Σχέδιο για μια προοδευτική πλειοψηφία

Φωτό: ΑΠΕ- ΑΜΠΕ

Του Χάρη Τσιόκα

Αυτή την περίοδο που ο αναγκαίος αντιπολιτευτικός λόγος ολοένα και περισσότερο εκχωρείται σε άλλα μη πολιτικά κέντρα, είναι θετικό για την δημοκρατία, την πραγματική οικονομία, την κοινωνία και το μέλλον της Ευρώπης, να διοργανώνονται εκδηλώσεις διαλόγου για την προγραμματική ανασυγκρότηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης σε πλειοψηφική βάση.

Ο διάλογος όμως πρέπει να αναφέρεται στο προγραμματικό πλαίσιο ενότητας στόχων των δυνάμεων που συγκροτούν την κοινωνία, την πραγματική οικονομία, τις ανάγκες της χώρας και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Αταλάντευτος προσανατολισμός πρέπει να είναι:

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ! Αυτή είναι η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΧΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ!

 Και μ’ αυτή την έννοια είναι το ίδιο σημαντική- όπως και άλλες παλαιότερα- και η πρωτοβουλία των στελεχών που δραστηριοποιήθηκαν στο παρελθόν όχι μόνο στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού αλλά και σε σχηματισμούς και της άλλης ανανεωτικής ή όχι αριστεράς.

Γιατί η γνώση, η εμπειρία όλων των πολιτικών ρευμάτων, χωρίς επετηρίδες και τις σειρήνες του ευκαιριακού εντυπωσιασμού, είναι χρήσιμο να συμβάλουν με όρους αυτοτέλειας ώστε να γίνονται κατανοητές , οι αντίθετες επιδιώξεις του συντηρητικού από τον προοδευτικό πόλο στην κοινωνία και την οικονομία.

Γι’ αυτό πρέπει να γίνεται σαφείς πως είναι χρήσιμο να εργάζονται όχι απλά για την συμμαχία ενός προοδευτικού πόλου, αλλά για τη διαμόρφωση κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας σε προγραμματική βάση.

Και αυτό πρέπει χωρίς ηγεμονισμούς, μικρομεγαλισμούς και με σεβασμό στους συσχετισμούς της λαϊκής ετυμηγορίας.

*Πρώην βουλευτής