Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο άνθρωπος που έκανε Κυριάκο τον Μητσοτάκη

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)Όταν ο Κώστας  Μητσοτάκης βρέθηκε  μπροστά  στην επιθυμία του γιου του να θέσει υποψηφιότητα  για την ηγεσία της  ΝΔ  αντί της  κόρης του, παρήγγειλε δημοσκόπηση  προτού αποφασίσει  σε ποιον θα δώσει τη συγκατάθεση του. Τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά υπέρ της Ντόρας. Αλλά την ίδια μέρα ο γιος  ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Εκείνη τη στιγμή παίχθηκε -ή αποφεύχθηκε από άλλη άποψη- η ελληνική εκδοχή του δράματος  “Μίλιμπαντ  εναντίον Μίλιμπαντ”. Λέγεται ότι ο άνθρωπος που  μετέτρεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πολιτικό με σθένος  και αποφασιστικότητα, για να φτάσει ως την “αδελφοκτονία”, ήταν κάποιος  που μόλις είχε γνωρίσει: ο  Τάκης Θεωδωρικάκος. Μέχρι στιγμής ίσως ο πιο επιτυχημένος σύμβουλος πολιτικού αρχηγού όλων  των εποχών…

Ακριβείς ή όχι αυτές οι διαδόσεις για τα εσωτερικά της  οικογένειας η αλήθεια είναι ο επικοινωνιακός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη κάποια επιτεύγματα, δίπλα στον πρόεδρο της ΝΔ- ιδιότητα που μάλλον σ’ αυτόν οφείλει ο Κυριάκος.

 Πρωτίστως  τον έπεισε να εμφανιστεί  χωρίς το στίγμα  του “Μητσοτακισμού” που έκανε την κομματική βάση της  ΝΔ το 2009 να  προτιμάει  ακόμη και τον  Αντώνη Σαμαρά, που έριξε την κυβέρνησή της, αντί της Ντόρας.  Σήμερα όσοι  μιλούν για τον  αρχηγό της  αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν κατά  νου περισσότερο τον Κυριάκο και λιγότερο τον Μητσοτάκη.

Ο Θεοδωρικάκος τον  τροφοδότησε με επικοινωνιακό  λογισμικό που άλλαξε τελείως τη ρητορική του ώστε από την μια να σκεπάζει την ατζέντα που προσπαθεί να του επιβάλει ο Αντώνης Σαμαράς και από την άλλη τις  απωθητικές ακρότητες του Άδωνι Γεωργιάδη και να εμφανίζεται ως κεντρώος και διαλλακτικός – ενώ μάλλον δεν είναι, το δεύτερο τουλάχιστον.

 Το πλεονέκτημα αυτής της ρητορικής είναι  ότι επιτρέπει στον Κυριάκο να μην υπερασπίζεται  πολιτικές θέσεις που  θα περιόριζαν το ακροατήριο του,  αλλά να εμφανίζεται με συνθήματα ευρύτερου βεληνεκούς. Έτσι μπορεί ο Άδωνις να σκέφτεται ότι δεν θα ήταν άσχημα να μπουν στη φυλακή οι κομμουνιστές  και ο Βορίδης να  κουβαλάει στο προφίλ του το τσεκούρι και τη  “Νεολαία του Παπαδόπουλου”.

Μπορεί  οι νεοδημοκράτες στον χώρο των επιχειρήσεων να ψιθυρίζουν ότι “θα διώξει 200.000 δημοσίους υπάλληλους και θα μειώσει τους φόρους”, αλλά ο Κυριάκος θεωρείται σύγχρονος και απελευθερωμένος πολιτικός. Βλέπει μπροστά και απευθύνεται στο κέντρο.  Έργο Θεοδωρικάκου.

Ο ίδιος έλεγε σε κυριακάτικη εφημερίδα  ότι ο εργοδότης του “φέρνει τον ορθολογισμό, την κοινή λογική, το ρεαλισμό αλλά πάνω από όλα, την αλήθεια και την πραγματική ελπίδα” . Αυτά βέβαια δεν  τρώγονται. Αλλά ακούγονται τόσο καλά ώστε απωθούν ερωτήματα για το  τι θα έκανε ο Μητσοτάκης με το Μνημόνιο, την τρόικα, τις περικοπές  εισοδημάτων και τις λοιπές  επώδυνες απαιτήσεις των δανειστών που λούζεται σήμερα ο Τσίπρας – αλλά δεν θα αλλάξουν με τον διάδοχό του.

Στον Θεοδωρικάκο αποδίδεται επίσης και η ιδέα να ζητάει εκλογές ο Κυριάκος-,σχεδόν από της ημέρα της ανάδειξης του  στην ηγεσία τη ΝΔ-, ώστε ο Πρωθυπουργός να μην τις κάνει για να μη φανεί ότι σύρεται. Τουλάχιστον μέχρι να αλλάξουν τα εσωκομματικά πράγματα στη ΝΔ.

Άλλωστε όσο μακρύτερα οι εκλογές, τόσο λιγότερο Μνημόνιο για τη ΝΔ, αν κερδίσει. Ο ίδιος ο Θεοδωρικάκος όταν δηλώνει ότι “η μόνη περίπτωση για να αποφύγουμε νέα μνημόνια είναι να γίνουν ώρα εκλογές και να αναλάβει  πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκη -με μια ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση να σώσουν την κατάσταση την τελευταία στιγμή”  δεν πιστεύει ότι επίκεινται εκλογές.

Το λέει με τόση αυτοπεποίθηση ώστε κανείς δεν το συνδέει με την καρικατούρα που ανακοινώθηκε ως …σκιώδης κυβέρνηση και τι θα σημαίνει να “αναλάβει τώρα”. Η  επίδειξη αυτοπεποίθησης είναι ο μανδύας με τον οποίο έντυσε τον  πρόεδρο της ΝΔ στη δημόσια παρουσία του.

Καθώς τα φυσικά επικοινωνιακά χαρίσματα δεν είναι το καλύτερο προσόν του, πήρε  ρίσκο. Το ξεπερνάει “γκαζώνοντας” περισσότερο. Δε διστάζει να κάνει λόγο για …”δεύτερη μεταπολίτευση, που βιώνουμε“, ντύνοντας το προφίλ του Κυριάκου με στοιχεία  “εθνικού” ηγέτη- όταν δεν έχει πείσει τους Καραμανλικούς, του Σαμαρικούς , τον Μεϊμαράκη  και τη …Ντόρα.

Συνθήματα ξεπατικωμένα από το παλαιό ΠΑΣΟΚ  όπως  “νέος πατριωτισμός” επιστρατεύονται ως προωθητική δύναμη υπέρ ενός πολιτικού  που έχει το μειονέκτημα της δυναστείας, αλλά δηλώνει ότι.. δεν το έχει.

Ο Λαλιώτης της ΝΔ

Δυσκολεύεται κανείς να  πιστέψει ότι ο άνθρωπος που  συμβουλεύει τον  αρχηγό της Δεξιάς και λέει  ότι “δεν υπάρχουν  διαχωριστικές γραμμές” ή  “δεν υπάρχει λόγο να χωριζόμαστε σε αριστερούς και δεξιούς”  -και  διαμορφώνει πολιτικές πλατφόρμες με τον αθώο τίτλο “συμφωνία αλήθειας”-  ήταν  …  γραμματέας της ΚΝΕ!

Στα 54 του σήμερα ο  Πειραιώτης, από το Κερατσίνι, έχει τη διαδρομή του με τα σλάλομ της και τις επιτυχίες της.   Κνίτης από την εφηβεία του, αποφοίτησε από την  Ιωαννίδειο Σχολή,  σπούδασε Παιδαγωγικά στο Καποδιστριακό, έκανε  μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνιολογία. Υπήρξε αντινομάρχης Πειραιά και συμπλήρωσε τις “σπουδές” στη “Μεγάλη του Γένους σχολή”: δίπλα στον Κώστα Λαλιώτη.

Για έξι χρόνια υπήρξε συνεργάτης του και από εκεί ενδεχομένως ξεσήκωσε τις αντιλήψεις για επιθετική επικοινωνία που τον έκαναν σήμερα επισήμως Υπεύθυνο Στρατηγικής της ΝΔ. Από αυτή την άποψη είναι  ο “Λαλιώτης του ΝΔ”, στην  οποία βρέθηκε μετά  από τη σταδιοδρομία του ως δημοσκόπου με την εταιρία GPO. Της  οποίας μέτοχος ήταν και ο απαραίτητος … Καλογρίτσας, ο υιός  για την ακρίβεια. Από κει βρέθηκε σε ενημερωτική εκπομπή του Μέγκα και μάλλον χάρη σ’ αυτήν- την εκπομπή – οφείλει τις συστατικές επιστολές του στον Μητσοτάκη.

“Ο Κυριάκος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα» είπε σε κάποια στιγμή. Αυτό παίζεται. Το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος υπήρξε ο κατάλληλος άνθρωπος στη κατάλληλη στιγμή για τον Κυριάκο.