Τάπα των Ευρωπαίων στη στρατηγική Μητσοτάκη η αξιολόγηση

Του Γ. Λακόπουλου

Όλα τα καλά παιδιά βγήκαν στη γύρα για να εξηγήσουν στο κοινό τους ότι η συμφωνία στο Γιουρογκρουπ της Δευτέρας  ήταν «άνευ όρων παράδοση του Τσίπρα». Ο οποίος «είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις  και όπου νάναι πέφτει», όπως εξηγούσε ο γκουρού της μηχανής προώθησης του Κυριάκου. Γι’ αυτούς η αξιολόγηση χάνεται…

Βέβαια και οι κυβερνητικοί από την πλευρά τους προσπάθησαν να κρύψουν ό,τι δεν συμφέρει πολιτικά την κυβέρνηση από τη συμφωνία και να υπερτονίσουν ό,τι τη βολεύει. Συμβαίνουν αυτά με τους μηχανισμούς που από πλευράς επικοινωνίας έχουν μείνει στη δεκαετία του ‘60.

Ωστόσο, πέρα από όσα λένε οι εκατέρωθεν προπαγανδιστές, η ουσία είναι μια: η αξιολόγηση ξεκόλλησε. Αυτή η ουσία έχει συνέχεια: η κυβέρνηση προλαβαίνει το 2017. Αυτό  έχει πολιτικές συνέπειες: τινάζει στην αέρα την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτή η στρατηγική είχε βασιστεί στη διαρκή αναβολή της αξιολόγησης ώστε τα οικονομικά στοιχεία του τρέχοντος έτους να είναι καταστροφικά για την κυβέρνηση. Θα ήταν καταστροφικά και για τη χώρα φυσικά ,αλλά αυτό έχει πάψει να τους απασχολεί: το παν είναι η εξουσία. Αλλά την πάτησαν. Ακόμη και ο ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος της ΝΔ είπε ότι «είναι βήμα στη σωστή κατεύθυνση».

Από πολιτική άποψη πρόκειται για αποδοκιμασία των Ευρωπαίων, όχι μόνο στις επιδιώξεις, αλλά και στη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όταν όλοι -από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μέχρι τον Μοσχοβισί – έλεγαν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ικανοποιητική –και γι’ αυτό πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, αυτός έλεγε το αντίθετο. Και υπέθαλπε στο κόμμα του τις φωνές που έλεγαν να μην κλείσει η αξιολόγηση αλλά να γίνουν εκλογές. Για μια φορά ακόμη ο Άδωνις Γεωργιάδης τον παρέσυρε στη γραμμή του και τον πήρε στο λαιμό του.

Η κακή -για τον πρόεδρο της  ΝΔ- μέρα από το Βερολίνο φαίνεται. Η παρουσία του στη γερμανική πρωτεύουσα συνοδεύτηκε από κάποιες ενδείξεις που θα έπρεπε να τον προβληματίζουν: το κλίμα δεν ήταν καθόλου εχθρικό για την ελληνική κυβέρνηση – εκτός από όσα είπε αυτός! – και  δεν ήταν καθόλου ενθουσιώδεις για τον ίδιο.

Η Άνγκελα Μέρκελ τον δέχθηκε στα κομματικά γραφεία και όχι στην Καγκελαρία. Ο Σόιμπλε δεν δέχθηκε ούτε να φωτογραφηθεί μαζί του, ενώ και οι δυο απέφυγαν  να κάνουν δηλώσεις. Σα να έκαναν αγγαρεία. Οι πολιτικοί παρατηρητές κατάλαβαν ότι τον υποδέχθηκαν ως αρχηγό ενός ελληνικού κόμματος και όχι ως εν αναμονή πρωθυπουργό.

Ωστόσο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον αγνόησε το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε στις Βρυξέλλες και  την ανάγκη να προχωρήσει η αξιολόγηση και εμφανίσθηκε στην ελληνική Βουλή σα να είχε πείσει τους Γερμανούς για την ανάγκη  να …διαδεχθεί αμέσως το Τσίπρα. Λες και τους πέφτει λόγος… Αλλωστε  και στο Βερολινο  οπως και σε όλα τα κέντρα αποφάσεωνν δεν υπάρχει σενάριο κυβερνητικήκς αλλαγής στην Ελλάδα, ως το τέλος του Μνημονίου.

Διστακτικά οι συνεργάτες του άρχισαν να διαρρέουν στα ΜΜΕ ότι επέστρεψε στην Ελλάδα με την αίσθηση ότι επίκειται Grexit όσο συνεχίζεται η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά …υποσχέθηκε να το αποτρέψει. Ένα συγκεκριμένο μιντιακό σύστημα έσπευσε να τον στηρίξει σ’ αυτό και τα έκανε χειρότερα.

Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ο Βόλφρανγκ Σόιμπλε έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στον πρόεδρο της ΝΔ. Δήλωσε ότι η Ελλάδα πάει καλά και απομακρύνθηκε από τις θεωρίες του Grexit. Κοντολογίς το στόρι που πήγε να πλασσάρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακυρώθηκε από εκείνους στους οποίους προσπαθούσε να το αποδώσει.

Λίγα 24ωρα μετρά το άκομψο «ψηστήρι» που προσπάθησε να κάνει στους Γερμανούς και δι’ αυτών στους Ευρωπαίους- τοποθετούμενος ευθέως εναντίον της  χώρας,  αποδίδοντας τις ευθύνες για την αξιολόγηση αλλά και το… προσφυγικό στην κυβέρνηση της, οι συνομιλητές του  άρχισαν να εξυμνούν τις  κυβερνητικές προσπάθειες. Θα έπρεπε να καταλάβει ότι κάτι έκανε λάθος.

 Οποιοσδήποτε άλλος θα είχε αλλάξει αμέσως πορεία. Στο επιτελείο του Κυριάκου επέμεναν να ποντάρουν τη αποτυχία της αξιολόγησης. Την επομένη η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ τίναξε στον αέρα τους σχεδιασμούς τους. Είναι φανερό ότι η αξιολόγηση προχωράει και η προπαγάνδα της ΝΔ, περί του αντιθέτου, κόλλησε.

Είναι απορίας άξιο γιατί η ΝΔ συνεχίζει να χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο,  προτάσσοντας -με τη συνδρομή του απαραίτητου Βενιζέλου- τα μέτρα, που έτσι κι αλλιώς θα έπαιρνε η κυβέρνηση για να κλείσει  η αξιολόγηση. Ή αλλιώς γιατί ο Κυριάκος επιμένει να διαφωνεί με όσα θα έκανε ο ίδιος ως πρωθυπουργός –αν κατάλαβε καλά όσα του εξήγησαν στο Βερολίνο οι συνομιλητές του.

Η φορά των εξελίξεων αποτελεί πλήγμα και μένει να εντοπιστεί αν είναι ο ίδιος που οδηγεί τους συνεργάτες του – και τους υποστηρικτές του στα ΜΜΕ-  να εκτίθενται ή ένα συγκεκριμένο επιτελείο τον οδηγεί σε λάθη, στα όρια της γκάφας. Τι άλλο είναι το ότι οι εξελίξεις πάνε καλύτερα για τη κυβέρνηση αμέσως μετά την προσπάθεια του να το αποτρέψει;

Πολλοί λένε ότι αν ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αλλάξει τρόπο προσέγγισης των πράγματων, θα τεθεί εκ νέου το ερώτημα για την επάρκειά του να οδηγήσει τη ΝΔ στην επομένη εκλογική αναμέτρηση με καλές προοπτικές- πέρα από τις δημοσκοπήσεις του συρμού.

Ο χειρισμός της αξιολόγησης, πριν και μετά την επίσκεψή του στη Γερμανία, επαναφέρει τις συζητήσεις για τις πολιτικές αδυναμίες του ίδιου και του συστήματός του στην ορθή ανάγνωση της πολιτικής συγκυρίας  και την διαμόρφωση  πολιτικής που θα επιβεβαιώνεται. Εφόσον συνέβη το αντίθετο ο πρόεδρος της ΝΔ έχει πρόβλημα- όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

 

ΥΓ.  Χαρακτήρα πανωλεθρίας παίρνει η ‘ηττα της στρατηγικης Μητσοτάκης   αν ληφθούν υποψη τα τελευταία δημοσιεύματα του γερμανικου Τύπου.  «Xρειάζεται η χώρα μόνο μια άλλη κυβέρνηση, προκειμένου η πολιτική διάσωσης να στεφθεί τελικά με επιτυχία; Αυτή την ψευδαίσθηση δεν πρέπει να έχει κανείς στο Βερολίνο» γράφει σε άρθρο της η Süddeutsche Zeitung. <Μια κυβερνητική αλλαγή δεν είναι αυτή που θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας>, σχολιάζει η Deutsche Welle. ΄Μετά απο αυτά θα έχει ενδιαφέρον αν ο  Κυριάκος Μηστοστάκης συνεχίσει να ζητάει εκλογές….