Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι αντάξιο της ηγεσίας και προεξοφλεί την τύχη της

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε- ή μπορούσε- να συγκροτήσει αξιόπιστο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός του θα έπρεπε να αρχίσει από την αξιολόγηση της απερχόμενης ομάδας της ΝΔ σ’ αυτή την περίπτωση, αν πιστεύει σε αξιολόγηση, όπως λέει.

Με τα λιγότερα κριτήρια θα έπρεπε να κόψει τους τέσσερις από τους πέντε, ως αποτυχημένους. Οι δυο μάλιστα έχουν και δικαστικές εκκρεμότητες.

Και σε κάθε περίπτωση αυτή η ομάδα της ΝΔ στο Στρασβούργο ήταν αποτυχημένη και σε κάποιες περιπτώσεις αξιολύπητη. Παρόλα αυτά βρέθηκαν όλοι πάλι πρώτο τραπέζι πίστα. Ο Κυριάκος ή έχει πρόβλημα κριτηρίων ή πρόβλημα εσωκομματικού κύρους. Ή δεν ξέρει ή δεν μπορεί. Η ομάδα των υποψήφιων αποτελεί τη φωτογραφία του.

Είναι ζήτημα αν ανάμεσα στους 42 εκλεκτούς του προέδρου της ΝΔ, φτάνουν στα δάκτυλά του ενός χεριού όσοι έχουν πολιτικό βάρος ή συνάφεια με την Ευρώπη και τις ιδέες της- συν τις απαιτήσεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Ανάμεσά τους θα βρει κανείς απίστευτες περιπτώσεις: προβληματικά πρόσωπα, σούργελα, τέκνα των γονέων τους, τελειωμένους, προερχόμενους από την ακροδεξιά, και ξεπεσμένες φίρμες.

Κάποιοι από αυτούς θα εκπροσωπήσουν τη ΝΔ και τη χώρα στο πιο δημοκρατικό όργανο της Ευρώπης σε μία κρίσιμη περίοδο για την πορεία της Ένωσης. Η αποτυχία τους είναι προεξοφλημένη και στα θεσμικά και οικονομικά θέματα και στα πολιτικά.

Τι ανάχωμα στην ακροδεξιά μπορεί να δημιουργήσει οποίος έχει εκφραστεί υπέρ των ακροδεξιών της Ευρώπης, ή υπήρξε ακροδεξιός στην Ελλάδα;

Κρίμα και για τη χώρα και για τη ΝΔ. Ένα μεγάλο κόμμα με ευρωπαϊκή ταυτότητα, υποβαθμίζει εκ των προτέρων την παρουσία του στο κοινοτικό κέντρο, αν δεν δημιουργεί και όρους εξευτελισμού του.

Η επόμενη ομάδα της ΝΔ, όποια και αν είναι, θα είναι ως σύνολο πολύ χειρότερη από τη σημερινή- η οποία άλλωστε διεκδικεί την ανανέωσή της.

Η “αμερικανιά”, που χαρακτήρισε τον τρόπο παρουσίασής της από τον Κυριάκο, δείχνει ότι είναι μια ομάδα αντάξια της ηγεσίας που έχει σήμερα η ΝΔ. Και όλο και  θα αποτυπωθεί αναλόγως στην κάλπη.