Σήμερα είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου!

Γράφει η Καλυψώ

Η μέρα αυτή πιστευόταν ότι συνδέεται με  περίοδος μαγείας και οτιδήποτε σχετίζεται με τη φύση πιστεύεται ότι έχει ιδιαίτερη δύναμη. Η συλλογή λουλουδιών για να υφάνουν στεφάνια ήταν ένας τρόπος που πίστευαν οι άνθρωποι ότι έτσι θα μπορούσαν να κρατήσουν τη μαγεία της φύσης για να εξασφαλίσουν καλή υγεία όλο το χρόνο.

Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος  βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Στις 12 το μεσημέρι ο λαμπερός πλανήτης βρίσκεται ακριβώς κατακόρυφα με τον Τροπικό του Καρκίνου και σε όλες τις περιοχές βόρεια του Ισημερινού η ημέρα έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 12 ωρών.

Για πολλούς το καλοκαίρι ήδη ξεκίνησε, όμως από αστρονομική άποψη αυτό συμβαίνει σήμερα, 21 Ιουνίου που το θερινό ηλιοστάσιο, εγκαινιάζει και τυπικά την έναρξη του καλοκαιριού.  Την ίδια περίπου στιγμή, στο νότιο ημισφαίριο συμβαίνει το χειμερινό ηλιοστάσιο και έτσι θα αρχίσει ο χειμώνας.

Από αύριο οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά τη φθινοπωρινή ισημερία.

Η ημέρα είναι ίσως πιο έντονα συνδεδεμένη με τους παγανιστές, που την χρησιμοποιούσαν ως δείκτη για τη φύτευση και τη συγκομιδή των καλλιεργειών. Σημείωνε επίσης την ένωση του θεού και θεάς, η οποία πιστεύεται ότι δημιούργησε τα φρούτα της συγκομιδής. Είναι μέρα που χαρακτηρίζεται ακόμα από πολλά φεστιβάλ, γιορτές και τελετουργίες σε διάφορες θρησκείες και συνδέεται στενά με τη γονιμότητα, την ανάπτυξη και το φως.

Λαμβάνοντας υπόψη τους μακρινούς, σκοτεινούς χειμώνες της Σκανδιναβίας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η άφιξη του καλοκαιριού είναι μεγάλη υπόθεση. Στη Σουηδία, η παραμονή της μέρας αυτής  είναι μία από τις σημαντικότερες μέρες του χρόνου, ανταγωνιζόμενη  τα Χριστούγεννα με το εορταστικό πνεύμα και τις παραδόσεις. 

Η χριστιανική γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή  προσπάθησε να αντικαταστήσει τις παγανιστικές γιορτές του θερινού ηλιοστασίου. Σε πολλές χώρες το θερινό ηλιοστάσιο γιορτάζεται με τεράστιες εξωτερικές φωτιές όπως κι η γιορτή του Αϊ Γιάννη.

Το θερινό ηλιοστάσιο στη χώρα μας όπως και σε όλες τις νότιες χώρες δεν σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο.  Στον βορρά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά!

Είναι γνωστό ότι, εάν βρεθείτε στο σωστό μέρος μέσα στο μνημείο του Stonehenge την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, βλέποντας βορειοανατολικά την είσοδο προς μια πέτρινη πέτρα έξω από τον κύκλο – γνωστή ως Πέτρα Heel – θα δείτε τον ήλιο να ανατέλλει πάνω από την πέτρα Heel. Το Stonehenge είναι ίσως το πιο διάσημο από τα αρχαία αστρονομικά μνημεία που βρέθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Λαμβάνοντας υπόψη τους μακρινούς, σκοτεινούς χειμώνες της Σκανδιναβίας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η άφιξη του καλοκαιριού είναι μεγάλη υπόθεση. Στη Σουηδία, η παραμονή της μέρας αυτής  είναι μία από τις σημαντικότερες μέρες του χρόνου, ανταγωνιζόμενη  τα Χριστούγεννα με το εορταστικό πνεύμα και τις παραδόσεις. Η μέρα αυτή πιστευόταν ότι συνδέεται με  περίοδος μαγείας και οτιδήποτε σχετίζεται με τη φύση πιστεύεται ότι έχει ιδιαίτερη δύναμη. Η συλλογή λουλουδιών για να υφάνουν στεφάνια ήταν ένας τρόπος που πίστευαν οι άνθρωποι ότι έτσι θα μπορούσαν να κρατήσουν τη μαγεία της φύσης για να εξασφαλίσουν καλή υγεία όλο το χρόνο.

Ένα άλλο μέρος όπου γιορτάζεται ακόμα και σήμερα το θερινό ηλιοστάσιο είναι το Stonehenge στην Αγγλία , που χτίστηκε μεταξύ 3.000 π.Χ. Και 1.600 π.Χ.  Είναι γνωστό ότι, εάν βρεθείτε στο σωστό μέρος μέσα στο μνημείο του Stonehenge την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, βλέποντας βορειοανατολικά την είσοδο προς μια πέτρινη πέτρα έξω από τον κύκλο – γνωστή ως Πέτρα Heel – θα δείτε τον ήλιο να ανατέλλει πάνω από την πέτρα Heel. Το Stonehenge είναι ίσως το πιο διάσημο από τα αρχαία αστρονομικά μνημεία που βρέθηκαν σε όλο τον κόσμο.