναδρομικά μάλιστα- των υπουργών που λαδώνονται, με την διευκόλυνση της παραγραφής.

Αυτός είναι ο πραγματικός κυβερνητικός απολογισμός. Τα υπόλοιπα είναι φτιασίδια της επικοινωνιακής ψιμυθίωσης που συνεχίζεται, πάντα ως πρώτο μέλημα του συστήματος Μητσοτάκη.

Τα ελληνικά ΜΜΕ καταργούν κάθε έννοια  δημοσιογραφίας υπηρετώντας την  κυβέρνηση και κάνοντας κριτική  -ανίερη επίθεσή δηλαδή-στην..αντιπολίτευση.  Κι εδώ αρχίζει να διογκώνεται ένα περίεργο φαινόμενο:

Όσοι χρησιμοποιούσαν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να χάσει τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας,  συνεχίζουν να το κάνουν και αφού τις έχασε. Ίσως γιατί δεν τις έχασε τόσο πολύ όσο θα ήθελαν.

Είναι όμως παράδοξο να οργανώνεται πολυμερής επιχείρηση αποδυνάμωσης του Τσίπρα με ΜΜΕ, διατεταγμένους σχολιαστές και δημοσκόπους. Όλοι μαζί πασχίζουν να φανεί ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης…χάνει έδαφος υπέρ της κυβέρνησης! Ότι το κόμμα του  οδεύει προς… μονοψήφια νούμερα, επειδή η αντιπολίτευση που κάνει  δεν είναι του γούστου τους.

 Δεν τον κατηγορούν για την περίοδο που ήταν πρωθυπουργούς για σκάνδαλα, αποτυχία στην οικονομία, ύποπτες ρυθμίσεις. Γιατί  δεν βρίσκουνε. Τον κατηγορούν ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για  τους… “μπαχαλάκηδες”!

Ο επικοινωνιακός κανιβαλισμός κατά του Τσίπρα

Είναι ένα νόμισμα στη μια όψη του οποίου υπάρχει η πίστωση της κυβέρνησης με έργο που δεν έχει και στην άλλη η καταστροφολογία για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τρεις εξηγήσεις έχει αυτό  το φαινόμενο:

Η μια είναι η προετοιμασία για τις πρόωρες εκλογές, που έτσι κι αλλιώς  θα οργανώσει ο Μητσοτάκης το 2020 για λόγους που όλοι γνωρίζουν και η επίθεσή στον Τσίπρα γίνεται απλώς για να κερδίσει με τις γνωστές μεθόδους  η ΝΔ.

Η δεύτερη είναι για συσκοτιστεί η πραγματικότητα και να μην φαίνεται η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο ρόλο της και ιδίως σε όσα είχε  υποσχεθεί.

Η τρίτη, που σχετίζεται και με την πρώτη, είναι η υλοποίηση ενός καταχθόνιου σχεδιασμού για καθεστώς με ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά, στο οποίο τα πάντα στη χώρα θα ελέγχονται από μια οικογένεια και ο επικοινωνιακός κανιβαλισμός του Τσίπρα γίνεται ώστε να μην υπάρχει κανείς που να μπορεί να  αντισταθεί.

Ας ελπίσουμε ότι ισχύουν το πρώτο και το δεύτερο.