Σώστε με και πάρτε τα όλα! – Ο Μητσοτάκης στα πόδια των Αμερικανών

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Προσφέρει ό,τι του ζητείται, με αντάλλαγμα την παραμονή του στην κυβέρνηση.

Ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης , περιέγραψε στον φίλο του εκδότη Κωστή Χατζηκωστή ως μειοδοτική τη συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των Αμερικανών.

Tόσο στο Κυπριακό, όσο και στο Αιγαίο, ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες ο απερχόμενος Πρωθυπουργός υπέταξε ζωτικά εθνικά συμφέροντα σε αμερικανικές αξιώσεις που εξυπηρετούν την Τουρκία.

Το θέμα μετέφερε στο ελληνικό κοινό η «Εστία» με την υπογραφή του διευθυντή της Μαν. Κοττάκη.

Σε άλλη περίπτωση θα είχε ακολουθήσει πολιτικός σεισμός. Η αντιπολίτευση θα είχε σύρει τον Μητσοτάκη στη Βουλή για εξηγήσεις, και αν δεν ήταν πειστικές θα ακολουθούμε μομφή για την αποπομπή του.

Το κόμμα του, η ΝΔ, θα τον έστησε στον τοίχο για να διακριβώσει αν πράγματι παράκαμψε την εθνική γραμμή, που αποτελεί πάγια επιλογή του κόμματος από την ίδρυσή του.

Τα ΜΜΕ ανεξαρτήτως, πολιτικού προσανατολισμού, θα έσπευδαν να ρίξουν φώς στην καταγγελία. Θα έκαναν ρεπορτάζ στις τέσσερις πρωτεύουσες, θα ζητούσαν δηλώσεις από τον Αναστασιάδη, τον Μητσοτάκη, τον Χατζηκωστή. Το θέμα θα απασχολούσε την κοινή γνώμη για μεγάλο διάστημα.

Στην Ελλάδα της λίστας Πέτσα και της άβουλης αντιπολίτευσης, δεν κουνήθηκε φύλο. Λέγεται ότι ο Αναστασιάδης αγνόησε τη σφοδρή αντίδραση από την πλευρά του Μητσοτάκη και περίμενε τρεις μέρες για να πάρουν στην Ελλάδα το θέμα στις πλάτες τους τα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση.

Όταν είδε ότι το ενταφιάζουν, έκανε μια διόλου πειστική διάψευση και όταν ο Χατζηκωστής επέμενε σε όσα αναφέρει στο βιβλίο του, δεν επανήλθε.

Εν τω μεταξύ, η ανάγκη του Κύπριου εκδότη να υποβληθεί σε εγχείρηση, ανέβαλε για λίγο την έκδοση του συνταρακτικού βιβλίου, την οποία θα αναλάβει για την Ελλάδα εκδοτικός Οίκος της Θεσσαλονίκης.

Ουσιαστικά η καταγγελία για πλήρη υποτέλεια Μητσοτάκη στις αμερικανικές υποδείξεις, προς βλάβη της Ελλάδας και της Κύπρου παραμένει και ζητούνται απαντήσεις.

Εν τω μεταξύ – από την Εστία και τον Κοττάκη πάλι- έριξε νέα βόμβα για την συμπεριφορά Μητσοτάκη έναντι των Αμερικανών. Η εφημερίδα αποκαλύπτει πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζ. Τσούνη.

Όχι όμως για θέμα που σχετίζεται με το εθνικό συμφέρον όπως θα περίμενε κανείς. Το αντίθετο, πρόκειται για εθνική ταπείνωση: ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξίωνε δημόσια δήλωση του Αμερικανού πρέσβη ότι η καλή πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων εξαρτάται από την επανεκλογή του.

Σαν να είναι υπάλληλος τον Αμερικανών μάλιστα διαμαρτυρήθηκε για επαφές τους με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, διεκδικώντας ο ίδιος το μονοπώλιο της προτίμησής τους.

Προφανώς ο ξένος πρέσβης τον έβαλε στη θέση του και ίσως ντράπηκε για την ελληνική καταγωγή του.

Καθώς το επεισόδιο δεν διαψεύσθηκε, ο σημερινός Πρωθυπουργός διέπραξε ατόπημα ζητώντας από τον εκπρόσωπο μιας ξένης δύναμης να τον συνδράμει στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα.

Δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο, εκτός από το εξευτελιστικό «ιδού ο στρατός σας» του Κανελλόπουλου προς τον Πιουριφόι μετά τον Εμφύλιο.

Ωστόσο δεν αντέδρασε ούτε αυτή τη φορά η αντιπολίτευση. Δεν βρέθηκε επίσης κάποιος από τη ΝΔ, να ζητήσει εξηγήσεις για αυτή τη συμπεριφορά που δείχνει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να εκλιπαρεί τους Αμερικάνους «σώστε με πάρτε τα όλα».

Στην πραγματικότητα προσφέρει ό,τι έχει απομένει. Ηδη επί των ημερών του η ελληνική επικράτεια έχει μετατραπεί σε αμερικανικό αμπέλι, στο οποίο εγκαθιστούν βάσεις, και αναπτύσσουν οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, χωρίς ελληνικό έλεγχο, αλλά και χωρίς κανένα αντάλλαγμα προς την Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε από την επίσκεψή του στον Μπους ότι προτίθεται να τους προσφέρει τη χώρα, όταν δήλωσε «δεδομένος και προβλέψιμος» σύμμαχος.

Επί των ημερών του Μπάιντεν οργανώθηκε η εμφάνισή του στο Κογκρέσο, όπου ο ίδιος έκανε μια υποτιμητική για πρωθυπουργό ανεξάρτητης χώρας εμφάνιση, με ικεσίες , πλήρη ευθυγράμμιση και παράδοση γης και ύδατος.

Η σπουδή του να καταστεί «πιονέρος» του ΝΑΤΟ στο Ουκρανικό και ο συντονισμός του με τα αμερικανικά συμφέροντα, έδειξαν ότι η πολιτική που ακολουθούσε η Ελλάδα εγκαταλείπεται.

Οι υποχωρήσεις που έκανε ο Σημίτης, και οι αντιλήψεις περί «φιλίας» που έχε ο Γ. Παπανδρέου, είναι αθώες κινήσεις μπροστά στον τρόπο με τον οποίο εκπροσωπεί την Ελλάδα ο Μητσοτάκης.

Πρόκειται για ευθεία υποχώρηση της ελληνικής πολιτικής έναντι των αξιώσεων που προβάλουν οι Αμερικάνοι, για λογαριασμό των Τούρκων θέματα που αφορούν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο Μητσοτάκης προσφέρει ό,τι του ζητείται, με αντάλλαγμα την παραμονή του στην κυβέρνηση.

Είναι παλαιά πρακτική των κυβερνήσεων της Δεξιάς, που ανέτρεψε παροδικά ο Κ. Καραμανλής. Την επαναφέρει ο Μητσοτάκης με τρόπο που δεν τιμά το ρόλο του ως πρωθυπουργού χώρας, της οποίας οι αποφάσεις λαμβάνονται στην πρωτεύουσά της.

AΠΟ ΤΟ ΙΕΙDISEIS.GR