Στ. Κοντονής: Απολωλός

Του Γ. Λακόπουλου

Το περιεχόμενο της υπερ-προβληθείσας συνέντευξης Κοντονή στα ΝΕΑ- που κάνουν τη δουλειά τους φυσικά- είναι ένας ακόμη λόγος για να επαναξιολογήσει ο Αλέξης Τσιπρας την συμπεριφορά ενός στελέχους του κόμματος του, στο οποίο ανέθεσε κυβερνητικά  αξιώματα.

Επιτιθέμενος από αντίπαλη εφημερίδα στο -πρώην πλέον -κόμμα του κοπιάρει όσα αρμόζουν σε πολιτικούς που κάνουν  καριέρα για την καριέρα και πάντως όχι σε στέλεχος της Αριστεράς. 

 Ένας πολιτικός, που πήρε μάλλον περισσότερα από όσα θα φαντάζονταν όταν έμπαινε στη  Βουλή 2012, δεν νοείται να εκδικείται επειδή ο Πρωθυπουργός ασκώντας  αναφαίρετο προνόμιο του τον αντικατέστησε.  Κακό πρότυπο πολιτικού- που δεν κατάφερε μάλιστα να υπερασπιστεί ούτε  την έδρα του.

Ένας άλλος λόγος για να ξαναδιαβάσει ο Τσίπρας την διαδρομή του Κοντονή δίπλα του  ήταν ήδη ότι έσπευσε σ’ αυτόν δυο μέρες προτού δημοσιοποιήσει την απόφασή του για θορυβώδη παραίτηση. Μυρίζει ξεκάρφωμα για προμελετημένη κίνηση.

Δεν ήταν πολιτικός πρώτης γραμμής. Ούτε ο Τσίπρας τον έβλεπε έτσι, αν αληθεύει ένας διάλογος μαζί του που δημοσιοποίησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν τέλειωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά του έδωσε την ευκαιρία να γίνει, όταν του εμπιστεύθηκε δυο κρίσιμα υπουργεία. 

Δεν μπορεί να πει κανείς πως τον δικαίωσε. Ειδικά σε ό,τι αφορά το υπουργείο  Δικαιοσύνης υπήρξε ένας από τους τρεις που όταν ήλθε η ώρα των εισαγγελέων για το σκάνδαλο Νοβάρτις, με τις δημόσιες αναφορές του, έδωσε πάτημα σε όσους επρόκειτο να ερευνηθούν νομίμως να μιλούν για πολιτική δίωξη.   

Είναι ο τρίτος λόγος για να προβληματισθεί ένας  πρώην πρωθυπουργός που είχε αρχηγό της Αστυνομίας άνθρωπο του Μητσοτάκη και αρχηγό του Στρατού κάποιον που ο Μητσοτάκης έκανε υφυπουργό.

 Είναι φανερό ότι  ο Κοντονής  και με όσα λέει στα ΝΕΑ περνάει απέναντι. Δεν είναι ούτε ο πρώτος και μάλλον δεν θα είναι και ο τελευταίος που διαφώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ και άρχισε να πυροβολεί τον Τσίπρα. Το κάνουν ήδη οι Λαφαζάνηδες, ο Βαρουφάκης και  άλλοι. Αλλά κανείς δεν τους συνδέει με την ΝΔ για να βγει από τη δύσκολη θέση σε συγκεκριμένο θέμα.

Ο Κοντονής είναι ο πρώτος από τον ΣΥΡΙΖΑ που πετάει πέτρες στο παλιό του σπίτι από το μπαλκόνι της Δεξιάς. Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι η υπερπροβολή των ημερών είναι και το κύκνειο άσμα του.

 Έγινε σκεύος ηδονής της ΝΔ. Τα ΜΜΕ της τον χειρίζονται ως σημαντικό πρόσωπο, αλλά μιας χρήσης. Και εν τω μεταξύ διασύρθηκε ως νομικός, για όσα είπε για τον Ποινικό Κώδικα. Κανείς δεν του έδωσε από νομική σκοπιά δίκιο για όσα είπε για τον διάδοχο του Μιχ. Καλογήρου.

Ο Κοντονής έχει πίσω του την ανάμνηση του σεμνού και  αξιοπρεπούς ανθρώπου.  Θα μπορούσε να τη διατηρήσει ακόμη και όταν ο Τσίπρας τον έστειλε ευλόγως να κόψει ρόδα μυρωμένα κρίνους, ανθούς και πασχαλιές.

Αλλά με τη συμπεριφορά του έκτοτε το μόνο ελαφρυντικό για να συγκρατηθεί η   οργή των πρώην συντρόφων του είναι να θεωρηθεί απολωλός πρόβατο…