Ράνια Τζίμα: Χαραμάδες

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Εργάζεται στο πιο φιλοκυβερνητικό συγκρότημα, αλλά κανείς δεν καταφέρνει να την εμποδίσει να κάνει τις ερωτήσεις που θέλει στις συνεντεύξεις του Δελτίου και να σχολιάσει όπως κρίνει η ίδια τα γεγονότα.

Στα χρόνια του παγκόσμιου διπολισμού, ο Ανδρέας Παπανδρέου συνήθιζε να λέει στους συνομιλητές του ότι η εθνική ανεξαρτησία μιας χώρας, βρίσκεται στις χαραμάδες ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις.

Συμβαίνει το ίδιο στις μέρες μας στην Ελλάδα, με δημοσιογραφική ανεξαρτησία στα μεγάλα και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ: υπάρχει μόνος στις χαραμάδες τους.

Τηλεοπτικοί σταθμοί και εφημερίδες στα χέρια οικονομικών παραγόντων που δεν έχουν σχέση με την ενημέρωση , είναι εργαλεία εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών σχεδίων τους.

Το πρόβλημα της ενημέρωσης στην Ελλάδα είναι πρόβλημα ιδιοκτησίας των ΜΜΕ.

Η δημοσιογραφία δεν λαμβάνεται υπόψη ως παράγοντας της λειτουργίας εντύπων και καναλιών.

Η ενημέρωση που παρέχουν δεν στηρίζεται στην είδηση, το ρεπορτάζ και την κριτική στην εξουσία.

Είναι υλικό που εξυπηρετεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ανταποδίδει με εξυπηρετήσεις στους ιδιόκτητες των ΜΜΕ.

Εκατέρωθεν διευκολύνσεις μεταξύ οικονομικής και μιντιακής εξουσίας υπήρχαν πάντα. Αυτό που καθιστά ιδιαίτερα τα σημερινά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ είναι η απόλυτη μονομέρεια.

Ό,τι γράφεται, εκφωνείται και αναρτάται προέρχεται από κυβερνητικές πηγές. Προβάλλεται για να στηρίξει την κυβέρνηση και να βλάψει την αντιπολίτευση.

Αυτή η ενημέρωση είναι υποβολιμιαία, παραπλανητική και αγνοεί, ή διαστρέφει, την πραγματική ειδησεογραφία.

Υπάρχουν δημοσιογράφοι σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που έχουν σοβαρές πληροφορίες, αλλά δεν μπορούν να τις μεταδώσουν ή να τις γράψουν, γιατί δεν το επιθυμεί η κυβέρνηση.

Αντίθετα είναι ελεύθεροι όσοι διακινούν οτιδήποτε σε βάρος της αντιπολίτευσης χωρίς έλεγχο, διασταύρωση ή συνέπειες –αν αποδειχθεί ανακριβές ή κατασκευασμένο.

Κι όμως σ’ αυτό το δυστοπικό περιβάλλον των κυβερνητικών ΜΜΕ- που αυτή την περίοδο στρατεύονται για την αναπαραγωγή του συστήματος Μητσοτάκη-υπάρχουν δημοσιογράφοι με βούληση να κάνουν τη δουλειά τους με εντιμότητα-και το καταφέρνουν.

Κατά τα ψέματα: οι εφημερίδες και τα κανάλια ανήκουν σε επιχειρηματίες χορηγούς του Μητσοτάκη, αλλά αυτοί που συντάσσουν τα κείμενα και εμφανίζονται στον «αέρα» είναι δημοσιογράφοι.

Οι αποφασισμένοι, ανάμεσά τους, μπορούν να επιβάλουν το δικαίωμά τους ελευθερία γνώμης..

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση – και πιο ηχηρή ταυτόχρονα- είναι η πρωταγωνίστρια του δελτίου ειδήσεων του Mega Ράνια Τζίμα.

Εργάζεται στο πιο φιλοκυβερνητικό Συγκρότημα, αλλά κανείς δεν καταφέρνει να την εμποδίσει να κάνει τις ερωτήσεις που θέλει στις συνεντεύξεις του Δελτίου και να σχολιάσει όπως κρίνει η ίδια τα γεγονότα.

Να κάνει αλοιφή τον Γεωργιάδη, να διασύρει τον Γεραπετρίτη και στο debate να κρεμάσει στο τσιγκέλι τον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές- παραβλέποντας τις σχέσεις στοργής που τους επιφυλάσσουν άλλοι παράγοντες του καναλιού της.

Το είδος της ενημέρωσης που προσφέρει κάθε μέσο εξαρτάται από την ιδιοκτησία του.

Αλλά στην πράξη τελικά εξαρτάται και από τη βούληση των δημοσιογράφων του, να είναι πρωτίστως δημοσιογράφοι και επαγγελματίες με αξιοπρέπεια.

Κινούμενοι έστω στις χαραμάδες των συμφερόντων του αφεντικού.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR