Στέφανος Κασσελάκης: Τερατογένεση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Στον βαθμό που στα αίτια συντριβής του Τσίπρα, ήταν η αδυναμία του να απομονώσει τον Πολακισμό και τον παραγωγό του, ή τον Παππά, το αποτέλεσμα της Κυριακής συνιστά τερατογένεση: ο νικητής είναι μπροστινός του Πολάκη και του Παππά.

Πήρε τον σύντροφό του και τον σκύλο του και πήγε στο Θησείο για την τελευταία προεκλογική ομιλία.

«Your family, Farlie and I, love you immensely» του έγραψε ο Τάιλερ, που μπαίνει, μαζί του, στη ζωή μας.

Απήγγειλε ένα από τα συνηθισμένα κείμενα του παραλογισμού που αναφέρονται στα πάντα, χωρίς να λένε τίποτε.

Σε 48 ώρες τον ψήφισαν κάπου 65.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Τζουμάκας, με τη διαυγή διαδρομή και καθαρή πολιτική σκέψη, δεν πήρε ούτε 2.000.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με το σπουδαίο βιογραφικό και την ιδεολογική συνέπεια, μόλις 12.500.

«Μεταπολιτική», σχολίασε ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε την έξοδο της Ελλάδας από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς, ρύθμισε το χρέος και άφησε διαχειρίσιμη οικονομία, με γεμάτα ταμεία.

Ακριβώς το ίδιο θα έλεγε και Αλέξης Τσίπρας: η κυριαρχική εμφάνιση Κασσελάκη, αποτελεί το πέρασμα στη Μεταπολιτική.

Όχι με την έννοια που την ορίζει για τον εαυτό του ο Βενιζέλος – που πρέπει να έχει μείνει άφωνος.

Τι στο διάολο συμβαίνει εδώ πέρα; Η Καϊλή στην Ευρωβουλή, ο Κασσελάκης μια ανάσα από αρχηγός κόμματος και ο ίδιος στα αζήτητα.

Θα πάρει καιρό να ερμηνευθεί το «φαινόμενο Κασσελάκη», είτε πάρει τελικά την ηγεσία, είτε όχι.

Η ταυτότητα, η πνευματική ποιότητα, η προέλευση, οι επιδιώξεις και η κατάληξή του, μόλις τώρα αρχίζουν να αποκτούν ενδιαφέρον.

Στην περίπτωσή του, η πολιτική τιμωρεί τον εαυτό της, οι συριζαίοι τιμωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά παραδίδεται στη σκύλευσή της.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι η κρίση στον μετά Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθύτερη από όσο φαινόταν και θα συνεχίζεται για πολύ ακόμη.

Οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σκέπασαν την ουσία – που είναι απογοητευτική για το κόμμα που μέχρι πριν από τρεις μήνες διεκδικούσε να ξανακυβερνήσει.

Πρώτο: με βάση τους αριθμούς προσέλευσης στις κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτο κόμμα, μετά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερο. Με βάση τα πολιτικά και ιδεολογικά δεδομένα, αλλά και την ψυχολογία που δημιούργησαν οι προτιμήσεις όσων ψήφισαν, οσονούπω θα είναι και τρίτο κόμμα στη Βουλή – καθώς η διάσπαση είναι αναπόφευκτη.

Τρίτο. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ περάσει στον Κασσελάκη θα γίνει το δεύτερο κόμμα μετά το ΠΑΣΟΚ, με αρχηγό που δεν θα είναι βουλευτής.

Οι πιέσεις στον ακέραιο Όθωνα Ηλιόπουλο να παραιτηθεί, για να πάρει τη θέση του ο Κασσελάκης και η οικογένειά του, δεν πρόκειται να αποδώσουν.

Τέταρτο. Στον βαθμό που στα αίτια συντριβής του Τσίπρα, ήταν η αδυναμία του να απομονώσει τον Πολακισμό και τον παραγωγό του, ή τον Παππά, το αποτέλεσμα της Κυριακής συνιστά τερατογένεση: ο νικητής είναι μπροστινός του Πολάκη και του Παππά.

…Με όλο το σεβασμό στον Μιραμπό που έλεγε: «όταν οι πολλοί έχουν άδικο, οι πολλοί έχουν δίκιο…».

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR