Προκαταρκτική εξέταση για την εγκληματικότητα στα Εξάρχεια

Μετά την επιστολή κατοίκων των Εξαρχείων

Προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών με αφορμή   επιστολή περίπου 400 κατοίκων των Εξαρχείων οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση ανομίας και καταγγέλουν φαινόμενα ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας στην περιοχή.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, διέταξε τη διενέργεια της εισαγγελικής έρευνας με στόχο να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων προκειμένου να διαπιστωθεί η διάπραξη αξιόποινων πράξεων και για ποιά αδικήματα, ενώ έρευνα για την κατάσταση στην περιοχή των Εξαρχείων διενεργεί ήδη προ διμήνου η Εισαγγελία με βάση και δημοσιεύματα του Τύπου, έρευνα που πλέον λαμβάνει ποιο συγκεκριμένο χαρακτήρα μετά την υποβολή της καταγγελίας των 400 κατοίκων της περιοχής. 

Στο τρισέλιδο κείμενό τους οι κάτοικοι των Εξαρχείων, κάνουν λόγο για «παγιωμένη πλέον πρακτική, «της απαγόρευσης εισόδου της Αστυνομίας στα Εξάρχεια», που «έχει ισοπεδώσει την περιοχή μας σε όλο της το εύρος και η ισοπέδωση αυτή τείνει να επεκταθεί και πέραν των Εξαρχείων».

Ολόκληρη η επιστολή:

Αναφορά Τελέσεως Αξιόποινων Πράξεων κατ’ εξακολούθηση και διαμαρτυρία  υπογράφουν μαζικά περίπου 400 κάτοικοι της περιοχής των Εξαρχείων η οποία κατατέθηκε προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Αξιότιμε κ. Προϊστάμενε της Εισαγγελίας Αθηνών.
Οι πραγματικοί κάτοικοι και οι έντιμοι και νόμιμοι επαγγελματίες των Εξαρχείων αναγκάζονται να απευθύνουν στην Εισαγγελική Αρχή κραυγή απογνώσεως και απελπισίας, διότι τα τελευταία χρόνια και ιδίως την χρονική περίοδο που διανύουμε, η εγκληματικότητα, η ασυδοσία και η βαρβαρότητα στην περιοχή μας έχει ξεπεράσει τα όρια, ακόμη και της πιο ακραίας νοσηρής φαντασίας.
Η απαράδεκτη και παγιωμένη πλέον πρακτική, «της απαγόρευσης εισόδου της Αστυνομίας στα Εξάρχεια», έχει ισοπεδώσει την περιοχή μας σε όλο της το εύρος και η ισοπέδωση αυτή τείνει να επεκταθεί και πέραν των Εξαρχείων. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά: «Γκετοποίηση», σοβαρές αλλοιώσεις στην κοινωνική φυσιογνωμία της γειτονιάς μας, απομάκρυνση των κατοίκων, υποβάθμιση των περιουσιών μας, καλλιέργεια νοοτροπίας «αυτόνομου κρατιδίου», εστία και αφετηρία εγκληματικών ενεργειών προς όμορες περιοχές (Κέντρο, Κολωνάκι, Άγιος Παύλος, Πεδίο του Άρεως, Κυψέλη, Αμπελόκηποι κλπ), προκειμένου, όπως εκτιμούμε, να εξυπηρετηθούν διάφορες σκοτεινές σκοπιμότητες. Χαρακτηριστική είναι και η απομάκρυνση κρατικών φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, για τους ίδιους λόγους.

Επισημαίνουμε ότι τα τελευταία χρόνια, σταδιακά έφυγαν από τα Εξάρχεια, τα γραφεία του ΟΤΕ, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, τα ΕΛΤΑ, ενώ στοχοποιήθηκαν, προκειμένου να κλείσουν (και οι περισσότερες έκλεισαν), μεγάλες και σοβαρές ιδιωτικές επιχειρήσεις (Πλαίσιο, Λιβάνης, Γερμανός, IBM, Apple, Vodafon, Wind, Σκλαβενίτης, Alimenta, Multirama, Food Company κλπ). Την ίδια στιγμή, οι λεωφορειακές γραμμές έπαψαν να ακολουθούν την διαδρομή επί της οδού Σπυρίδωνος Τρικούπη, ενώ επί της Πατησίων καίγονται συχνά τα συγκοινωνιακά μέσα.

Στα πλαίσια αυτά έχει ξεκινήσει και ένα ανεπανάληπτο πογκρόμ ληστειών και βανδαλισμών, κατά μικρών επιχειρήσεων (mini market, εμπορικών καταστημάτων, περιπτέρων, τυροπιτάδικων κλπ), αλλά και εργαζομένων που περνούν έναν «Γολγοθά», για το μεροκάματο του τρόμου.

 Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής, όσο και αν προσπάθησαν να απωθήσουν τις θεωρίες συνομωσίας, έχουν πλέον αρχίσει να θεωρούν ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο μέσα στον κρατικό μηχανισμό, ώστε τα Εξάρχεια να καταστούν βάση, καταφύγιο και ορμητήριο ανομίας και «μπαχαλοκρατίας», με στόχο να απομακρύνονται οι παράνομοι από άλλες περιοχές.