Σημαντικές ζυμώσεις στον μεσαίο χώρο

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Οι πολιτικές εξελίξεις είναι σημαντικές, αν όχι καθοριστικές το τελευταίο διάστημα, καθώς οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ αποτελούν τον καταλύτη των εξελίξεων, όχι μόνο στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά και ευρύτερα στον μεσαίο και φιλελεύθερο χώρο που εκπροσωπεί και η ΝΔ.

Η κυβέρνηση, μπορεί να διατηρεί ακόμη ένα σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, που εξακολουθεί να είναι το δεύτερο κόμμα με διαφορά, όμως δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς το γεγονός, ότι οι πολίτες νιώθουν μία κόπωση τόσο λόγω της πανδημίας και των συνεχών αυστηρών μέτρων που ισχύουν, όσο και λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια που συμπίπτουν με την διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώην κυβερνητικό κόμμα δεν μπορεί να βρει την ταυτότητά του και να επωφεληθεί των όποιων κυβερνητικών αδυναμιών, την δημοσκοπική στασιμότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έρχεται όπως όλα δείχνουν να καλύψει το ΚΙΝΑΛ, ως το πρώην κραταιό ΠΑΣΟΚ, μέσω της ανάδειξης νέου αρχηγού τις επόμενες εβδομάδες.

Το ενδιαφέρον που ήδη δείχνει τόσο η κομματική βάση του κινήματος όσο και ευρύτερα οι πολίτες, που ήταν κάποτε ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι σημαντικό, γεγονός που φαίνεται και από την άνοδο που έχει το κόμμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι ενδέχεται να αυξηθεί και περαιτέρω το ποσοστό, αν η διαδικασία κυλήσει ομαλά με αυξημένη συμμετοχή και υπάρξει ένας αρχηγός το επόμενο διάστημα, κοινής αποδοχής, χωρίς εσωστρέφεια και κομματικές αμφισβητήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις θα δείξουν αν οι διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ και η ανάδειξη ενός νέου αρχηγού, μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό και να δημιουργήσει ρήγματα τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ.

Είναι φανερό, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς δεν μπορεί να ορθώσει το τελευταίο διάστημα ένα σοβαρό πολιτικό λόγο με επιχειρήματα αλλά και λύσεις προς τους Έλληνες πολίτες, γεγονός που μπορεί να δώσει στο ΚΙΝΑΛ ένα ακόμη έναυσμα προς μία πορεία ανόρθωσης και ανάκαμψης.

Βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν τόσο από την ίδια την κυβερνητική πολιτική, την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα όσο και από τον βαθμό αποδοχής τους από την κοινωνία, η οποία αναζητά συνεχώς πρακτικές και κοστολογημένες λύσεις στα καθημερινά της προβλήματα.

Εν κατακλείδι, αν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί αποτελεσματικά υπό την πίεση της πανδημίας το επόμενο διάστημα, τότε θα υπάρξουν σημαντικές ανακατατάξεις και μετακινήσεις στο εκλογικό σώμα του μεσαίου χώρου, γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά και το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών και μάλιστα με όρους απλής αναλογικής.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός