Στα πρόθυρα μίας μεγάλης περιφερειακής σύγκρουσης

Του Μελέτη Ρεντούμη

Όλη η ανθρωπότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την προσπάθεια αντίστασης του ουκρανικού λαού στο να διασωθεί η χώρα τους από τον ξένο κατακτητή.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πολεμική επιχείρηση στην ιστορία της Ευρώπης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σηματοδοτώντας μια περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας και ενός ψυχρού πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης που δεν είναι ακόμη σαφές το που μπορεί να οδηγήσει. 

Αυτό που είναι εντυπωσιακό έστω και με καθυστέρηση, είναι το γεγονός ότι η ΕΕ αποκτά σταδιακά μια ενωμένη φωνή και αντίδραση όσον αφορά τις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στην Ρωσία για την εισβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Πλέον η Δύση μαζί με τις ΗΠΑ και την Βρετανία, έχουν αποφασίσει και εφαρμόσει πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις προς την Ρωσία όπως η αποσύνδεσή της από το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών Swift, γεγονός που θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο εμπόριο της Ρωσίας στο εξωτερικό, αλλά και την οποιαδήποτε πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στις ξένες χρηματαγορές. 

Αυτή την στιγμή όλη η παγκόσμια κοινότητα αναμένει με αγωνία την εξέλιξη της έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς αν η αντίσταση συνεχιστεί τότε η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ακόμα πιο βαραία οπλικά συστήματα, προκαλώντας συνολικά την Δύση με αυτή την επιθετική συμπεριφορά. 

Μάλιστα οι πρόσφατες απειλές κατά της Φινλανδίας και Σουηδίας, ότι θα αντιμετωπίσουν συνέπειες αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού και ανησυχίας στην δυτική συμμαχία, ακόμη και για την χρήση πυρηνικών από την ρωσική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις είναι δραματικές και αν δεν προκύψει άμεσα μια διαπραγμάτευση που μπορεί να οδηγήσει σε εκεχειρία και πιθανή λύση, οι πιθανότητες μιας μεγάλης περιφερειακής σύγκρουσης και ανάφλεξης στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης είναι πολύ πιθανή με απρόβλεπτες συνέπειες για την ειρήνη και την σταθερότητα σε όλη την Ευρώπη. 

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το βέβαιο είναι ότι μιλούμε ήδη για ένα κομβικό σημείο στην ευρωπαϊκή ιστορία, που σηματοδοτεί μία στρατηγική αναθεωρητισμού των υφιστάμενων συνθηκών, όπως έχουν προκύψει εδώ και δεκαετίες, με στόχο να ξαναγραφεί η ιστορία με διαφορετικούς όρους, που σημαίνει μία πιθανή αλλαγή συνόρων, πυροδοτώντας ένοπλες συγκρούσεις.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός