Προεκλογικό ΚΥΣΕΑ και άλλα παιχνίδια

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχοντας προκηρύξει ήδη πρόωρες εκλογές και νιώθωντας ότι θα χάσει με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ, αποφάσισε να εντάξει στην επικοινωνιακή στρατηγική του και τα εθνικά θέματα, γεγονός ομολογουμένως επικίνδυνο με βάση την ένταση που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή την περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, αποφάσισε ξαφνικά να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ, για να αποτιμήσει από κοινού με την στρατιωτική ηγεσία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τις πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Βέβαια αναρωτιέται κανείς και εύλογα, γιατί αυτή η σύγκλιση του συμβουλίου δεν έγινε πριν τις ευρωεκλογές, όταν η ένταση με την Τουρκία παρέμενε σε υψηλά επίπεδα και όταν οι απειλές για γεωτρήσεις συνεχίζονταν καθημερινά από την γειτονική χώρα και μάλιστα συνοδεύονταν από απειλητικές δηλώσεις, τόσο για το Αιγαίο όσο και την Κύπρο.

Η όποια ενσωμάτωση από οποιοδήποτε κυβερνόν κόμμα, των εθνικών θεμάτων μέσα σε μία επικοινωνιακή στρατηγική ώστε να φανεί ο πρωθυπουργός ως προστάτης όλων των Ελλήνων που αποτιμά γρήγορα μία κατάσταση και παίρνει αποφάσεις εις το όνομα του ελληνικού λαού, θα λέγαμε ότι στην σύγχρονη πολιτική σκηνή, φαντάζει παιδαριώδης αν όχι επικίνδυνη.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, πως μόνο ο Έλληνας πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη δραματοποίησης της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι ΗΠΑ ως στενοί σύμμαχοι της Ελλάδας, ουδόλως ενδιαφέρθηκαν για την συγκεκριμένη συνεδρίαση και τα αποτελέσματά της, εφόσον όλα τα δεδομένα είναι γνωστά εδώ και καιρό.

Συν τοις άλλοις ακόμα και η Κύπρος απόρησε με την σύγκλιση του συμβουλίου από την στιγμή που η ίδια σε συνεργασία με την Ελλάδα, είχε πάρει τα σχετικά μέτρα να ενημερώσει τους συμμάχους για την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και να διατάξει την σύλληψη των πληρωμάτων των πλοίων που συμμετέχουν στην γεώτρηση, μέσω της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.

Ενδεικτικό της άγνοιας του πρωθυπουργού για τα μείζονα θέματα της χώρας, είναι και το γεγονός ότι όταν συγκαλείται το ΚΥΣΕΑ και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πολιτικής και στρατιωτικής έντασης ιδίως με την Τουρκία, τότε πρέπει να συγκαλείται και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να είναι όλοι ενημερωμένοι, με τα κόμματα και την πολιτειακή ηγεσία να βρίσκονται ενωμένοι κάτω από μία ενιαία εθνική στρατηγική.

Ακόμη και αν ο πρωθυπουργός δεν επέλεγε αυτό τον τρόπο ενημέρωσης, θα μπορούσε ο ίδιος να ενημερώσει κατ΄ ιδίαν σε διμερείς συνομιλίες τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ώστε να υπάρξει σοβαρή και πλήρης πληροφόρηση επί της κατάστασης.

Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν επέλεξε τίποτα από τα παραπάνω, πολύ απλά διότι ούτε ο ίδιος γνωρίζει την σοβαρότητα της κατάστασης, ενημερώνεται επί της ουσίας από την κυπριακή ηγεσία καθώς και από τους συμμάχους για τις κινήσεις της Τουρκίας και δεν έχει αποτιμήσει καν το τί πρέπει να πράξει το προσεχές διάστημα μέχρι και τις εθνικές εκλογές.

Αν έπρεπε να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ, αυτό όφειλε να έχει γίνει μήνες πριν, με όλους τους εμπλεκόμενους, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις και να ψηφιστούν εγκαίρως ακόμη και οι όποιες κυρώσεις προς την Τουρκία και όχι κατόπιν εορτής όταν ήδη βρισκόμαστε μία ανάσα πριν τις εθνικές εκλογές.

Επίσης, αν η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη με την Τουρκία υπό τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου, γιατί η κυβέρνηση στέλνει αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για τα λεγόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης;

Πρόκειται λοιπόν για μία καιροσκοπική και αντιφατική εθνική στρατηγική, η οποία ευχόμαστε πραγματικά να μην βάλει την χώρα σε περιπέτειες και υποθηκεύσει με αυτό τον τρόπο και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει, μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

 

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός