Πόσο ανεπιτήδευτος είναι ο Κυριάκος;

Της Λώρης Κέζα*

Το παραμύθι είναι γνωστό: ένα βασιλόπουλο πετάει την πορφυρή του μπέρτα και ανακατεύεται με τον λαό για να μάθει πώς ζουν οι φτωχοί. Μια τέτοια ιστορία πρέπει να είχε στο μυαλό του ο πρόεδρος της ΝΔ όταν έκλεινε τα εισιτήριά του για να ταξιδέψει στις  Βρυξέλλες για τη  συνοδο του ΕΛΚ.  Ο κ. Κυρ Μητσοτάκης  περίμενε σαν τους υπόλοιπους επιβάτες στο αεροδρόμιο να για το check in της πτήσης του.  Στο αεροσκάφος προς έκπληξη των συνεπιβατών, κατευθύνθηκε στα καθίσματα της οικονομικής θέσης….

Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόλαβε να στριμωχτεί στα καθίσματα των πληβείων όταν το προσωπικό προθυμοποιήθηκε να του βρει μια άλλη, καλύτερη θέση. Επέμεναν να μεταφερθεί μπροστά, σε θέση προσήκουσα στην καταγωγή, στην κοινωνική κατάταξη και στις προοπτικές του. Ο κ. Μητσοτάκης αντιστάθηκε σθεναρά στα κελεύσματα των αεροσυνοδών (δεν κληρονομούνται όλες οι αδυναμίες…). Εννοείται ότι γύρω γύρω όλοι είχαν στήσει αφτί. Αρχικά θεώρησαν όλοι ότι ο πρόεδρος ακκίζεται, σε διαλόγους του τύπου «μα ελάτε τώρα, θα είστε πιο άνετα μπροστά», «όχι, τι λέτε, πλήρωσα τουριστική και θα μείνω εδώ». Εντέλει παρέμεινε μεταξύ ταπεινών και καταφρονεμένων των αιθέρων.

Αυτό είναι το χούι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θέλει να δείχνει προσηνής. Το μότο του είναι «είμαι ένας σαν και εσάς» και το φιγουράρει σε κάθε ευκαιρία. …Του αρέσει το λαϊκό προφίλ… Η  μάγισσα τον μετέτρεψε σε περαστικό να αγοράζει το κουλούρι του στο δρόμο- και παρακάτω τη “Σχεδία”- όταν συχνάζει σε καφενεία της Καλλιθέας με ηλικιωμένους, ή δεν αμολάει αητό με τα παιδιά του στο λόφο Φιλοπάππου.

Επειδή οι περισσότεροι από εμάς βολευόμαστε στην οικονομική θέση γνωρίζουμε ότι δεν είναι ούτε ταπεινωτικό ούτε δυσάρεστο να ταξιδεύεις φθηνά. Ο κ. Μητσοτάκης  δεν έπαθε απολύτως τίποτε- ίσως επειδή είναι παλικάρι αψηλό να μούδιασαν λίγο τα γόνατά του. Είχε όμως ένα άμεσο κέρδος. Μια ψήφο.

Ακούστε τι έγινε: η απλότητα εντυπωσίασε τους συνεπιβάτες και μάλιστα υπήρξε άτομο που δήλωσε πολιτική μεταστροφή: «Δεν έχω ψηφίσει ποτέ ΝΔ, αλλά μετά το σημερινό θα το κάνω». Α χα. Ιδού μια λογική εξήγηση για τη λιτότητα του Κυριάκου. Είναι ανεπιτήδευτος εκ του πονηρού, από πρόθεση: παλιά δεν έπαιρνε το βουλευτικό αυτοκίνητο, και τώρα  μιλάει με “απλούς ανθρώπους” συνοδεία  τηλεοπτικής κάμερας και σκηνοθέτη, περιδιαβαίνοντας την  περιφέρεια.

Έτσι φτιάχνεται ένα προφίλ, ανέξοδα, χωρίς κόπο, αλλά με υψηλό βαθμό πειστικότητας. Το ζήτημα της απλότητας- γνήσιας ή κατασκευασμένης- πάει από στόμα σε στόμα. Το είδαν οι συνεπιβάτες, το είπαν στους φίλους τους, η πληροφορία φτάνει στα μίντια και να σου τα ευνοϊκά παραπολιτικά.

Δεν ξέρουμε αν η αναμονή στην ουρά για check in  του κ. Μητσοτάκη εκπορεύεται από απλότητα ή πρόθεση την οποία του ενέπνευσε κάποιος ίματζ μέικερ. Το βέβαιον είναι ότι κάποιος που διεκδικεί με σοβαρές πιθανότητες να εκλεγεί ως ο δεύτερος  πρωθυπουργός της ίδιας οικογένειας έχει μια επιπλέον δυσκολία απέναντι στους κοινούς θνητούς, δυνητικούς ψηφοφόρους του. Πρέπει να διανύσει μια απόσταση που δεν μετριέται σε χιλιόμετρα αλλά έχει να κάνει με δυνατότητες.

Οι περισσότεροι Ελληνες δεν έχουν πάει στο εξωτερικό ή το έχουν κάνει ελάχιστες φορές. Μόνο το 15% του πληθυσμού ετησίως βγαίνει από τα σύνορα και από αυτό οι μισοί δεν κάνουν δεύτερο ταξίδι. Για να χαρακτηριστεί κάποιος «κοσμοπολίτης» πρέπει να φεύγει τέσσερις φορές τον χρόνο. Μόνο το 2% των Ελλήνων διεκδικεί τον χαρακτηρισμό. Τα στοιχεία βέβαια αφορούν τα προηγούμενα χρόνια, της ευμάρειας. Τώρα με την κρίση, η εκδρομή στη Λούτσα με μπλε λεωφορείο γίνεται εξωτικός προορισμός.

Στο παραμύθι με τον πρίγκιπα και τον φτωχό καθένας ξαναπαίρνει τη θέση του. Για τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα καθώς, ακόμη και αν ταξιδεύει στην τουριστική, ως απλός και ταπεινός υπήκοος, δεν θα συναντήσει κουρελήδες, δεν θα αφουγκραστεί τους υπαλλήλους των 450 ευρώ. Είναι ψευδής η εντύπωση ότι συναναστρέφεται τον λαουτζίκο. Επιπλέον το βασίλειο δεν του έχει εκχωρηθεί ακόμη. Θα πρέπει να ξιφουλκήσει με τον απόγονο της άλλης φατρίας.

*Επίλογος. Φυσικά η Λώρη Κέζα -από τον Καναδά που ζει πλέον- δεν έγραψε ποτέ αυτό το κείμενο. Έγραψε όμως στο Βήμα-  το 2009 – ένα αντίστοιχο για τον Γ. Παπανδρέου. http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=257731

Εδώ αντικαταστάθηκε το όνομα του πρωταγωνιστή το κόμμα και τα συναφή προσωπικά στοιχεία. Με την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα  θα ενθουσιάσει εξ ίσου τον φίλτατο Πάσχο Μανδραβέλη που τρελάθηκε από τη χαρά του βλέποντας τον Κυριάκο να περιμένει στην ουρά του αεροδρομίου για να τσεκάρει το εισιτήριό του. Χωρίς να του περάσει καν από το μυαλό ότι μπορεί να πρόκειται για ένα ακόμη κατόρθωμα των επικοινωνιολόγων του.

Τόχουν στο Μητσοτακέικο αυτό -να είναι απλοί…  Τις ίδιες μέρες  η Ντόρα διηγήθηκε στη τηλεόραση πως εκτέθηκε στα εγγόνια της: δεν τους πήρε σοκολατένιο αυγό -από τώρα;- γιατί λόγω capital controls ξέμεινε από λεφτά…

Γ. Λακόπουλος