Πώς οι εκλογές του Κινάλ μας οδήγησαν στο ΠΑΣΟΚ: τα διλήμματα ενός προέδρου που πρέπει να αποδείξει ότι είναι και ηγέτης

Του Νίκου Λακόπουλου

Mέσα σε λίγες μέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε να εκτοξευτεί από έναν από τους τρεις διεκδικητές της ηγεσίας του Κινάλ- ΠΑΣΟΚ σε απόλυτο νικητή με 69% σε ένα κόμμα που μάλλον ψηφίζουν και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων.

Η πρώτη έκπληξη ήταν η μεγάλη συμμετοχή στον πρώτο γύρο που ανέτρεψε τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων και έθεσε το ερώτημα αν είναι ΄΄άδεια νοσταλγία για το ΠΑΣΟΚ ή δυναμική για ένα νέο ΄κόμμα με αρχηγό έναν σχετικά νέο πρόσωπο που δεν συμμετείχε σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και υπόσχεται ανανέωση.

Η μεγάλη συμμετοχή και στον δεύτερο γύρο προφανώς δείχνει ένα ρεύμα επιστροφής ψηφοφόρων που περιπλανήθηκαν -όχι μ΄΄ονο στον ΣΥΡΙΖΑ- και αναζητούν το παλιό ΄η το νέο ΠΑΣΟΚ -άγνωστο ακόμα- πάντως ξυπνήσαμε με εκλογ΄ές για το Κινάλ και το βράδυ ξεδιπλώθηκαν οι παλιές καλές σημαίες του ΠΑΣΟΚ.

Μαζί και μπροστά, αλλά ποιοι και πού πάμε;

¨Η άγαρμπη προσπάθεια του Ανδρέα Λοβέρδου να γίνει πρόεδρος ενός δεξιού ΠΑΣΟΚ και η τραγική επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου άνοιξαν το δρόμο σε έναν μ΄άλλον άχρωμο διεκδικητή της ηγεσίας χωρίς σαφείς θέσεις κάτω από την ιδέα της “αυτονομίας” με βασικό σύνθημα της εκστρατείας του το…”Μαζί Μπροστά”-οπωσ΄δήποτε πιο… ανανεωτικό από το “Πάμε Μαζί”!

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε καταφέρει να βγει δεύτερος στις προηγούμενες εκλογές απέναντι στην Φώφη Γεννηματά όταν ζητούσε να βγει μπροστά και να πρωταγωνιστήσει η νέα  γενιά” για να μπει “τέλος στην οικογενειοκρατία και να αλλάξει σελίδα η παράταξη».

Πώς το Κινάλ ξανάγινε ΠΑΣΟΚ

Τα χαμηλά ποσοστά -σχετικά με το συντριπτικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου- που εμφάνιζαν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο 42χρονος νέος αρχηγός ενός κόμματος …αγνώστου σήμερα ονόματος ευνοήθηκε από το γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι τον ψήφισαν για να μην βγει κάποιος άλλος -καθώς οι Παπανδρέου Λοβέρδος αλληλοεξουδετερώθηκαν.

Τώρα ο …”νεόγερος”, όπως είχε πει ο Λοβέρδος, στο άγευστο debate όσο οι ψηφοφόροι έβλεπαν τον “Σασμό” θα πρέπει να αποκαλύψει τι σημαίνει “ανανέωση” και ¨”πολιτική αυτονο΄μία”. Μάλλον θα πρ΄έπει να δώσει καθημερινές απαν΄τήσεις σε ερωτ΄ήματα που δεν έχουν ως απάντηση το ¨”πάμε μπροστά”.

Για παράδειγμα τι θα κάνει όταν έρθει η συζήτηση στη Βουλή στην Συμφωνία των Πρεσπών και βουλευτής του διαφωνεί με τις θέσεις του κόμματος -που κάποτε πρέπει να αποχτήσει; Πώς θα απαντήσει στο βασικό ερώτημα των συνεργασιών του κ΄όμματος -που είναι δύσκολο να λέγεται και Κινάλ και ΠΑΣΟΚ αφού θα χρειαστεί με λίγη προσπάθεια γιανα χωρέσει ….δυο φορές η λέξη “κίνημα” στο ίδιο όνομα;

H “πολιτική αυτονομία” είναι καλή ατάκα για τον προεκλογικό αγ΄ώνα, αλλά το Κινάλ-ΠΑΣΟΚ θα πρέπει στο συνέδριο του που μπορεί να αναβληθεί αλλά κάποτε θα γίνει να αποφασίσει για την ταυτότητά του και σε λίγους ή πολλούς μήνες όταν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές να αποφασίσει αν θα συνεργασθεί με τον Μητσοτάκη ή τον Τσ΄ίπρα.

Βασικά θα πρέπει να αποφασίσει για το πού ανήκει όταν το “ανάμεσα” γίνει τόσο πιεστικό που μπορεί να διαλύσει ένα κόμμα που ενώ έχανε από αριστερά στράφηκε δεξιά.

Η “επιστροφή της σοσιαλδημοκρατίας” είναι μια εύκολη λύση που αποφεύγει και πολιτικές συζητήσεις για το ποια σοσιαλδημοκρατία ή ποιο ΠΑΣΟΚ θέλουμε να επιστρέψει.

Τόσο η εν΄΄οτητα, η αυτονομία, η ανανέωση είναι λέξεις ουδέτερες που πρέπει να αποχ΄τήσουν νόημα καθώς το “κέντρο” είναι απλώς μια μηδενική κουκίδα και η “σοσιαλδημοκρατία” ένας τρόπος να μην αναφερθεί η λέξη σοσιαλισμός.

Θυμήθηκε την Φώφη, αλλά ξ΄έχασε τον Ανδρέα

Καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε δηλώσεις για τη νίκη του -που διάβαζε- οι σημαίες του ΠΑΣΟΚ ανέμιζαν με τις φωνές του πλήθους ‘το ΠΑΣΟΚ είναι ε΄δώ, ενωμένο, δυνατό” -σημάδι πως το Κινάλ είναι παρελθόν.

Ο νέος ηγέτης έκανε αναφορές στην πολιτική παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά, αλλά ξέχασε τον ιδρυτή του κόμματος. Για όσους θυμούνται το όνομά του ήταν Ανδρέας Παπανδ΄ρέου και προκαλεί εν΄τύπωση πως ο Ανδρουλάκης τον ξέχασε.

Ήταν ένας ωραίος αγώνας όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου κι επανέλαβε ο Ανδρουλάκης. Ο πρώτος που συνεχάρη τον Ανδρουλάκη, αν αυτό έχει σημασία, ήταν ο Μητσοτάκης.

Μένει να δούμε και τις επόμενες δημοσκοπήσεις και πάνω από όλα τα αποτελέσματα των επόμενων και κυρίως των μεθεπόμενων εκλογών -όπου τελικά θα κριθεί το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ κι αν πράγματι “είναι εδώ, ενω΄μένο, δυνατό”.

Καθώς δύσκολα βλέπεις πρόσωπα νεαρών ηλικιών στις συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ που έγινε Κινάλ και τώρα πάλι ΠΑΣΟΚ τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να γίνει ανανέωση χωρίς νέους.

Το ΠΑΣΟΚ πάντως επέστρεψε. Δυνατό όχι, ενωμένο θα δο΄ύμε. Σίγουρα πάντως πιο χλωμό, εμφανώς… αδυνατισμένο.