Εποχή Νίκου Ανδρουλάκη: Οι μεγάλες προκλήσεις και οι πρώτες κινήσεις του νέου αρχηγού

Του Βασίλη Σκουρή

Καθαρή εντολή στο νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Σε εποχή Νίκου Ανδρουλάκη εισέρχεται πλέον το Κίνημα Αλλαγής, καθώς ο 42χρονος ευρωβουλευτής εκλέγεται με μεγάλη διαφορά πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο δεύτερος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ο έκτος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα αποτελέσματα της κάλπης δείχνουν πως λαμβάνει καθαρή εντολή για να προχωρήσει στις κινήσεις και τις πολιτικές που θα επιλέξει.

Η μεγάλη συμμετοχή και τη δεύτερη Κυριακή (το ποσοστό αποχής στο δεύτερο γύρο είναι σαφώς μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των εσωκομματικών εκλογών του 2017) ενισχύει τη δυναμική που δημιουργείται για το νέο αρχηγό, καθώς δείχνει τάσεις επιστροφής ψηφοφόρων, αλλά και ότι το ΚΙΝΑΛ ενδέχεται να απασχολήσει ως προοπτική ευρύτερο τμήμα ψηφοφόρων.

Το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει ασκήσει κυβερνητικά καθήκοντα τον εμφανίζει ως άφθαρτο πολιτικά πρόσωπο, ενώ περνάει το τιμόνι της Χαριλάου Τρικούπη σε νέα γενιά στελεχών. Ο Γιώργος Παπανδρέου υπέστη μια μεγάλη ήττα, όπως και ο Ανδρέας Λοβέρδος που έμεινε εκτός δεύτερου γύρου, γεγονός που τους βγάζει πλέον οριστικά και αμετάκλητα από το κυνήγι ηγετικής θέσης για το μέλλον.

Η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη τον καθιστά απολύτως κυρίαρχο στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής και είναι στα χέρια του να επιτύχει μεγαλύτερα ποσοστά για το χώρο του, επαναφέροντάς τον στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής.

Το ερώτημα είναι άλλωστε αν θα κατορθώσει να γίνει καταλύτης εξελίξεων στην πολιτική ζωή της χώρας, καθώς η δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση μεγαλώνει και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εμφανίζεται ακόμα ικανή να κερδίσει από τη φθορά Μητσοτάκη.

Τα δύσκολα, πάντως, θα ξεκινήσουν από το επόμενο διάστημα, οπότε και ο νέος αρχηγός θα πρέπει να λάβει κομβικές αποφάσεις τόσο για στρατηγικά θέματα, όσο και για θέματα τρέχουσας πολιτικής. Και ίσως οι πρώτες δύσκολες αποφάσεις δεν είναι η εκλογή προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τρίτη…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR