Στέλιος Κούλογλου: Κέντημα

Toυ Γ. Λακόπουλου

Ουσιαστικά προτρέπει τον Τσίπρα να ζητήσει …συγνώμη από τον Παπανδρέου, για όσα του καταλόγισε για το Μνημόνιο.

Ο Γιώργος Κύρτσος βρήκε ανταγωνιστή στο άθλημα «σπάω τα νεύρα του αρχηγού μου».

Ομότεχνός του- στη δημοσιογραφία και στην πολιτική – ο Στέλιος Κούλογλου τον συναγωνίζεται, με στοχευμένες βολές κατά Τσίπρα.

Καταρτισμένος δημοσιογράφος και από τους πιο δραστήριους ευρωβουλευτές στην τρέχουσα σύνθεση, έχει επίγνωση πως ότι λέει επιδέχεται ερμηνείας.

Το δοκίμασε ήδη τον Σεπτέμβριο, όταν βρήκε την εμφάνιση Τσίπρα στη ΔΕΘ «ισόπαλη» με τον Μητσοτάκη, μετά «από έναν ανιαρό αγώνα».

Η ιδέα του να άφηνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χάριν της προοδευτικής κυβέρνησης, «ανοικτό» το ενδεχόμενο να μην είναι Πρωθυπουργός αν κερδίσει τις εκλογές , δεν ήταν καλή.

Ο Τσίπρας πήρε ανάποδες και ο συνήθως χειραφετημένος ευρωβουλευτής έκανε την ανάγκη φιλοτιμία:

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ αποτελεί αναγκαιότητα να προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία μια προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

Η είσοδος του Γ. Παπανδρέου στη σκηνή- που έχει στοιχεία από την ιδέα να μείνει ανοιχτό το θέμα του επικεφαλής της προοδευτικής κυβέρνησης- προκάλεσε νέα αιρετική παρέμβαση εκ μέρους του Στέλιου.

Τη μια μέρα είδε την υποψηφιότητα Παπανδρέου σαν «μαμή στο πολιτικό σκηνικό» – και την επομένη του έδωσε και κατάλαβε:

«Η χρεοκοπία της χώρας το 2009 δεν οφειλόταν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στις δομικές αδυναμίες του ευρώ και της ελληνικής οικονομίας και κυρίως τη φαύλη διακυβέρνηση της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης που είχε προηγηθεί».

Προφανώς πριν τη «φαύλη» ΝΔ, υπήρχε η πανάρετη κυβέρνηση Σημίτη- με τον Παπανδρέου πρώτο τραπέζι πίστα- και παλιότερα οι άγιες κυβερνήσεις Κώστα Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου.

Κατά την κρίση του Κούλογλου ο φουκαράς ο Γιώργος απλώς «υποτίμησε την έκταση της οικονομικής κρίσης και έκανε λάθη όταν έσκασε η βόμβα στα χέρια του».

Αλλά «έχει τα σοβαρά ελαφρυντικά της έλλειψης εμπειρίας, συνολικά του πολιτικού προσωπικού».

Βάλτε και την «πολύ δύσκολη και επείγουσα κατάστασης που παρέλαβε».

Ούτε ο Παπανδρέου δεν διανοήθηκε τόσο ένθερμη υποστήριξη της επιλογής του να πάρει αποφάσεις για τις οποίες δεν είχε εντολή και να οδηγήσει τη χώρα σε διεθνή οικονομικό έλεγχο.

Η συνέχεια από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αφιερωμένη εξαιρετικά στον αρχηγό του.

«Με την εμπειρία του 3ου μνημονίου που αναγκάστηκε να δεχθεί και να διαχειριστεί, του κυνισμού των αδυσώπητων δανειστών, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραδεχθεί ότι αρκετές από τις κριτικές του εναντίον της τότε κυβέρνησης ήταν υπερβολικές».

Ουσιαστικά προτρέπει τον Τσίπρα να ζητήσει …συγνώμη από τον Παπανδρέου, για όσα του καταλόγισε για το Μνημόνιο.

Παραβλέποντας ότι το 3οΜνημόνιο δεν ήταν παρά αναπόφευκτη συνέπεια του πρώτου- και της χρεοκοπίας.

Το κέντημα της παρέμβασης είναι στο τέλος.

«Μια τέτοια παραδοχή θα διευκόλυνε την πορεία προς μια προοδευτική διακυβέρνηση».

Χωρίς τον γονυπετή Τσίπρα, βεβαίως.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR