Υπάρχει «ένοχο μυστικό» στη μυστική διπλωματία Μητσοτάκη; Γιατί αποκάλυψε ο Τσαβούσογλου όσα έκρυψε ο Πρωθυπουργός

Του Γ. Λακόπουλου

Σύντομο ιστορικό: στις 27  Ιουνίου έγινε  αιφνιδίως γνωστό ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο -με γερμανική πρωτοβουλία, όπως διέρρευσε εν συνεχεία.

Η κυβέρνηση  ανακοίνωσε ότι συζητήθηκαν θέματα τουρισμού και κορονοϊού και ότι εγκαινιάζεται μόνιμη γραμμή επικοινωνίας των δυο πλευρών.

Στις 11 Ιουλίου ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνει την οριστική μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει αμέριμνος να εγκαινιάζει γέφυρες και ξενοδοχεία στην περιφέρεια.

Πέρασαν ώρες μέχρι να αντιδράσουν ο ίδιος και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στις 13 Ιουλίου το Α.Π. σημείωνε ότι στα ελληνοτουρκικά συμβαίνει κάτι και μας το κρύβουν. Την επόμενη ήλθε η επιβεβαίωση.

Ούτε καν 48 ώρες από την ισλαμοποίηση της Αγίας Σοφίας -και ενώ υποτίθεται ότι η κυβέρνηση προσπαθούσε να κινητοποιήσει  την παγκόσμια κοινότητα κατά της Τουρκίας – εκπρόσωπος της Ελλάδας έπαιρνε μέρος σε τριμερή διάσκεψη με εκπρόσωπο της Τουρκίας και εκπροσώπηση της προεδρεύουσας στην Ευρωπαϊκή Ένωση  Γερμανίας.

Η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Ο ορισμός μυστικής διπλωματίας.

Όπως σημειώνει στο ieidiseis.gr ο Βασ. Σκουρής δεν θα την μαθαίναμε ποτέ, αν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν την αποκάλυπτε.

Το έκανε μάλιστα με έναν περίεργο τρόπο, στο περιθώριο συνάντησής του με υπουργό Εξωτερικών στη Μάλτα. Η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε αμήχανα και η αντιπολίτευση κατήγγειλε την πρακτική της.

Σ’ αυτή την πασιφανή κυβερνητική διγλωσσία έναντι του ελληνικού λαού υπάρχει μια διόλου φωτεινή παράμετρος: τι ακριβώς  συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν

Ακριβέστερα: ενημέρωσε ο Τούρκος πρόεδρος τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις προθέσεις του στην Αγία Σοφία και το σχέδιο του για έναρξη γεωτρήσεων στην Κύπρο;

Αν το έκανε βρήκε… κατανόηση από ελληνικής πλευράς  και συμφωνήθηκε να ακολουθήσει ελληνοτουρκικός διάλογος; Ή συνάντησε την ελληνική αντίδραση;

Ό,τι και αν συνέβη πρόκειται για εξέλιξη που ο Πρωθυπουργός απέκρυψε  από την αντιπολίτευση και τον ελληνικό λαό. Με άλλα λόγια πρόκειται για  «ένοχο μυστικό» που δημιουργεί νέα ερωτήματα:

Γνώριζε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης τι σκοπεύει να κάνει  ο Ερντογάν με τη Αγία Σοφία και δεν έσπευσε να το αποτρέψει;

Γνωρίζει και τι πρόκειται να κάνει στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ με τα γεωτρύπανα του και δεν σπεύδει να σημάνει συναγερμό;

Είναι πράγματι έτσι; Μόνο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει. Μέχρι τότε θα μένουν οι διατυπώσεις που χρησιμοποίησε ο Τούρκος  υπουργός Εξωτερικών να προκαλούν υπόνοιες.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε επί λέξει: “Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου μας της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε έναν διάλογο»….

Η διατύπωση συμπεριλαμβάνει όλα τα θέματα της συγκυρίας -την Αγία Σοφία, τις τουρκικές δραστηριότητες για «διαμοιρασμό», όπως είπε, στην Κυπριακή ΑΟΖ και το θέμα τη Λιβύης -και υποδηλώνει ότι συζητήθηκαν ως αντικείμενα του διαλόγου στην τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ηγετών. Και ότι η συζήτηση συνεχίζεται..

Η επιμονή Τσαβούσολγου -«με διάλογο μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα»- σε συνδυασμό με την μυστική τριμερή συνάντηση που ο ίδιος κοινοποίησε αφήνουν εκτεθειμένη την ελληνική πλευρά της οποίας οι εξηγήσεις για τη συνάντηση είναι αμήχανες και ελλιπείς.

Ίσως όμως εξηγούν την απίστευτα μετριοπαθή στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου, στο οποίο μετείχε, μίλησε απλώς για «κυρώσεις κατά της Τουρκίας», ΑΝ συνεχίσει τις «παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο»

Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της»,

Σε τηλεοπτική εμφάνισή του είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δυνατότητες να πιέσει την Τουρκία «αρκεί να θελήσει να ασκήσει αυτές τις τεράστιες δυνατότητες».

Επίσης αναφέρθηκε σε… “προειδοποίηση” εκ μέρους της  Ελλάδας ότι «θα ζητήσει μέτρα βάσει του 42, αν δεχθεί επίθεση από οποιονδήποτε». Προειδοποίηση μάλλον άσχετη με τα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση τα βλέμματα στρέφονται στον Πρωθυπουργό. Ενημερώθηκε από τον Ερντογάν για την Αγία Σοφία και τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο;

Αν πράγματι γνώριζε γιατί δεν αντέδρασε έγκαιρα; Αν ο συνομιλητής του απέκρυψε κάτι που είχε ήδη σχεδιάζει και τον παραπλάνησε με την ιδέα της «ανοικτή γραμμής» μεταξύ τους γιατί δεν τον καταγγέλλει;

Καθώς η μέθοδος της μυστικής διπλωματίας κατέρρευσε- μάλλον υποτιμητικά για την κυβέρνηση- αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δώσει καθαρές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση απέναντι στην αντιπολίτευση και την ελληνική κοινή γνώμη. Και θα γίνει δυσκολότερη, αν ισχύσουν όσα προανήγγειλε ο Τσαβούσογλου. Και αν τα αποκάλυψε για να τα σιγουρέψει.