Πολιτικός υπό-κοσμος;

Γιάννης Πανούσης

Toυ Γιάννη Πανούση

-Δηλαδή, γύρισες το παραμύθι;

-Όχι, θα έμενα στα μετόπισθεν,

του τόνισε εκείνος μ’ ένα τόνο θριάμβου στο βλέμμα

Κ.Βασιλείου, Οι εμιγκρέδες

Είχα προβλέψει εδώ και πολλά χρόνια [βλ.βιβλίο μου ‘’Το έγκλημα του φτωχού κι η φτώχεια ως έγκλημα’’1999-2000] τις συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού στις μεσαίες και κατώτερες τάξεις. Σήμερα θ’αναφερθώ σε φαινόμενα αντί-δρασης ορισμένων πολιτικών στην κρίση.

Η οικονομική κρίση [μακρο-,μικρο-,βιωμένη] αφήνει πάντοτε περιθώρια ελπίδας ότι όλα θα κινηθούν σε κύκλους κι ότι μέσα στους κύκλους ή έστω στον τελευταίο θα κρύβεται η νέα ανάπτυξη, η νέα κερδοφορία, το νέο κατεστημένο.

Η διάψευση δεν αργεί ναρθεί. Έτσι από την παρακμή της αγοράς γρήγορα οι πολιτικοί περνάνε στην κατά-πτωση της ηθικής πιστεύοντας ότι το κόστος της ευκαιρίας από άνομες δραστηριότητες μειώνεται στο ελάχιστο λόγω θέσης και σχέσεων.

Η οικονομική ανασφάλεια αποσταθεροποίησε και τους μέχρι τότε ‘εξασφαλισμένους’ οι οποίοι , μη μπορώντας να διατηρήσουν το δείκτη ποιότητας της προηγούμενης άνετης ζωής τους, και μη θέλοντας να ζήσουν σαν τον ‘κοσμάκη’ [που υποτίθεται ότι εκπροσωπούσαν] [sic], βούτηξε στα βαθιά της παρ-ανομίας.

Δεν πρόκειται για άγχος επιβίωσης αλλά για αδυναμία της ελίτ ν’ αντιληφθεί ότι οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι αφορούν πλέον και την ίδια[κι όχι μόνον τους άλλους].

Οι όποιες νόμιμες αμοιβές δεν αρκούν κι έτσι η υλική ευμάρεια περνάει αναγκαστικά μέσα από το μαύρο χρήμα ή την γκρίζα διαπλοκή. Με λογικές επιλογές, κι όχι κάτω από την πίεση πραγματικών αναγκών, οι πολιτικοί αυτοί συν-εργάζονται με σκοτεινούς επιχειρηματίες [τους οποίους συχνά βαφτίζουν ‘κόκκινους’ ή ‘μπλέ’ ή ‘πράσινους’ για να κρύψουν τη λαμογιά μέσα σε ιδεολογήματα] και διεκδικούν μερίδιο στην κοσμική ‘αξιοπρεπή’ κοινωνία των βολεμένων. Έτσι οι κατά το Σύνταγμα ελέγχοντες την εγκληματικότητα συμμετέχουν ενεργά στην αύξησή της. Ο πολιτικός υπόκοσμος προσφέρει κάλυψη [για πρώτη φορά;] στον ποινικό υπόκοσμο και όλα αυτά πλασσάρονται στο φιλικό τύπο σαν αναδιάταξη του σκηνικού λόγω….κάθαρσης. Καλά όλοι οι καθηγητές και οι λοιποί διανοούμενοι τυφλοί είναι ή συν-ένοχοι;

ΥΓ. Η Αστυνομία έχει κερδίσει τη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Θα την αφήσουν να κερδίσει και τον πόλεμο κατά της πολιτικής διαφθοράς;