Σε αδιέξοδο ο Βενιζέλος: Η Φώφη του δίνει πρόταση για… ΠτΔ και όχι Επικρατείας και στη ΝΔ τον αντιμετωπίζουν σαν τον…Παπαθεμελή!

Του Γ. Λακόπουλου

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος – μετά την απαλλαγή του από τη προανάκριση για την Novartis– εμφανίσθηκε δυναμικά στο προσκήνιο ως οιονεί εκπρόσωπος και τους Κινάλ και της… ΝΔ. Προσδοκά και στα δυο κόμματα, αλλά προ το παρόν δεν βρίσκει ανταπόκριση.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της πολιτικής σταδιοδρομίας του καθώς κινδυνεύει να βρίσκεται σε λίγους μήνες εκτός Βουλής- και χωρίς ρόλο στην πολιτική.

Οι προσεκτικοί πολιτικοί παρατηρητές είχαν ήδη σημειώσει ότι η πρόσφατη ανακοίνωση του ότι “δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης” δεν προϊδέαζε τι ακριβώς θα είναι.

Η επικαιρότητα εστίασε στις παρατηρήσεις, με αρκετή χολή ενίοτε, ότι η απομάκρυνσή του από την εκλογική του περιφέρεια απλώς αποτύπωνε την πρόβλεψη για αδυναμία εκλογής του. Αυτή τη φορά απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο του Χάρη Καστανίδη, με τον οποίο ξαναβρέθηκε στο ίδιο -σχεδόν- κόμμα.

Έκτοτε το εκλογικό μέλλον του πρώην υπουργού είναι αβέβαιο. Η πιθανότερη εκδοχή να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας του Κινάλ απομακρύνεται, μετά την επικράτηση της Φώφης Γεννηματά το κόμμα της. Υποβοηθουμένη από τη συμμαχία της με τον Γ. Παπανδρέου, του οποίου ικανοποιεί το αίτημα να …. διοριστεί βουλευτής, εφόσον το Κινάλ εκλέξει βουλευτή στην Αχαΐα.

Η Φώφη δεν επιθυμεί να δώσει την πρώτη θέση των υποψηφίων αριστίνδην βουλευτών στον Βενιζέλο για πολλούς λόγους. Πέρα από τις κακές προσωπικές σχέσεις τους, υπάρχει ευρεία πεποίθηση ότι “έχει τον ανθρωποδιώκτη” και θα βλάψει εκλογικά. Η δεύτερη θέση δεν θα γινόταν δεκτή από τον ίδιο. Αν μη τι άλλο, γιατί είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη -όταν δεν είναι απολύτως διασφαλισμένο ότι θα υπάρξει πρώτη.

Για να αποτραπεί μια προεκλογική σύγκρουση η πρόταση της Γεννηματά προς τον Βενιζέλο θα είναι κάπως ιδιαίτερη και “προσήκουσα στο κύρος του”, όπως θα έλεγαν οι παλαιοί πολιτικοί: να μην πάρει μέρος στις εκλογές και σε αντάλλαγμα να τον προτείνει για… Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Για να ενισχύσει το επιχείρημα της διακηρύσσει διαρκώς ότι “ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι από την δημοκρατική παράταξη“. Οι μυημένοι γνωρίζουν ότι δεν εννοεί τον Κ. Σημίτη, όπως είπαν μερικοί.

Πέραν της ηλικίας του -και της βέβαια απόρριψής της υποψηφιότητας και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ- οι σχέσεις τους δεν είναι και τόσο καλές, για λόγους που έχουν να κάνουν με παλιούς χειρισμούς που αφορούν τη Ζήμενς, όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες.

Μάλιστα φίλοι του πρώην Πρωθυπουργού αναφέρονται σε δυσαρέσκειά του όταν σε πρόσφατη αναφορά του ονόματος του σε δικαστικές έρευνες, η Φώφη είπε ότι “επιχειρείται επανάληψη του βρόμικου 89”. Όταν είναι γνωστό ότι ο ίδιος ποτέ δεν αποδέχθηκε ότι το 1989 υπήρξε ακριβώς σκευωρία κατά Ανδρέα Παπανδρέου -αφού άλλωστε τότε ήταν εναντίον του και δεν πήγε στο δικαστήριο καν να τον υπερασπιστεί.

Σε ό,τι αφορά τον Βαγγέλη Βενιζέλο η πρόταση για υπόδειξη του από το Κινάλ για το προεδρικό μέγαρο θεωρείται πέραν των άλλων και ως ανούσια, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και η… μισή ΝΔ έχουν ταχθεί επισήμως υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ αν είναι Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης δεν θα έχει λόγο να το ρισκάρει. Άρα, αν ο “Μπένι” δεν πάρει την κορυφή του ψηφοδελτίου Επικράτειας, η σχέση του με το Κινάλ τελειώνει.

Αυτό το ενδεχόμενο διακρίνουν κάποιοι επιτελείς της ΝΔ και μελετούν ένα σχέδιο που είχε εφαρμοστεί τον παρελθόν από τον Κώστα Καραμανλή για τον Στέλιο Παπαθεμελή. τον έχρισε υποψήφιο βουλευτή “συνεργαζόμενο με τη ΝΔ”… ως τις εκλογές!

Αυτή τη φορά υπάρχει και “θεσμική βάση” για μια τέτοια πρόταση προς τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Σε ανύποπτο χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στο Καταστατικό του κόμματος διάταξη που προβλέπει συμπράξεις αυτού του είδους.

Πέραν των αντιδράσεων εντός της ΝΔ -ήδη έχουν διατυπωθεί δημοσίως από κορυφαία στελέχη για την Άννα Διαμαντοπούλου- μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε σε δίλημμα τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Από τη μια θα έδειχνε ότι μετακομίζει στη συντηρητική παράταξη, από την άλλη όμως υπάρχει το προηγουμένου του Κώστα Μητσοτάκη που εντάχθηκε στη ΝΔ και σύντομα έγινε επικεφαλής της και Πρωθυπουργός.

Θα μπορούσε πάντως να είναι μια συναρπαστική πρόκληση για τον προβεβλημένο συνταγματολόγο που όλο και πιο συχνά εμφανίζεται σαν θεωρητικός, αν όχι σαν επικεφαλής της Κεντροδεξιάς. Ενώ στο κατεστημένο δυνάμεις που έχουν λόγο στο εσωτερικά της ιδίας παράταξης τον μελετούν ως μέλλοντα επικεφαλής της ΝΔ ή νέου πολιτικού φορέα στον ίδιο χώρο.