Σκάνδαλο Φλώρου: Η δυστυχία του να είσαι αναγνώστης ή τηλεθεατής

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Η δημοσιογραφία έγινε κακόφημο επάγγελμα, γιατί δεν την υπερασπίζονται ούτε μια μεγάλη μερίδα δημοσιογράφων πλέον. Μόνο δυο παραιτήσεις τα τελευταία χρόνια για λογοκρισία.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος διαβάζει μόνο τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες για να μαθαίνει τα νέα. Και κάποιος άλλος παρακολουθεί μόνο τα πανελλαδικά κανάλια της τηλεόρασης για την ενημέρωσή του.

Αυτοί οι δυο άνθρωποι -εκτός αν στην τηλεόραση έχουν προτιμήσει το OPEN- δεν θα μάθουν ποτέ μια από τις πιο συγκλονιστικές ειδήσεις των ημερών- με πολιτικό, ποινικό, αλλά και εθνικό περιεχόμενο- που είναι ταυτόχρονα σκανδαλιστική: την υποκλοπή σε βάρος ενός από τα κεντρικά πρόσωπα της χώρας.

Δεν θα μάθουν τι κατέγραψε η ΕΥΠ από τις συνομιλίες του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου: τη γνώμη του για τον υπουργό του, τα στελέχη του υπουργείου, επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες τη δημοσίου βίου και τους εξοπλισμούς, την απόκτηση περιουσίας με μαύρο χρήμα-που τον καθιστά υπόλογο στις αρμόδιες Αρχές-και άλλα παρεμφερή.

Όταν τα πληροφορηθούν από αλλού, δικαιούνται να ρωτήσουν τις εφημερίδες που αγόρασαν και τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων που παρακολούθησαν :

«Γιατί βρε μασκαράδες μας το κρύψατε; Γιατί κάνετε κατάχρηση της εμπιστοσύνης μας και αποφασίζετε για λογαριασμό μας τι θα διαβάσουμε και τι θα δούμε; Αν δεν μας μεταφέρετε μια τέτοια είδηση, τι θα μεταφέρετε; Ποια είναι η δουλειά σας απέναντι μας; Τι στο διάολο μέσα ενημέρωσης είστε, αν δεν ενημερώνετε; Τι σκατά δημοσιογραφία κάνετε; »

Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται η κακοδαιμονία της ενημέρωσης στην Ελλάδα: σε πολλές περιπτώσεις ΜΜΕ είναι διατεταγμένη, λογοκρίνεται και επιβάλλεται από κέντρα εξουσίας, με το αζημίωτο βέβαια.

Είναι από χρόνια γνωστό, ότι το πρόβλημα δημοσιογραφίας -και συνακόλουθα της ενημέρωσης- στη χώρα, είναι πρωτίστως πρόβλημα ιδιοκτησίας των ΜΜΕ. Αλλά, από τότε που κυβερνάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι και πρόβλημα εξαγοράς τους – όχι μόνο των ιδιοκτητών, αλλά και πολλών δημοσιογράφων- από την κυβέρνηση.

Το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο. Κανάλια, εφημερίδες και ιστοσελίδες, με ευρεία απήχηση, απέκρυψαν την κυριακάτικη αποκάλυψη της εφημερίδας Documento για τον στρατηγό Φλώρο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα δημοσίευσαν την δήλωση του ΓΕΕΘΑ για αυτή – και την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου- αλλά όχι τη βασική είδηση. Παγκόσμια πρωτοτυπία, απάντησης στο κενό- και δεν είναι η πρώτη φορά.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR