Στην Τουρκία η πόλωση δεν είναι πλέον μόνο πολιτική

Του Ραγκίπ Ντουράν

Η ετήσια έκθεση για το 2017 του Ελεγκτικού Συνεδρίου – επίσημη αρχή που κανονικά ελέγχει τα έσοδα και τα έξοδα του Κράτους, αλλά πλέον είναι ανίσχυρη, αποδεικνύει με επιχειρήματα και λεπτομέρειες τις σπατάλες της εξουσίας και ιδίως εκείνες του Προεδρικού Παλατιού. «Ένα παλάτι που πετάει δισεκατομμύρια», ήταν ο τίτλος της Κουμχουριγέτ.

Πράγματι, σύμφωνα με την έκθεση, οι δαπάνες του Παλατιού του Ερντογάν δεν έχουν πάψει να αυξάνονται από το 2015. «Η ημερήσια συνολική δαπάνη φτάνει το 1,8 εκατομμύρια τουρκικές λίρες», δηλαδή περίπου 254.000 ευρώ, εξηγεί η έκθεση. Επίσης, καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 51% στο σύνολο των δαπανών του Παλατιού των 1001 δωματίων.

Αυτό το παλάτι, που χτίστηκε αυθαίρετα κατά το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά μεσής της πρωτεύουσας σε έδαφος του δάσους Ατατούρκ είναι το επίκεντρο κάθε κυβερνητικής και πολιτικής δραστηριότητας.

Ενώ η Τουρκία βρίσκεται στο κατώφλι μιας μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης, σύμφωνα με όλα τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο Πρόεδρος Ερντογάν συμβουλεύει τους ψηφοφόρους του να μεταφέρουν «τα δολάρια και τα ευρώ που έχουν κρυμμένα κάτω από το μαξιλάρι (ήτοι στις ιδιωτικές τράπεζες)» στις εθνικές τράπεζες. Στις ομιλίες του δεν σταματά να καλεί τους πολίτες να κάνουν οικονομία.

Πρόκειται για μήνυμα που δεν αντιληφθεί βέβαια η πλειοψηφία του πληθυσμού, καθώς πάνω από 32 άνθρωποι, σχεδόν όλοι άνεργοι, έχουν αυτοκτονήσει από την αρχή του έτους. Αυτοί οι άνθρωποι κατέστησαν σαφές στις επιστολές που άφησαν ότι προτιμούσαν να πεθάνουν επειδή ήταν “αδύνατο να αγοράσουν ένα ρούχο για τον γιο τους” ή “αδύνατο να πληρώσουν τα χρέη τους”. Τα Εμπορικά Επιμελητήρια των μεγάλων πόλεων δήλωσαν επίσης ότι περισσότερο από το 40% των μικρομεσσαίων επιχειρήσεων χρειάστηκε να κλείσουν τα καταστήματά τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, χωρίς να υπολογίσουν τουλάχιστον 15 επιχειρήσεις που δήλωσαν επισήμως την πτώχευσή τους.

Η πολυτέλεια και οι γιγάντιες εκδηλώσεις κυριαρχούν στους τίτλους των κυβερνητικών ΜΜΕ. Ο Ερντογάν επαναλαμβάνει διαρκώς ότι δεν υπάρχει κρίση και ότι πρόκειται γιαι εφεύρεση ή επίθεση ξένων δυνάμεων. Αστυνομικοί, πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών, σωματοφύλακες και στρατιώτες διαμορφώνουν έναν στρατό 6.000 (!) ανθρώπων που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του Μοναδικού Ανθρώπου.

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), που ασχολείται με τα τζαμιά, τους ιμάμηδες και με ευρύτερα ζητήματα σχετικά με τη θρησκευτική λατρεία, έχει έναν προϋπολογισμό της τάξης των 6,8 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου 980.000 ευρώ!). Η Διεύθυνση ξόδεψε το 2017 επιπλέον 7 δισεκατομμύρια τούρκικες λίρες.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο στην ετήσια έκθεσή του σε άλλο σημείο αποκαλύπτει πολλές παρατυπίες στα βιβλία της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων. «Θα προσπαθήσουμε να τις επιλύσουμε», απάντησε απλά η Διεύθυνση.

Οι επίσημες μετρήσεις ανεβάζουν τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού στο 24,52%. Φυσικά, το σύνολο των τιμών των τροφίμων, όπως και των υπολοίπων υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 20% μόνο το τελευταίο τρίμηνο. Με την τουρκική λίρα να έχει χάσει το 50% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ από τον Ιανουάριο του 2018, το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, με εξαίρεση την μικρή μειονότητα των πολιτικών και οικονομικών ηγετών της χώρας, υποφέρει από την οικονομική κρίση.

Όλοι οι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης έχουν αποδειχθεί λάθος και ότι ο πληθωρισμός και οι τιμές θα αυξηθούν σταδιακά τους επόμενους τρεις μήνες. Οι ακαδημαϊκοί ή οι δήθεν οικονομολόγοι, που πρόσκεινται στην εξουσία, ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μια προσωρινή αναταραχή που θα κρατήσει μόνο ένα χρόνο! Αυτοί αντιμετωπίζουν την πολιτική και την οικονομία ως δύο εντελώς ανεξάρτητες μεταξύ τους παραμέτρους, ενώ η τρέχουσα οικονομική κρίση δεν είναι παρά αποτέλεσμα των κακών πολιτικών του Παλατιού, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Στα καφενεία ακούμε πολλές συζητήσεις ανάμεσα στους πρώην ψηφοφόρους του Ερντογάν: «Αρχικά ήταν καλός. Πλέον όμως όχι. Δεν θα τον ψηφίσω ποτέ ξανά», λέει ένας. «Εάν γίνουν ξανά εκλογές», παρατηρεί ο διπλανός του.

 [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]

ΑΠΟ ΤΟ TVXS