Τα ασύστολα ψεύδη των πραξικοπηματιών -Μαρτυρία

Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου

 Σήμερα 15 Ιουλίου 2020, επέτειο μαύρη και αποκρουστική της προδοσίας της Κύπρου από τους Ελληνόφωνες επίορκους της χούντας, και της ΕΟΚΑ Β’ , αντί άλλης αρθρογραφίας, παραθέτω ένα ιστορικό συμβάν, χαρακτηριστικό του χαρακτήρα αυτών που απεδείχθησαν Εφιάλτες.

Στις 30.9.1986 εκλήθη στην Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή για τον «Φάκελο της Κύπρου» της Βουλής των Ελλήνων, ο Διοικητής του Ναυτικού στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, πλοίαρχος Παπαγιάννης.

Στην κατάθεση του ενώπιον της Επιτροπής, η οποία περιέχεται στα προσφάτως αποδεσμευθέντα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων (τόμος Ζ΄ Πρακτικά Συνεδριάσεων (φάκελοι 19-21)) ο Παπαγιάννης αναφέρει τα εξής, απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών:

« Όταν μετεδόθη το μήνυμα του Μακαρίου από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πάφου –εννοεί τον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό που λειτούργησε στο πραξικόπημα- ο Γεωργίτσης με διέταξε να πω στην ακταιωρό «Λεβέντης», που περιπολούσε στα ανοικτά της Πάφου, να «γκρεμίσει» τον ραδιοσταθμό δια βολών πυροβόλου. Ο κυβερνήτης του «Λεβέντης» πήγε δυτικώς της Πάφου, όπου ήταν η  κεραία του ραδιοσταθμού για να δει τι μπορεί να κάνει. Μου ανέφερε με το ραδιοτηλέφωνο ότι, πλησίον της κεραίας υπάρχουν οικίες και αν κάνει βολή θα κτυπήσει οπωσδήποτε και τις οικίες. Κατόπιν τούτου τον διέταξα να επανέλθει έξω από το λιμάνι, νοτίως της Πάφου και ανέφερα στον Γεωργίτση ότι δεν θα γίνει βολή, διότι κάτω από την κεραία υπάρχουν οικίες».

Αυτή είναι η κατάθεση Παπαγιάννη, για τα διαδραματισθέντα στην Πάφο τη δεύτερη ημέρα του πραξικοπήματος, δηλαδή την Τρίτη 16 Ιουλίου.

Ψεύδος ασύστολο και τερατώδες. Που καταδεικνύει, πόσο θρασύδειλοι και αδίστακτοι ψευδολόγοι, υπήρξαν οι δήθεν πατριώτες του πραξικοπήματος, επίορκοι αξιωματικοί που ήλθαν από την Ελλάδα για να υπερασπίσουν την Κύπρο και αντί τούτου έστρεψαν τα όπλα εναντίον του Κυπριακού Ελληνισμού και οδήγησαν στην εθνική καταστροφή.

Ποια όμως είναι η αλήθεια;

Όντας αυτόπτης μάρτυς των γεγονότων και για σκοπούς αποκατάστασης της αλήθειας, έστω και μετά από δεκαετίες, παραθέτω τι ακριβώς συνέβη.

Την Τρίτη 16 Ιουλίου περί την δεκάτην πρωϊνήν και αφού ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός της Πάφου, ανέστειλε τη λειτουργία του, πήγα στο μεσαιωνικό κάστρο στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου, στη στέγη του οποίου βρίσκονταν δεκάδες αντιστασιακοί οι οποίοι έθεταν σε λειτουργία πολυβόλα μικρού βεληνεκούς για να τα χρησιμοποιήσουν – εις μάτην βεβαίως- εναντίον της ακταιωρού «Λεβέντης», η οποία είχε ήδη αρχίσει να βάλλει αδιακρίτως σε ολόκληρη την κατοικημένη περιοχή της Κάτω Πάφου και του Κτήματος. Ο βομβαρδισμός της Πάφου από την ακταιωρό συνεχίστηκε αδιάκοπα για τουλάχιστον δύο ώρες, προκαλώντας πανικό στον τοπικό πληθυσμό.

Τα αδιαμφισβήτητα αυτά γεγονότα, ελλείψει άλλης μαρτυρίας ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για το Φάκελο της Κύπρου, προσπάθησε να αποκρύψει ο πραξικοπηματίας Παπαγιάννης, προβάλλοντας τον ψευδή ισχυρισμό, ότι δήθεν παρήκουσε τις οδηγίες Γεωργίτση για βομβαρδισμό της πόλης της Πάφου από την ακταιωρό «Λεβέντης», για να προστατεύσει αμάχους.

Το μικρό αυτό ιστορικό συμβάν και η ψευδής κατάθεση Παπαγιάννη, καταδεικνύει ποια ήταν η διαγωγή των επίορκων άθλιων προδοτών του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Όχι μόνο δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη μεταμέλειας, συγγνώμης, αιτήματος ελέους και άφεσης αμαρτιών για τους άθλιους άθλους τους που οδήγησαν στην εθνική καταστροφή, αλλά με παραπλανητικά ψεύδη επιχείρησαν να συσκοτίσουν την αλήθεια, τα πραγματικά γεγονότα και να συγκαλύψουν τις ασήκωτες ευθύνες τους.

Τους αξίζει το ανάθεμα της ιστορίας!

*Τέως Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων