Προς εκατόμβες νεκρών;

Toυ Παναγιώτη Τζανετή

40, 5 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, είμαστε ακόμη στην αρχή με τις  ΜΕΘ σε οριακό σημείο από όσα προηγήθηκαν.

Χθες  ανακοινώθηκαν από το βρετανικό υπουργείο Υγείας τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης με 1 000 000 κρούσματα (μισά delta και μισά omicron). Από αυτήν προκύπτει ότι οι νοσηλείες θα φτάσουν περίπου στο 35% σε σύγκριση προς την δέλτα και η κάλυψη των  τριπλά εμβολιασμένων από βαριά νόσο /νοσηλεία θα είναι 80%. Αυτά  θα επιφέρουν ισχυρή πίεση στο NHS, το βρετανικό ΕΣΥ.

Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει (αν δεν κάνουν λάθος οι Βρετανοί) ότι:

α) στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη πιθανώς θα έχουμε 300 νεκρούς ημερησίως.  Αυτό προκύπτει ως απότοκο των τωρινών κρουσμάτων και της προσαρμογής από την τρέχουσα θνητότητα στη μειωμένη της Ομικρον  (1,9% Χ 35% στο 0,65%).

β) εκ των 300 οι 100 θα είναι τριπλά εμβολιασμένοι, γιατί η σχέση 4:1 θα πρέπει να διαβάζεται ως 2:1, δεδομένου ότι οι εμβολιασμένοι είναι υπερδιπλάσιοι σε σχέση προς τους ανεμβολίαστους.

γ) Τα κρούσματα πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω γιατί στην μισή Ελλάδα τώρα ξεκινά η omicron), η κατάρρευση του ΕΣΥ θα είναι πολύ πιο άμεση από ότι του NHS (με συνέπεια εκτίναξη της θνητότητας) και η έκβαση θα επιβαρυνθεί σημαντικά από τις γνωστές ηλικιακές τρύπες στον εμβολιασμό που οι Βρετανοί δε έχουν (διαθέτουν 99% εμβολιασμένους στους  ευάλωτους πληθυσμούς)

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα κι όχι διάγγελμα φάνηκε ότι ο κ. Πρωθυπουργός γνωρίζει!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Είναι περιττό να πω, ότι θα χαρώ πολύ να έχουν πέσει έξω οι βρετανικές προβλέψεις τόσο για εκείνους κι ακόμη περισσότερο για εμάς, ωστόσο η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με ευχές και λιτανείες.

Δύο χρόνια μετά δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ούτε καινοτόμες ιδέες από την Εσπερία. Ως συνήθως η ελληνική παθογένεια επιζητά την επανάσταση του αυτονόητου. Αλλιώς αυτό λέγεται ισχυρό πολιτικό κέντρο, κάψιμο των δημοσκοπήσεων για ένα εξάμηνο και πολιτική συνεννόηση.

Ας μην τσακώνονται στην Αντιπολίτευση γι’ αυτό, μιας και κανείς δεν θα τους ρωτήσει. Ο μόνος που μπορεί να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία εθνικής σωτηρίας είναι ο κ Μητσοτάκης, παραμερίζοντας προσωρινά. Δεν εννοώ παραιτούμενος οριστικά αλλά εκχωρώντας την πρωτοκαθεδρία σε έναν Παπαδήμο με άσπρη μπλούζα.

AΠΟ ΤΟ TVXS