Σύνταγμα: Από παιδί και από Κατρούγκαλο μαθαίνεις την αλήθεια;

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΘα ήταν μια απλή συνέντευξη χωρίς κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσία του Γιώργου Κατρούγκαλου στην εφημερίδα Real Νews, αν μέσα σε όσα είπε για το Σύνταγμα, ως αρμόδιος χειριστής εκ μέρους της κυβέρνησης, δεν μιλούσε για “μετάβαση στη Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία”: “Θωράκιση του πολιτεύματος απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντεπανάσταση” και “επανεκκίνηση και ανάταξη του πολιτικού συστήματος αποτελεί κατεξοχήν κρίσιμο εθνικό θέμα, για το οποίο μπορεί να προκηρυχθεί δημοψήφισμα”.

Αυτές οι διατυπώσεις, ειδικά αν συνδυαστούν μεταξύ τους, δείχνουν να υποκρύπτουν σκέψεις διαφορετικές από αυτές που έχει διατυπώσει ο Πρωθυπουργός, ως φορέας της λαϊκής εντολής για το Σύνταγμα. Υποδηλώνουν διάθεση για καθεστωτικές μεταβολές.

Η διατύπωση “νεοφιλελεύθερη αντεπανάσταση” του υπουργού αφορά την οικονομική πολιτική. Και αυτή η πολιτική δεν μπορεί να μπαίνει στις διατάξεις ενός Συντάγματος. Η οικονομική πολιτική ασκείται κατά τον τρόπο που προτείνεται από τα κόμματα και εγκρίνει εκλογικό σώμα. Συνταγματική δέσμευση για τη μια ή την άλλη εκδοχή της δεν μπορεί να υπάρχει.

 Αλλιώς δεν μιλάμε για αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά για ανατροπή του. Ή για αντιγραφή των Συνταγμάτων άλλων εποχών σε άλλες χώρες που προεξοφλούσαν τον “σοσιαλιστικό χαρακτήρα” τους. Στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία αυτά επαφίενται στη λαϊκή ετυμηγορία. Και τέτοιου είδους εντολή δεν έχει πάρει η σημερινή κυβέρνηση, ούτε τη ζήτησε άλλωστε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει στο δημόσιο διάλογο το θέμα του Συντάγματος και δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται διάφορες ανοησίες. Όπως για παράδειγμα να κηρυχτεί Συντακτική η επομένη Βουλή. Το έχουν προβάλει ακόμη και κάποιοι φιγουρατζήδες του ΠΑΣΟΚ για να κάνουν εντύπωση και ας μην έχουν ιδέα για το τι ακριβώς λένε.

Από την πλευρά της σημερινής συμπολίτευσης έχουν ακουστεί απίστευτες ακρότητες, όπως η αξιοποίηση του Συντάγματος για αλλαγές στην κοινωνία ή και για την επιβολή καθεστώτος υπέρ του λαού. Σ’ αυτό το τουρλουμπούκι ο Γιώργος Κατρούγκαλος έδειχνε να τοποθετείται υπέρ της Αναθεωρητικής Βουλής αποκρούοντας τις θεωρίες για Συντακτική. Ωστόσο η συσχέτιση του Συντάγματος με τον ..νέοφιλελευθερισμό δείχνει άλλες προθέσεις.

Συντακτική Βουλή, -ή Εθνοσυνέλευση- είναι αυτή που εγκρίνει νέο Σύνταγμα και άλλο πολίτευμα. Αντίθετα η αναθεωρητική δεν θίγει τις θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και αλλάζει διατάξεις του κατά τον τρόπο που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει.

Ένα από αυτά που προβλέπει είναι ότι η τήρηση του επαφίεται στον πατριωτισμό των πολιτών. Αλλά αυτό καταλύεται αν μιλάμε για αλλαγές σαν αυτές που συζητούν κάποιοι στο Σύριζα. Ή που υπονοεί ο Κατρούγκαλος αναφερόμενος στη Δ’ Ελληνική Δημοκρατία.

Για να περάσουμε σ’ αυτή τη Δημοκρατία προϋποτίθενται κάποιες ανατροπές που δεν υφίστανται και δεν προβλέπεται να υπάρξουν. Αντίθετα το ζητούμενο για τη χώρα είναι να μην υπάρξουν και αυτό εγγυάται το πολιτικό της σύστημα. Του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανόμενου, ειδικά τώρα που κυβερνάει.

Αν μπροστά μιλάνε για αναθεώρηση του Συντάγματος και πίσω σχεδιάζουν προσαρμογή του στην κομματική ιδεολογία είναι άλλο θέμα. Όπως άλλο είναι να χρίζουν την επόμενη Βουλή αναθεωρητική, αλλά να υπολογίζουν ότι στην πράξη θα τη μετατρέψουν σε συντακτική.

Επειδή αυτά δεν είναι θέματα του Κατρούγκαλου, αλλά του Πρωθυπουργού θα πρέπει, όταν μιλήσει για το Σύνταγμα, σ’ αυτό το θέμα να είναι ξεκάθαρος. Ο καταστατικός χάρης της χώρας δεν μπορεί να ενσωματώσει το …καταστατικό ενός κόμματος!